«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Functiile complexe ale compartimentarilor antifoc

Share

 

Peretii de protectie la incendiu limiteaza propagarea focului, protejand astfel sanatatea si viata oamenilor. Solutiile moderne in acest domeniu sunt fabricate din materiale ecologice, in conformitate cu reglementarile privind constructiile durabile. Dar ce nu trebuie sa uitam este ca aceste solutii raspund, in cladiri, si unor cerinte estetice, pe langa cele functionale.

 

Datorita inovatiilor continue, sistemele de protectie la incendiu pot oferi un nivel tot mai ridicat de siguranta. In acelasi timp, se pune un mare accent pe adaptarea lor la tendintele din arhitectura si la nevoile constructiilor moderne: se ofera optiuni de construire tot mai avansate, o gama larga de vitraje, feronerie si accesorii aditionale.

Magazinul Bucuresti, Bucuresti, Romania. Sisteme utilizate: MB-60E, MB-60E EI, MB-78EI, MB-SR50N

 

 Limitarea propagarii incendiilor

Peretii de protectie la incendiu sunt utilizati pentru delimitarea, in cladiri, a zonelor speciale de siguranta. Prin construirea lor se previne propagarea focului in intreaga cladire. Persoanele aflate intr-o zona de incendiu castiga timpul necesar pentru sosirea serviciilor de salvare sau pentru evacuarea in siguranta.

Printre principalele sarcini ale barierelor antifoc se numara:

  • prevenirea raspandirii incendiului in cladire,
  • limitarea propagarii focului si a fumului in alte incaperi si zone,
  • limitarea raspandirii incendiului la cladiri invecinate,
  • facilitarea evacuarii utilizatorilor,
  • asigurarea sigurantei si facilitarea actiunilor echipelor de salvare.

Popularitatea suprafetelor vitrate de dimensiuni mari in cladirile de birouri a facut ca acestea sa fie din ce in ce mai intalnite si in constructiile rezidentiale. In astfel de structuri, se utilizeaza in principal pereti rezistenti la foc construiti cu sisteme de aluminiu. Acesti pereti opresc eficient propagarea focului, deoarece aluminiul este un material care nu arde – se topeste doar la temperaturi care depasesc 600°C. Tehnologia de productie a barierelor antifoc permite prelungirea la maximum a duratei in care acest material isi mentine proprietatile.

Aluminiul se caracterizeaza prin plasticitate ridicata, rezistenta si durabilitate, motiv pentru care se prefera utilizarea lui in constructiile moderne de protectie la incendiu. Acestea nu sunt insa singurele sale calitati. Produsele pentru constructii care contin aluminiu sunt ecologice, ceea ce le face potrivite pentru constructii durabile si obtinerea de puncte suplimentare la certificarea sistemelor BREEAM si LEED. Aluminiul poate fi reciclat in proportie de pana la 99% si poate fi reutilizat fara a-si pierde proprietatile si fara a suferi modificari structurale. Pentru procesarea aluminiului se foloseste doar 5% din energia necesara obtinerii metalului primar.

 

Compartimentarea spatiului in cladire

Peretii moderni de protectie la incendiu, realizati din sticla si aluminiu, sunt usori si transparenti. Ei sunt folositi cu succes pentru impartirea spatiului in cladire – de exemplu, pentru separarea salilor de conferinte de zona de birouri sau pentru compartimentarea spatiului deschis in birouri mai mici, destinate departamentelor companiei.

Astfel de optiuni de protectie la incendiu sunt facilitate de solutiile oferite de compania ALUPROF. Acestea permit combinarea diferitelor constructii fara a fi afectata clasa corespunzatoare de rezistenta la foc. Un excelent exemplu in acest sens este reprezentat de usile si ferestrele din aluminiu in sistem MB-78EI, care pot fi integrate in fatada, iar constructia rezultata poate avea clasa de rezistenta la foc EI 30 sau EI 60. O alta solutie este inglobarea usilor unui sistem intr-un perete din alt sistem: usi MB-60E EI in peretele MB-78EI sau usi MB-60E EI sau MB-78EI in peretele MB-118EI. Produsele complexe care asigura siguranta la incendiu in cladiri sunt completate de sticla rezistenta la foc de inalta calitate, marca Glassprof. Aceasta are cea mai inalta clasa posibila de siguranta, 1B1, conform standardului EN 12600, si este rezistenta la radiatii UV; in plus, asigura un nivel foarte ridicat de izolare fonica.

Southampton New Horizon Cruise Terminal, Southampton, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-78EI, MB-SR50N

 

Functia estetica

Peretii de protectie la incendiu nu intra deloc in conflict cu aspectul estetic al cladirii. Marea varietate de solutii disponibile permite realizarea chiar si a celor mai indraznete proiecte ale arhitectilor.

Un exemplu de solutie care combina un nivel ridicat de siguranta, functionalitate si estetica este sistemul MB-78EI de perete si usa rezistenta la foc furnizat de ALUPROF. Profilele sistemului au 3 camere, iar cea din mijloc serveste si ca zona de izolare termica. Aceasta solutie vine cu o serie de optiuni care nu numai ca imbunatatesc functionalitatea si nivelul de siguranta oferit, dar se si reflecta in efectul vizual final. Printre acestea se numara:

  • o gama larga de grosimi pentru vitraje – de la 8 pana la 65 mm,
  • posibilitatea utilizarii de sticla rezistenta la foc simpla sau de ansambluri termoizolante,
  • posibilitatea renuntarii la profilele verticale intre foi de sticla in peretele rezistent la foc (efect vizual atractiv al peretelui fara traverse),
  • flexibilitate in ceea ce priveste accesorii precum feroneria, incuietorile, sistemele de auto-inchidere si altele,
  • posibilitatea realizarii de usi si pereti de dimensiuni mari.

Hiiumaa Sports Center, Hiiumaa, Estonia. Sisteme utilizate: MB-78EI DPA, MB-SR50N HI+, MB-SR50N EI, MB-SR50N, MB-70, MB-78EI

 

Sa construim un viitor mai bun

Protectia la incendiu are o importanta prioritara in constructiile moderne. Solutiile in acest domeniu trebuie nu doar sa ofere cel mai inalt nivel de siguranta, ci si sa fie ecologice si sa asigure o coerenta vizuala cu restul cladirii. Peretii rezistenti la foc realizati din aluminiu si sticla ofera o mare flexibilitate in adaptarea produsului la un proiect specific. Mai mult, aceasta este o solutie inegalabila, luand in considerare amprenta de carbon si emisiile de CO2 – aluminiul si sticla se numara printre cele mai ecologice materiale de constructie.

 

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594

aluprof.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 14-15

 

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/aluprof-aluminium-systems-functiile-complexe-ale-compartimentarilor-antifoc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.