«

»

UGR: In luna mai, pentru 4 zile, Oradea a fost capitala europeana a geodeziei

Share

 

In perioada 10 – 13 mai 2023, Oradea a gazduit doua mari evenimente ale comunitatii geodezice din Romania si din Europa.

Saptamana Geodeziei Romanesti (SGR), cel mai important eveniment anual al comunitatii geodezice din Romania, a debutat joi, 11 mai, la Hotel President din Baile Felix, si a reunit peste 250 de participanti din tara si strainatate. Acestor participanti li s-au alaturat, in prima zi, peste 20 de reprezentanti ai tarilor membre ale Consiliului European al Geodezilor (CLGE), care a organizat la Oradea, impreuna cu UGR, prima Adunare Generala din anul 2023, cel de-al doilea eveniment al comunitatii geodezice europene.

La startul Saptamanii Geodeziei Romanesti au luat cuvantul reprezentatii organizatorilor, dar si invitati speciali din tara si strainatate.

Pentru intreaga viata a geodeziei din Romania, confirmam faptul ca Oradea este centrul Europei in aceasta saptamana. Avem invitati din 34 de tari ale Europei, aici va avea loc si Adunarea Generala a Consiliului European al Geodezilor”, sublinia presedintele UGR, Mircea AFRASINEI.

 

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, unul dintre co-organizatorii SGR, a fost reprezentata la eveniment de dna Hajnalka Ildiko VIG – presedinte-director general al institutiei.

Prioritatea zero a ANCPI este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si inregistrarea sistematica in evidentele de cadastru a imobilelor din Romania. O alta prioritate o reprezinta Programul National de Cadastru si Carte Funciara, care asigura inscrierea proprietatilor in evidentele noastre, precum si dezbaterea succesiunilor si eliberarea certificatelor de mostenitor”, a declarat dna Hajnalka VIG.

 

Un moment important pentru Uniunea Geodezilor din Romania a fost semnarea noului Protocol de colaborare cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, materializat chiar la deschiderea acestui eveniment. Prin semnarea acestui protocol, s-au repus bazele unei colaborari constructive intre cele doua institutii.

 

Alaturi de presedintii UGR si ANCPI au mai luat cuvantul domnii Kwame TENADU – vicepresedinte FIG (Federatia Internationala a Geodezilor), Vladimir KRUPA – presedintele CLGE, Ionut Cristian SAVOIU, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si fost presedinte al UGR, Aurel CAUS – presedintele Senatului Universitatii din Oradea, Cornel PAUNESCU, din partea Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) si presedinte onorific al UGR, Adrian STANCU – decanul Baroului din Oradea, Irinel DIMITRIU – vicepresedintele Camerei Notarilor din Oradea.

Diane DUMASHIE, presedinta FIG, a avut o scurta interventie online dupa prima pauza, in cadrul primei sesiuni plenare de prezentari stiintifice.

La finalul discursurilor din deschiderea simpozionului a fost inaugurata expozitia tehnica in cadrul careia sponsorii evenimentului au prezentat cele mai noi tehnologii din domeniu.

 

Acest simpozion international, axat anul acesta pe Modern Technologies for 3rd Millenium, a cuprins trei mese rotunde pe temele Legea profesiei in Europa, Educatia geodezica si Planul National de Cadastru si Carte Funciara.

La masa rotunda pe tema Legii profesiei in Europa au participat si reprezentatii tarilor membre ale Consiliului European al Geodezilor (CLGE) prezenti la Baile Felix. Domnul Matjaž GRILC, reprezentat al geodezilor din Slovenia, tara membra CLGE, a avut o scurta introducere in reglementarea profesiei in Europa.

 

Pe parcursul celor 3 zile, cat a durat evenimentul, au fost organizate si patru sesiuni tehnice, una fiind dedicata Meridianului Zero, Oradea reprezentand timp de peste doua sute de ani (1464 – 1667) punctul zero pentru construirea hartilor.

