«

»

CASTOLIN EUTECTIC: Alternative durabile pentru combaterea uzurii in fabricile de beton

Share

 

Intreprinderile de producere a betonului pot reduce acum substantial timpul de nefunctionare al echipamentelor si costurile aferente in etapele de amestecare si de productie finala, datorita celor mai recente tehnologii de tratament al uzurii.

 

Martin KIRCHGASSNER, vicepresedinte si director tehnic al Castolin Eutectic, explica modul in care aceasta abordare este o parte integranta a filosofiei companiei, „Pioneering Industrial Sustainability”: daca echipamentele critice functioneaza in mod optim, acestea consuma mai putina energie. Prin urmare, eficienta energetica a instalatiilor poate fi imbunatatita, si, in acelasi timp, amprenta lor de CO2 , redusa.

Prin insasi natura lor, betonierele si accesoriile de manipulare a betonului sunt supuse in permanenta unui amestec extrem de eroziv si abraziv de ciment, nisip, agregate si apa. Aparitia uzurii, ruperea si deteriorarea elementelor pot atinge niveluri uriase. Drept urmare, pana la inlocuirea lor, eficienta energetica si performanta operationala a acestor componente sunt reduse. Acest lucru poate duce la un consum mai mare de combustibil si, in unele cazuri, la costuri materiale mai mari si alterarea calitatatii betonului.

 

Captuseli pentru malaxoare

Cand vine vorba de reparatii, un punct evident de la care sa inceapa procesul este acoperirea suprafetei interioare a cuvei sau tamburului malaxorului cu o captuseala de protectie. In acest scop, Castolin Eutectic a dezvoltat placile anti-uzura Castodur Diamond Plates (CDP®). Usor de taiat, modelat si montat pentru a proteja orice suprafata in orice tip de mixer, acestea au o greutate redusa, ceea ce faciliteaza transportul malaxorului. In cadrul testelor, s-a demonstrat ca placile CDP ofera o durata de viata de pana la cinci ori mai mare in comparatie cu solutiile anterioare.

Duritatea materialului este, de obicei, de doua sau trei ori mai mare decat cea a multor medii abrazive utilizate in procesele industriale. Durabilitatea se datoreaza in mare parte prezentei fazelor ultra-dure – cu o valoare a duritatii (HV) de 1.500 pana la 3.000 – ancorate intr-o matrice robusta.

Montarea ulterioara a acestora este simpla, cu fixare prin suruburi, nituri sau sudare in puncte. Sunt usor de taiat in orice forma, folosind metode standard, cum ar fi arcul cu plasma, jetul de apa sau laserul, si sunt, de asemenea, usor de imbinat. Alternativ, Castolin Eutectic poate furniza panouri CDP pretaiate si formate conform specificatiilor mixerului.

 

Instrumente de amestecare

Solutia Castolin Eutectic rezistenta la uzura pentru suprafetele paletelor, racletelor si protectorilor de brate este Castodur Diamond Carbide (CDC®). Componentele protejate de structura complexa de acoperire a CDC dureaza de pana la sase ori mai mult decat piesele dependente de alte tehnologii.

In cadrul testelor care au comparat durabilitatea pieselor acoperite cu CDC cu cea a pieselor de inlocuire realizate din materiale dure alternative, speranta de viata a celor dintai a fost de sase ori mai buna decat cea a placilor intarite standard, de patru ori mai buna decat cea a poliuretanului si de trei ori mai buna decat cea a fontei Ni-Hard®.

Acoperirea CDC este creata cu ajutorul placilor CDP, iar pentru o protectie suplimentara a suprafetelor, pe marginile de atac se aplica carbura de tungsten – cu o duritate de 2.500 HV. Carburile au fost alese in mod special pentru

rezistenta la impacturi puternice in timpul operatiunilor de intretinere a malaxorului.

 

Conducte

Betonul amestecat poate fi transportat printr-un sistem de conducte rigide, cu diametru mic. Suprafata lor interioara este, in mod normal, predispusa la uzura eroziva si abraziva. Solutia oferita de Castolin Eutectic in acest caz este CastoTubes. Aceste tuburi din otel moale si usor de sudat sunt protejate la interior de un strat sudat din aliaj TeroMatec 4666, care este extrem de rezistent la uzura. Acesta ofera acelasi nivel de rezistenta la uzura ca si placile CDP 4666, dar evita dificultatea si cheltuielile legate de formarea placilor in tuburi.

CastoTubes sunt foarte rentabile, usor de manevrat, se conecteaza rapid si usor si sunt disponibile cu diametre interioare de la 82 la 300 mm. La realizarea lor se utilizeaza sudarea in spirala pentru a minimiza orice distorsiune. Drept urmare, tuburile au sectiuni transversale perfect rotunde si fara imbinari sudate liniare.

In cadrul testelor de uzura prin abraziune efectuate in laborator, rezistenta CastoTubes s-a dovedit superioara celei a produselor din otel moale, a celor din otel tratat termic, a placilor calite 400HB si a tuburilor din carbura de crom.

Ca si CDP, TeroMatec 4666 este de obicei de doua sau trei ori mai dur decat cele mai abrazive medii industriale, datorita unei structuri cu mai multe faze ultra-dure ancorate intr-o matrice rezistenta. Este important faptul ca racirea controlata in timpul fabricarii are ca rezultat o dispersie densa si o orientare puternica a acestor faze dure. Acest lucru confera o rezistenta mult mai mare la uzura in comparatie cu acoperiri conventionale pentru sudura.

Pe langa tuburile CastoTubes standard, care rezista la abraziune si eroziune pana la 500⁰C, Castolin Eutectic poate furniza, la cerere, aliaje alternative si compozitii de baza pentru tuburi. Acestea pot fi necesare pentru a face fata, de exemplu, eroziunii la temperaturi ridicate.

Sunt disponibile sectiuni de tub de pana la maximum 3 metri. Acestea pot fi imbinate prin sudare simpla sau prin metode mecanice. Tuburile pot fi livrate cu flanse integrale sau glisante, sau cu alte tipuri de imbinari cu flanse sau conexiuni personalizate, la cerere. In cadrul gamei largi de diametre interne, grosimea precisa a suprafetei de uzura poate fi modificata pentru a obtine o imbinare ideala si pentru a evita scurgerile. CastoTubes se livreaza gata de asamblare, cu imbinari in Y si colturi, in conformitate cu geometria tevilor specificate de client, daca este necesar.

 

Productia finala

Castolin Eutectic ofera o gama de solutii rezistente la uzura pentru diverse echipamente implicate in formarea betonului. Un bun exemplu este reprezentat de elementele extrusoarelor pentru productia de placi alveolare. Pe langa faptul ca mareste durata de viata a mansoanelor de formare de pana la opt ori, tehnologia Castolin Eutectic mentine geometria originala a acestora.

 

O retea de 700 de tehnicieni si specialisti este pregatita sa asigure detectarea uzurii la fata locului, analiza si consilierea, inainte de a recomanda solutia ideala. Reparatiile si protectia impotriva uzurii pot fi aplicate fie la sediul clientului, fie in atelierele specializate ale Castolin Eutectic.

 

Pentru informatii suplimentare, vizitati https://www.castolin.com/.

 

 

 

Castolin Gesellschaft mbH, Romania

https://www.castolin.com/concrete

+40 734 464 426

liviu.dica@castolin.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 20-21

 

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/castolin-eutectic-alternative-durabile-pentru-combaterea-uzurii-in-fabricile-de-beton/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.