«

»

VINDEM-IEFTIN.RO: Cum isi risipesc oamenii banii pe materiale de constructii de slaba calitate pentru ca nu sunt informati

Share

 

Achizitia materialelor de constructii poate fi un proces amplu si riscant pentru oamenii care nu au cunostinte de specialitate. In lipsa unei informatii clare si a unui consultant, clientii cumpara produse (mai) slabe, care le afecteaza bugetul si calitatea lucrarii.

 

Nu poti sa le stii pe toate

„Informatia corecta iti scade din cheltuieli” este principiul dupa care ar trebui sa se ghideze toti oamenii. Nimeni nu isi doreste sa construiasca de dragul de a construi, ci isi doreste o lucrare solida si durabila care sa-i acopere toate nevoile in mod optim. Oferta de materiale de constructii din magazinele clasice si online este variata, pentru aceeasi categorie de produs fiind numeroase alternative si branduri.

 

Ce arata studiile

Un studiu realizat de IBC Focus arata ca principalul criteriu care sta la baza oricarei achizitii este durabilitatea in timp a produsului. Oamenii nu ignora nici garantia oferita de producator si nici specificatiile tehnice. Cele mai cautate produse sunt cele care au cei mai mari indicatori de performanta.

 

Paza buna trece primejdia rea

Sfatul unui meserias sau al unui constructor este foarte important. Nu are sens sa cumparati singuri materialele, intuitiv, crezand ca anumite produse se potrivesc cu lucrarea pe care o aveti de facut. Din contra. Riscati sa ajungeti in situatia in care produsele cumparate sa nu fie indicate pentru tipul lucrarii dumneavoastra.

De asemenea, evitati sa cereti preturile pe mp, mai ales pentru acoperis, pentru ca veti fi pacaliti foarte usor. Cel mai indicat este sa mergeti cu lista facuta de meserias, care contine tot necesarul de produse, nu doar invelitoarea (tigla metalica, tabla cutata), ci si accesoriile, in mai multe locuri pentru a cere oferte. Iar cand faceti asta, trebuie sa comparati acelasi brand si aceeasi calitate a produselor pe care le cautati.

 

Accesoriile pot fi mai scumpe decat produsul de baza

Orice lucrare presupune si accesorii. De multe ori, gasiti produsul locomotiva/ tractor la un pret foarte bun, iar acest lucru va incanta si considerati ca ati tras lozul castigator. In astfel de cazuri, accesoriile (suruburi, cuie, cleme etc.) sunt mult mai scumpe, iar uneori pot costa la fel de mult ca produsul principal.

 

Graba strica treaba

Majoritatea oamenilor sunt contracronometru, iar din aceasta categorie fac parte si cei care muncesc in strainatate, dar construiesc in Romania. Este evident ca nu poti termina un proiect in 2-3 saptamani, atat cat dureaza concendiile romanilor de peste granita. Si cum, poate, rabdarea nu este punctul lor forte, acestia se opresc si cumpara materiale din primul depozit pe care-l vad. Ei nu au de unde sa stie, dar materialele de acolo pot fi dintr-un stoc mai vechi cu pret mai ridicat, iar daca ar extinde cautarile ar putea gasi necesarul de produse la un pret corect.

Delegarea achizitiei materialelor de constructii este tot o forma de risipa financiara. Meseriasul responsabil de cumpararea materialelor nu va umbla din depozit in depozit ca sa caute cel mai bun pret. Produsele vor fi cumparate strict de la magazinul/ depozitul cu care are intelegeri tacite de pe urma carora el obtine comisioane sau alte foloase materiale. Aceasta este o piata despre care nu vorbeste nimeni, dar de pe urma careia beneficiaza foarte multi meseriasi, constructori si chiar arhitecti.

 

Nu amestecati manopera cu materialele

Separarea manoperei de materiale este formula castigatoare, deoarece va va oferi transparenta asupra costurilor din fiecare etapa a proiectului dumneavoastra. Fiind amestecate, constructorul se orienteaza spre materiale mai slabe calitativ pentru a ramane cu cat mai multi bani din manopera. Asta se traduce intr-o lucrare cu materiale mai proaste si o durata de viata redusa.

 

 Ce e scris, ramane scris

 Este recomandat sa faceti un contract scris cu constructorul care se ocupa de proiectul dumneavoastra, in care sa stipulati si anumite clauze. Un document scris are o incarcatura mult mai puternica, poate fi dovedit si verificat in cazul in care una dintre parti nu-si respecta promisiunea.

 

Consultanta este colacul de salvare

Incet si sigur oamenii se educa, iar numarul celor care apeleaza la servicii de consultanta creste exponential. Un consultant tehnic care cunoaste piata si caracteristicile produselor va sti mereu sa va identifice, sa va inteleaga nevoile si sa va ofere sfaturi pretioase pe care un vanzator dintr-un hypermarket nu vi le-ar oferi. Fiecare producator/ brand de materiale de constructii lanseaza constant produse noi, cu specificatii din ce in ce mai bune, care pot fi integrate in numeroase tipuri de lucrari si proiecte. Consultantii sunt mereu la curent cu ultimele noutati din industrie.

 

Un exemplu concret

Fereastra este cea mai importanta piesa dintr-o locuinta si, in acelasi timp, calea catre pierderi termice si infractiuni. A va monta o fereastra ieftina va poate costa scump, caci pierderile de caldura le veti suporta in factura de gaze. In urma unui studiu pe aceasta tema, am observat ca, in Romania, 50% din pierderile de caldura sunt la nivelul ferestrelor.

 

 

Construiti? Apelati cu incredere la un Depozit Virtual, iar pe langa ofertele personalizate veti primi si sfaturi punctuale pentru proiectul dumneavoastra: https://vindem-ieftin.ro/

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 27

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/vindem_ieftin-ro-cum-isi-risipesc-oamenii-banii-pe-materiale-de-constructii-de-slaba-calitate-pentru-ca-nu-sunt-informati/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.