Studentii – viitorii geodezi – au beneficiat de un program special dedicat lor, care a cuprins si cea de-a doua editie a concursului Mapathon, program ce a avut ca sponsor principal compania Komora Engineering, careia i s-au adaugat si alte societati din domeniul geodeziei.

 

Vineri, la Oradea a debutat si cel de-al doilea eveniment, cel al comunitatii geodezice din Europa, Adunarea Generala a Consiliului European al Geodezilor.

40 de reprezentanti din 34 de tari (din cele 41 membre CLGE) s-au aflat pentru doua zile in resedinta judetului Bihor, iar pe parcursul desfasuarii lucrarilor Adunarii Generale au intrat in direct cu cei prezenti in sala si reprezentantii celorlalte state membre.

Adunarea a fost prezidata de catre Vladimir KRUPA – preseditele CLGE. In deschiderea adunarii au luat cuvantul Mircea AFRASINEI – presedintele Uniunii Geodezilor din Romania, Ionut BUZAS – directorul Directiei de Cadastru si Geodezie din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, si Ionut Cristian SAVOIU, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Intr-un scurt interviu, presedintele CLGE, Vladimir KRUPA, a precizat: „CLGE este organizatia europeana a geodezilor, avem peste 100.000 de membri din 38 de tari si trei tari observatoare, deci 41 de tari. Traditia noastra este sa avem adunari generale de doua ori pe an, pentru ca vrem sa fim aproape de membrii nostri, sa vizitam asociatiile membre, sa vedem care sunt problemele din tarile lor si sa incercam sa le ajutam. Acum, suntem in Romania, va multumim pentru ospitalitate, vrem sa aflam care sunt problemele, care sunt lucrurile bune in profesia geodezilor si speram ca dupa adunarea generala vor exista imbunatatiri”.

Lucrarile Adunarii Generale CLGE s-au intins pe durata a doua zile, la sfarsitul carora presedintele Vladimir KRUPA a transmis multumiri si felicitari reprezentatilor UGR pentru organizarea evenimentului de la Oradea.

 

Saptamana Geodeziei Romanesti sub semnul tineretului

Uniunea Geodezilor din Romania a deschis cu entuziasm portile pentru tineri, oferindu-le oportunitati de invatare si o vizibilitate tot mai mare prin participarea lor la Saptamana Geodeziei Romanesti, un eveniment de prestigiu cu traditie.

Saptamana Geodeziei Romanesti (SGR), singurul eveniment dedicat geodezilor din Romania, cu o anvergura internationala, a fost organizata de Uniunea Geodezilor din Romania (UGR), in colaborare cu Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura din cadrul Universitatii din Oradea, Federatia Internationala a Geodezilor (FIG), Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Consiliul European al Geodezilor (CLGE) si Academia Romana de Stiinte Tehnice (ASTR).

La cea de-a patra editie a SGR, in paralel cu sesiunile si subiectele concentrate in special pe mediul profesional, academic si institutional, tinerii viitori geodezi au beneficiat de un program variat de activitati esentiale pentru dezvoltarea lor. Aceste activitati, concepute special pentru ei, au fost desfasurate cu sprijinul Comisiei de Tineret a UGR, punand accent pe dezvoltarea competentelor si pe facilitarea interactiunii cu profesionisti consacrati din domeniu.

Mircea AFRASINEI, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania

Prin intermediul Saptamanii Geodeziei Romanesti, ne straduim sa le oferim tinerilor oportunitatea de a invata de la cei mai experimentati specialisti in domeniu, de a explora noi tehnologii si tendinte in geodezie si de a se conecta cu comunitatea geodezilor din intreaga tara si din strainatate. Ne preocupam sa dezvoltam programe speciale, prin Comisia de Tineret a UGR, care sa raspunda nevoilor si aspiratiilor tinerilor viitori geodezi, asigurandu-i astfel ca vor avea toate instrumentele necesare pentru a-si construi o cariera de succes” aminteste Mircea AFRASINEI, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania.

