«

»

PLAN RADAR: EMISII NETE ZERO PANA IN 2050 – Digitalizarea industriei de constructii ajuta la indeplinirea obiectivelor privind emisiile nete ale cladirilor

Share

 

Uniunea Europeana intentioneaza sa decarbonizeze sectorul constructiilor pana in 2050, iar asociatiile industriale din Statele Unite ale Americii si-au stabilit acelasi obiectiv:atingerea unui nivel de emisii nete zero in sectorul constructiilor pana in 2050.

Una dintre cele mai mari provocari in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezulta din eficienta energetica scazuta a cladirilor existente si din ratele de renovare inca prea mici in aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Reducerea amprentei de carbon a UE necesita o crestere semnificativa a reabilitarii energetice a fondului imobiliar existent.

Avand in vedere provocarile de mediu din ce in ce mai mari, este imperativ sa regandim abordarea privind proiectarea si exploatarea cladirilor, si mai ales reabilitarea acestora.

Preocupata de tendintele, prioritatile si strategiile viitoare pentru arhitectura si design interior, PlanRadar a realizat o sinteza a principalelor masuri prin care specialistii in domeniu se pot adapta la schimbare si pot planifica un viitor sustenabil prin intermediul arhitectilor, dezvoltatorilor imobiliari si al studiourilor de design interior.

  1. Personalizare si hiperlocalizare

Cercetari recente arata ca, atunci cand vine vorba de crearea de cladiri rezistente la impactul schimbarilor climatice, proiectantii se orienteaza catre localizare, respectiv catre respectarea si reflectarea mediului local in proiectare si construire.

Practic, fiecare proiect tine cont de caracteristicile regionale si specifice locului – modele meteorologice regionale, infrastructura, stiluri arhitecturale. Dar pentru a pregati cladirile pentru o planeta in curs de incalzire, cu tulburari climatice extreme, arhitectii ar trebui sa ia in considerare conditiile meteorologice si de mediu la un nivel personalizat si adaptat local.

Sander Van de Rijdt

„Un colt de strada poate deveni o insula de caldura, ceea ce inseamna ca este nevoie de materiale de constructie care reflecta caldura sau de amenajari peisagistice cu multe spatii verzi. Un bloc poate fi afectat de inundatii in viitor din cauza infrastructurii locale, ceea ce inseamna ca este nevoie de conceperea unor solutii superioare de drenaj si de suprainaltare inca din faza de construire, sau in faza de reabilitare. Pentru atingerea obiectivului macro, este nevoie in primul rand de reducerea impactului local al schimbarilor climatice la nivel microsubliniaza Sander Van de Rijdt, co-fondator PlanRadar.

 

  1. Conectivitate urbana si extraurbana

Numerosi proiectanti pun accent pe reducerea expansiunii urbane prin promovarea dezvoltarii unor orase mai dense. Aceasta strategie joaca un rol crucial in reducerea emisiilor generate de transport si in sporirea eficientei energetice, dar implica, de asemenea, anumite provocari.

Se preconizeaza ca aproximativ 80% din populatia globala va locui in zonele urbane pana in 2050, ceea ce inseamna ca este nevoie de o abordare viabila, care sa evite aglomerarea mai multor cladiri inalte in spatii limitate.

Solutia consta in perceperea fiecarui nou proiect urban ca parte integranta a unui intreg coerent si in colaborare stransa cu planificatorii urbani. Aceasta colaborare garanteaza ca retelele de transport, caile de acces pietonal, rutele pentru biciclisti si spatiile naturale sunt integrate perfect in noile cartiere urbane. In plus, este esential sa se asigure un acces usor la servicii si facilitati locale – magazinele alimentare, locurile de divertisment si spatiile de birouri – facand ca viitorul vietii urbane sa fie cat mai eficient, echitabil si durabil cu putinta.

 

  1. Valorificarea materialelor locale, sustenabile

Utilizarea materialelor sustenabile din surse locale pentru a construi cladiri noi garanteaza un impact minim asupra mediului si confera rezistenta si durabilitate pe termen lung. Se reduc astfel emisiile asociate transportului si se incurajeaza in acelasi timp afacerile si industriile locale – otel verde (otel cu cea mai mica amprenta de carbon posibila in prezent, obtinut pe baza de hidrogen verde generat din surse regenerabile de energie, si nu cu combustibili fosili) produs de turnatorii locale inovatoare, chirpici (un material de constructie cu o istorie de mii de ani in lume si care continua sa fie una dintre cele mai durabile alegeri), bambus, cupru, granit etc.

Prin aprovizionarea cu materiale la nivel local, constructorii pot contribui, de asemenea, la eforturile locale de atenuare a schimbarilor climatice. De exemplu, in regiunile predispuse la incendii, utilizarea de arbori mai mici sprijina strategiile de gestionare durabila a padurilor, abordand astfel provocarile de mediu la nivel local.

  1. Promovarea practicilor durabile in lantul de aprovizionare

Expertii in constructii si arhitectii exceleaza in ceea ce priveste inovarea lantului de aprovizionare prin adoptarea unei transparente sporite si a noilor tehnologii care permit urmarirea materialelor din fabrica pana la santier, precum PlanRadar, care ajuta la reducerea impactului lucrarilor de construire sau remediere.

Astfel, angajamentul fata de practicile etice in materie de munca si de productie capata importanta cruciala pentru numerosi clienti din domeniul constructiilor.

Aplicatia software de monitorizare a proiectelor de constructii si imobiliare PlanRadar conecteaza digital toti membrii echipei si ofera acces in timp real la date despre proiect, permitand dezvoltatorilor si furnizorilor sa actioneze din timp pentru reducerea costurilor, a resurselor si a timpului alocat lucrarilor.

Prin conectarea in timp real a intregii echipe – de la managerii de proiect la echipele de pe santier, subcontractori si partile interesate, utilizatorii PlanRadar isi pot spori in mod considerabil eficienta si profitabilitatea in cadrul proceselor de construire sau renovare si pot gestiona cu mai multa usurinta atingerea obiectivelor de zero emisii nete pentru cladiri pana in 2050.

 

***

Fondata in anul 2013, in Austria, PlanRadar digitalizeaza toate procesele zilnice si comunicarea in domeniul imobiliar si al constructiilor, conecteaza toate partile implicate in proiect si ofera acces in timp real la date valoroase ale proiectului, permitand echipelor sa creasca calitatea, sa reduca costurile si sa realizeze lucrarile mai rapid. Disponibila pe 65 de piete din intreaga lume, PlanRadar este utilizata de peste 120.000 de profesionisti pentru a urmari, a se conecta si a rezolva probleme pe santier si in afara acestuia.

Prin digitalizarea fluxurilor de lucru, PlanRadar reduce frecventa erorilor, economiseste timp pentru toate partile implicate si permite cresteri enorme ale eficientei: clientii raporteaza economii de pana la 7 ore de lucru pe saptamana.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 24-25

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/plan-radar-emisii-nete-zero-pana-in-2050-digitalizarea-industriei-de-constructii-ajuta-la-indeplinirea-obiectivelor-privind-emisiile-nete-ale-cladirilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.