«

»

OAR: Cursuri de formare in organizarea concursurilor de solutii in arhitectura destinate autoritatilor locale

Share

 

Intre 3 si 5 mai 2023, Ordinul Arhitectilor din Romania a fost alaturi de Institutul National de Studii si Cercetari in Administratia Publica (INSCAP) si Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), cu prilejul derularii unei prime serii a cursului de formare dedicat transferului de know-how in vederea organizarii concursurilor de solutii in arhitectura, conceput la solicitarea municipiilor membre AMR. In cadrul primei zile de curs a avut loc si o prezentare a Centrului European de Resurse pentru Sustenabilitate (CERS) cu tema „Arhitectura sustenabila – materiale, echipamente si tehnologii inovative pentru sustenabilitatea mediului construit”.

 

La curs au participat 25 de specialisti din departamentele de urbanism, achizitii si investitii ale unor municipii membre AMR. Lectorii si invitatii OAR au fost arh. Ana-Maria ZAHARIADE (lector invitat), vicepresedinte OAR Concursuri 2014-2022, arh. Mirona CRACIUN (lector principal), consilier Concursuri OAR, coordonator departament Concursuri OAR, arh. urb. Andreea TANASE (lector principal), Lucia LUPEA (lector invitat), expert achizitii publice, sef serviciu Directia Achizitii Publice a municipiului Cluj-Napoca.

Cursul a fost conceput intr-o structura de sase module, acoperind o introducere in standardele de organizare a concursurilor de solutii sprijinite de OAR, cadrul legislativ national, tipurile de concursuri de solutii, avantajele si principalele moduri de organizare a acestora, precum si notiuni specifice (structuri tehnice si organizatorice, metodologii de lucru, modul de alcatuire a pachetului de concurs, proceduri subsecvente, studii de caz), urmarind procedura de concurs de solutii de la idee la implementarea rezultatului.

Au participat la curs arhitecti-sefi, consilieri de achizitii publice, inspectori, sefi de servicii de investitii, achizitii administrative, urbanism, dezvoltare durabila si informatizare si consilieri ai functiei de primar, ca reprezentanti ai municipiilor Targu Mures, Focsani, Bucuresti, Alexandria, Bacau, Brasov, Pitesti, Buzau si Timisoara.

Ne-am bucurat sa impartasim, in acest context, experienta noastra in domeniul concursurilor de solutii deschise, organizate ca procedura de achizitie publica, cu respectarea standardelor pe care le sustinem. Credem ca, atunci cand sunt respectate aceste standarde, concursul este cea mai sigura metoda de a selecta o propunere in beneficiul tuturor locuitorilor oraselor noastre.

 

OAR deruleaza si promoveaza concursurile internationale de solutii de arhitectura ca buna practica pentru interventii de calitate asupra spatiului construit. Experienta internationala a demonstrat faptul ca, atunci cand sunt respectate standardele de buna practica, concursul asigura alegerea celei mai bune solutii, in urma dezbaterii profesionale a unui juriu independent, recunoscut international. De la infiintarea departamentului de Concursuri, OAR a organizat peste 30 de astfel de competitii ca procedura de achizitie publica, in parteneriat cu autoritati publice locale si alte entitati relevante. Ordinul a elaborat si implementeaza o procedura proprie de organizare a concursurilor de solutii, bazata pe respectarea standardelor de buna practica care si-au dovedit importanta in timp. Mai mult, OAR deruleaza sesiuni de formare dedicate actorilor interesati – autoritati publice locale, promotori privati, profesionisti din arhitectura si domenii conexe – cu privire la procedura organizarii de concursuri.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 26

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/oar-cursuri-de-formare-in-organizarea-concursurilor-de-solutii-in-arhitectura-destinate-autoritatilor-locale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.