 

Actiunile dedicate tinerilor care au marcat Saptamana Geodeziei Romanesti au fost:

Bursa UGR te trimite la SGR

La editiile precedente, tinerii viitori geodezi care participau la Saptamana Geodeziei Romanesti (SGR) o faceau pe cont propriu, ceea ce limita numarul celor care puteau ajunge efectiv la eveniment din cauza restrictiilor financiare. In acest an, insa, in premiera, UGR a initiat o bursa de participare la eveniment.

La incheierea perioadei de inscriere, aplicasera 71 de studenti din Romania si Republica Moldova. Dupa un proces riguros de selectie, au fost alesi 23 de studenti castigatori. Prin intermediul acestei burse, studentii selectati au beneficiat de suport financiar pentru transport, cazare si pachetul conferintei.

Aceasta actiune nu ar fi fost posibila fara sprijinul sectorului privat. Studentii selectati au fost „adoptati” de catre companiile active in domeniul masuratorilor terestre, care le-au asigurat sprijinul financiar necesar. Astfel, mediul privat a avut un rol crucial in facilitarea participarii acestor tineri promitatori la SGR si in sustinerea lor in dezvoltarea profesionala.

Aceasta initiativa reprezinta un exemplu elocvent de colaborare intre mediul academic, institutiile specializate si sectorul privat, avand ca rezultat promovarea tinerilor geodezi si crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea lor. Prin astfel de actiuni inovatoare, UGR isi manifesta angajamentul fata de viitorul profesiei si ofera un exemplu inspirator pentru toti cei implicati in domeniul geodeziei.

Bursa UGR a fost un start pentru mine in aceasta lume a geodezilor, topografilor etc. deoarece nu cred ca as fi venit din proprie initiativa, avand in vedere ca nu stiam pe nimeni, doar doi profesori, nu mai participasem la o asa intrunire, iar acest lucru ma speria putin.

Aceasta experienta la SGR nu era la fel daca departamentul de tineret nu isi dadea atat de mult silinta pentru a ne simti bine: ne-au prezentat tuturor participantilor ca fiind viitorii lor colegi, ne-au facut sa simtim ca apartinem comunitatii geodezice si asta m-a convins ca de acum sa nu ratez vreo alta intalnire sau Saptamana a Geodeziei!” (Alexandru DAVID – student la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti)

Am avut deosebita placere sa particip ca bursier in cadrul celei de a 4-a editii a Saptamanii Geodeziei Romanesti, care a avut loc la Oradea. Zilele petrecute acolo au fructificat stranse legaturi de colaborare, dezvoltare personala, usi ce au fost deschise pentru noi oportunitati pe viitor. Ma bucur nespus ca avem posibilitatea sa fim martori ai acestor evenimente istorice, ce stabilizeaza increderea in specialitatea indragita si o plaseaza la ranguri superioare. Va indemn cu toata increderea sa nu ratati asemenea oportunitati pentru perfectarea si cresterea profesionala. Azi – ca studenti, maine – Doamne ajuta, ca viitori ingineri.” (Vasile MUNTEANU – student la Universitatea Tehnica a Moldovei, Chisinau)

 

Sesiune de tineret

In cadrul evenimentului, in afara de sesiunile tehnice si mesele rotunde dedicate mediului profesional, academic si institutional, a avut loc si o sesiune speciala dedicata tinerilor, condusa chiar de acestia. In aceasta sesiune inspirationala, cei doi vicepresedinti ai Comisiei de Tineret, Mircea NAP si Silviu-Cristian RADUCU, i-au incurajat pe studenti sa raspunda la patru intrebari deosebit de relevante pentru viitorul profesiei si al tinerilor geodezi in devenire.

