«

»

Trofeul Calitatii ARACO 2022: Stadionul National de Rugby ARCUL DE TRIUMF, Bucuresti

Share

 

Antreprenor general: S.C. ACI CLUJ SA, lider al asocierii formate cu DICO SI TIGANAS – BIROU DE PROIECTARE SRL & ATHENAEUM CONSTRUCT SRL

Beneficiarul lucrarii/ Ordonatorul de credit: Compania Nationala de Investitii; Ministerul Tineretului si Sportului

Proiectant general/Proiectant de specialitate: DICO SI TIGANAS – BIROU DE PROIECTARE SRL

Subantreprenori: 41 SOCIETATI COMERCIALE

 

 

Descrierea lucrarii:

Stadionul are in plan o forma rectangulara cu dimensiunile maxime de circa 178 m pe longitudinal si de 124 m pe transversal. Gradenele se dezvolta pe inaltime intre cota +1.55 m si +6.96 m pentru publicul general, la cota +10.06 pentru VIP si la +13.06 pentru presa si comentatori. Copertinele metalice se dezvolta intre cota +15.96 m si +18.00 m. Pe verticala, constructia este conceputa pe mai multe niveluri, dupa cum urmeaza:

Subsol: cota -3.55 m, -3.95 m, -4.00 m, in zona Tribunei Vest si Peluzei Sud, s-au amenajat spatii cu preponderenta de parcare, spatii tehnice si adapost de protectie civila. In zona Peluzei Sud, la cota -4.00 m s-a realizat o parte a centrului de recuperare pentru sportivi.

Parter, cota 0.00: se dezvolta functiunile principale aferente organizarii evenimentelor sportive, cat si accesul publicului. Tribuna Vest va avea toate spatiile necesare sportivilor, oficialilor si staffului tehnic implicat in organizarea evenimentelor sportive. La Peluza Nord, Tribuna Est si Peluza Sud sunt realizate circulatiile, accesele si dotarile publicului, iar pe o zona a Peluzei Sud se dezvolta functiunile centrului de recuperare si dotarile corpului de cazare pentru sportivi – accese, zona de alimentatie etc.

Etajul 1: la cota +3.75 Tribuna Vest sunt dotarile pentru fotografi si restaurantul cu bucataria aferenta, iar la cota +3.30 Peluza Sud se dezvolta primul nivel de cazare – 15 camere.

Etajul 2: cota +6.96 Tribuna Vest este dedicata publicului spectator, cu circulatii si dotari aferente, iar la cota +6.30 Peluza Sud este al doilea nivel de cazare – 15 camere.

Etajul 3: cota +10.06 Tribuna Vest este dedicata spectatorilor VIP, cu circulatii si dotari aferente, iar la cota +9.30 Peluza Sud este al treilea nivel de cazare – 15 camere.

Etajul 4: cota +13.06 Tribuna Vest este dedicata presei, fiind alocate toate dotarile pentru comentatori, presa scrisa, studio TV, platforme de filmare, camera crainici si supraveghere.

 

Caracteristici tehnice executate: volum sapatura: 11.364,00 mc; volum umplutura: 5.548,00 mc; suprafata cofraje: 49.992,00 mp; cantitate armatura in elemente structurale: 1.815,00 tone; volum beton: 14.447,00 mc; elemete prefabricate (volum beton): 1.528 mc, din care s-au realizat: gradene – 626 buc.; grinzi gradene – 51 buc.; vomitori si socluri – 115 buc.; trepte prefabricate – 318 buc.; confectie metalica – 125 tone.

Capacitatea stadionului: 8.155 locuri

Suprafata de joc: Teren fotbal sau rugby cu gazon mixt (gazon natural ranforsat cu gazon artifical) cu urmatoarele caracteristici: irigatie automatizata; instalatie incalzire electrica; instalatie drenaj; instalatie de fotosinteza. Pentru stadion s-a construit un limbaj propriu, bazat pe o modulare dimensionala a ritmului structurii, care a condus la conceptia unui set de ipostaze ale dreptunghiului. S-a folosit pentru finisare formula oferita de o vopsea speciala, care are aparenta de alb, dar care are si o armonica colorata diferit, care se activeaza atunci cand lumina ambientala nu mai este pura. I se spune cameleon, datorita acestei abilitati de a raspunde mediului schimbandu-se. S-a ales o reflexie sidefata albastra, subtila, care aminteste de prima utilizare a acestui repertoriu, la Cluj Arena, cu auriu. Se pot vedea, in componenta cojii in care este invelit stadionul, si elemente verticale perpendiculare pe fatada, ca niste eleroane ale unei aripi de avion. Acestea fac parte din jocul formelor in lumina, dand profunzime fatadei prin umbrele pe care le genereaza. Interioarele stadionului sunt diverse, de la holuri, zone de lucru, zone de alimentatie, spatii pentru sportivi, la camere de hotel sau spatii aflate la limita dintre exterior si interior. Facilitatile oferite pentru sportivi sunt: piscina; sauna; centru ingrijire (tratamente de oxigeno-ozonoterapie, crioterapie, magnetoterapie, mezoterapie, electroterapie, recuperare neuroarticulara, terapie cu unde de soc); sala kinetoterapie; sala forta; spatii de cazare.

 

 

Toate acestea au fost abordate cu o anumita modestie si robustete specifica jocului de rugby. Din interior, din tribune si de pe teren, privesti si esti privit. Intre momentele de intensa concentrare ale actiunii de joc, privirea poate calatori si se poate odihni, aducandu-ti aminte ca esti in Bucuresti, la Sosea.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 10

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/trofeul-calitatii-araco-2022-stadionul-national-de-rugby-arcul-de-triumf-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.