Ambianta vibranta din sala a captivat atentia tuturor participantilor, iar grupele de lucru s-au format rapid cu reprezentanti entuziasti din mediul academic si profesional. Intrebarile abordate au generat dezbateri pline de pasiune, iar una dintre cele mai discutate a fost: „Care sunt intrebarile la care doriti sa obtineti raspunsuri din partea mediului privat?

Aceasta sesiune speciala a oferit un cadru propice pentru ca tinerii geodezi sa-si exprime ideile si sa isi impartaseasca viziunile asupra profesiei lor intr-un mediu in care vocea lor conteaza. Prin intermediul acestor discutii inflacarate, au fost aduse in prim-plan preocuparile si perspectivele tinerilor in ceea ce priveste colaborarea si interactiunea cu mediul privat in contextul evolutiei profesiei de geodez.

Kwame TENADU , vicepresedintele FIG, interactionand in cadrul unei grupe de lucru

 

Meet your sposor

Sponsorizarea studentilor care au beneficat de Bursa UGR te aduce la SGR a fost realizata de catre firme si persoane care au decis sa investeasca in viitorul profesiei, in cadrul evenimentului creandu-se oportunitatea ca cele doua parti – student si sponsor – sa se cunoasca. Pentru cei care nu reusit sa beneficieze de aceasta ocazie pe parcursul evenimentului, ramane deschisa posibilitatea de a se cunoaste chiar si ulterior.

Intalnirea cu TopoDeltaPAD reprezinta pentru mine o experienta unica. Am avut ocazia sa ii cunosc pe Alexandru si Tatiana PAUN, doi oameni extraordinari de la care am invatat foarte multe intr-un timp relativ scurt. M-a impresionat in mod deosebit faptul ca au impartasit cu mine atat experiente din viata lor profesionala, cat si din cea personala. Am aflat despre intamplari fericite sau mai putin fericite din cadrul proiectelor, experiente din perioada facultatii si multe altele. Sfaturile si ideile pe care mi le-au oferit mi-au permis sa vad lucrurile dintr-o perspectiva diferita si sa imi imbunatatesc cunostintele in domeniul geodeziei.

Acesti oameni m-au invatat ca totul incepe cu o intrebare si m-au motivat sa adresez acele intrebari care pot schimba multe aspecte. Sunt recunoscatoare pentru aceasta oportunitate si le multumesc din nou pentru increderea acordata. Sper ca vom avea ocazia sa ne revedem in curand si sa continuam aceasta frumoasa colaborare.”

 

Mapathon Map with us

In ziua a doua a conferintei, dupa masa rotunda dedicata educatiei, a avut loc momentul mult asteptat de catre studenti – startul celei de-a doua editii a Mapathon-ului Map with us. Reprezentantii Comisiei de Tineret, Iaroslav ZIFCEAC si Diana CHIRILOIU, le-au prezentat studentilor sarcinile pe care trebuia sa le indeplineasca in urmatoarele 6 ore de concurs. La deschiderea concursului, au luat cuvantul Cosmin DRAGOMIR, directorul general al firmei Komora Engineering, sponsorul oficial al Mapathon-ului, si Loredana CRENGANIS, de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi, care a contribuit la organizarea primei editii a acestui concurs.

Echipe formate din doi coechipieri s-au intrecut timp de 6 ore in realizarea Sublivrarii 2.1 – Plan cadastral preliminar al intravilanului, un livrabil din cadrul lucrarilor de inregistrare sistematica finantate in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Competitia a avut loc la Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura din Oradea, prin grija domnului prodecan conf. univ. dr. ing. Aurelian Stelian BUDA. La startul competitiei s-au inscris 11 echipe. Echipele castigatoare au fost premiate in bani de catre sponsorul concursului. N-au fost uitate nici echipele care nu au obtinut rezultate la fel de bune, acestea primind din partea sponsorului premii de consolare.

Am avut placerea de a participa la aceasta competitie pe echipe alaturi de un grup minunat de persoane. Nu numai ca erau toti bine pregatiti si talentati, dar au demonstrat si abilitati excelente de colaborare, ajutandu-se reciproc chiar si in timpul concursului. A fost extrem de surprinzator pentru mine sa vad modul in care studentii din diferite centre universitare ale tarii lucreaza impreuna. Atitudinea pozitiva a tuturor a fost contagioasa si a facut ca intreaga experienta sa fie usoara si satisfacatoare. Recomand cu caldura participarea studentilor la astfel de competitii, deoarece aduc numeroase beneficii. Pe langa faptul ca au ocazia sa intalneasca oameni minunati si sa se distreze, exista si avantaje pe plan profesional. De exemplu, studentii pot primi oferte de munca de care au cu adevarat nevoie. De asemenea, pot invata sa se organizeze mai bine in domeniul geodeziei. Dupa participarea mea la concursul Mapathon, am invatat cum sa-mi organizez lucrarile intr-un mod coerent si usor de inteles. Va incurajez sa profitati de aceasta ocazie, daca aveti posibilitatea, si va asigur ca nu veti regreta.” (echipa Orthoteam, formata din Andreea PLACINTA si Maria BUTNARU, de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, a castigat premiul cel mare pentru al doilea an consecutiv)

Premiul cel mare al Mapathon Map with us a mers si in acest an la echipa Orthoteam

Workshop de tehnologie

In cadrul evenimentului, studentii au avut oportunitatea de a participa la prezentari live cu cele mai performante dispozitive de masurat existente in domeniu. Acest workshop nu ar fi fost posibil fara implicarea si deschiderea firmelor participante la eveniment, care au pus la dispozitia studentilor cele mai avansate dispozitive de masurat existente in prezent.

Studentii nu numai ca au avut ocazia de a observa aceste dispozitive, ci au fost si implicati activ in procesul de realizare a masuratorilor. Acestia au putut pilota drone sau manipula scanere de mana 3D, participand direct la colectarea datelor si la obtinerea rezultatelor.

Aceasta experienta practica si interactiva a fost extrem de valoroasa pentru studenti, oferindu-le posibilitatea de a se familiariza cu tehnologiile de varf si de a-si dezvolta abilitatile in domeniul geodeziei.

Bun venit in UGR

Cu ocazia incheierii SGR, tinerilor studenti li s-a adresat o invitatie de a se alatura UGR, respectiv Comisiei de Tineret, astfel incat sa contribuie impreuna la construirea viitorului lor.

Suntem constienti ca succesul si evolutia acestei profesii depind in mare masura de pregatirea si implicarea tinerilor, de aceea ne straduim sa le oferim oportunitati in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti si al Uniunii Geodezilor din Romania (UGR). Intelegem ca investitia in viitorul profesiei noastre nu inseamna doar a le oferi tinerilor acces la cunoastere si expertiza, ci si a crea un mediu propice in care sa se dezvolte in mod armonios si sa-si descopere potentialul maxim.

Ne dorim sa oferim, prin Comisia de Tineret a UGR, platforma mult necesara care sa uneasca tinerii viitori geodezi, sa-i aduca impreuna si sa faciliteze dezvoltarea si interactiunea lor cu mediul profesional. Ii invitam pe toti tinerii viitori geodezi sa ni se alature prin a deveni membri UGR, respectiv membri ai Comisiei de Tineret. Informatiile cu privire la pasii de urmat pot fi gasite la adresa https://www.ugr.ro/cum-devin-membru.” (Iaroslav ZIFCEAC – presedintele Comisiei de Tineret a UGR)

Uniunea Geodezilor din Romania le multumeste tuturor sponsorilor, partenerilor in organizare si tuturor participantilor la cea de-a patra editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 46-49

 

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/ugr-in-luna-mai-pentru-4-zile-oradea-a-fost-capitala-europeana-a-geodeziei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.