«

»

Analiza calitativa a unui proiect pentru o instalatie de stingere cu gaz IG-541

Share

Tehnologia de stingere a incendiilor cu gaz inert se bazeaza pe principiul reducerii oxigenului. Gazele inerte nu formeaza compusi chimici si asigura protejarea mediului.

Agentul de stingere gazos este eliberat in aerul din incinta, reducand nivelurile oxigenului pana la punctul in care procesul de combustie este oprit. IG-541 a fost identificat, cercetat si produs pentru prima data in SUA.

 

Concentratia de stingere, luata in considerare pentru focare de tip A, este 39,9%, conform art. 7.5.1.3 din SR EN 15004.

Timpul de deversare al substantei de stingere IG-541 este de aproximativ 60 secunde.

Concentratia de oxigen din spatiul protejat nu trebuie sa coboare sub 12%, in situatia in care exista persoane care desfasoara activitate permanenta in aceste spatii. Conform NP 118/2-2013 art. 18.5., la o concentratie volumica standard de stingere a incendiului, de pana la 43%, substanta de stingere IG -541 nu pune viata oamenilor in pericol. Dupa stingerea incendiului, accesul persoanelor in incaperile respective este permis numai dupa evacuarea resturilor nocive prin ventilare natural-organizata sau instalatie de ventilare mecanica.

 

In calculul hidraulic al unui sistem de stingere, se va avea in vedere evolutia mai multor marimi fizice in cadrul instalatiei configurate dimensional, ca de exemplu presiunea, rata de curgere si temperatura.

Pentru o incinta tehnica, asa cum mentionam mai sus, luand in considerare un focar de tip A, in conformitate cu standardele ISO 14520-15 / EN 15004-10, concentratia minima de dimensionare a sistemului de stingere este 39.9%. Neavand nicio valoare cu privire la presiunea maxima admisibila in interiorul spatiului, pentru dimensionarea suprafetei minime de depresurizare se poate alege valoarea de 5.0 mbar, aceasta valoare fiind recomandata de producatorii sistemelor de stingere a incendiului ce utilizeza agent IG-541.

 

Intr-un calcul hidraulic neconform, putem identifica mai multe erori. Prezentam ca prima neconformitate urmatoarea situatie: „Maximum pressure downstream of manifold orifice is 90.53 bar”, adica o presiune estimata in momentul deversarii de 90,53 bar. Conform cerintelor din standard, aceste conducte trebuie testate la o presiune cu 1,5 mai mare. Oare rezista conductele? Prin urmare, se impune o analiza atenta a calitatii acestor conducte, sau mai bine a corectitudinii calculelor facute.

Tot in cazul unui calcul eronat, putem sa observam:

Tabel 1: Calcul hidraulic neconform

 

Valoarea temperaturii de -88,50°C trebuie sa ne atraga atentia, deoarece punctul de inghet al IG-541 este de -78,5oC.

Mai trebuie sa luam in considerare si situatia in care aceasta temperatura negativa extrema poate sa apara in pozitia de montaj al unui fitting. In documentele de calitate ale acestor elemente apare informatia „The lowest operative temperature during fire extinction should not fall below -50° C”.

Mai departe, prezentam o situatie in care apar deficiente in ceea ce priveste compozitia procentuala a gazului din incinta, dupa descarcarea totala, intr-un spatiu unde sunt prezente persoane.

Observam ca este incalcata conditia concentratiei de oxigen din spatiul protejat, care nu trebuie sa coboare sub 12%. Exista totusi si situatii in care, desi ne aflam intr-o incinta unde se afla persoane, putem sa consideram un procentaj mai mic de 12% conform, deoarece acest procentaj apare intr-o zona unde persoanele care sunt in incinta nu au acces. Mai jos, sa analizam un exemplu:

ZONA 1 = AMBIENT – Concentratia de oxigen dupa deversarea intregii cantitati de agent de stingere a incendului este estimata la 12.7%. Aceasta valoare este considerata SAFE pentru om.

ZONA 2 = COTA INFERIOARA PARDOSEALA SUPRAINALTATA – Concentratia de oxigen dupa deversarea intregii cantitati de agent de stingere a incendului este estimata la 11.3%. Aceasta valoare nu reprezinta un pericol, deoarece, in mod normal, sub pardoseala flotanta nu isi desfasoara activitatea oameni. Totusi, trebuie evaluata cu atentie aceasta situatie. In cazul in care constatam ca este necesar sa fie pastrat procentul de 12% pentru oxigen si in acest spatiu, trebuie aplicate corectarile necesare. Dupa caz, exista, ca varianta, realizarea unei debusari catre atmosfera. Aceasta concentratie are strict valoare simbolica, ea nefiind un pericol pentru personal, deoarece debusarea se face catre exterior, in aer liber, mai ales ca IG-541 este un gaz ecologic.

In calcule, de multe ori, putem sesiza ca sunt date rezultate precum: „Restrictor diameter = 25,1 mm”. Orificiul restrictor este fabricat de catre cei mai multi producatori cu pas de 1,0, deci valoarea corecta este de 25,0 mm. Daca obtinem rezultatul de 25,1 mm, este necesar sa ne asiguram ca avem conformitate intre calcul si dimensiunile echipamentelor, pentru a evita neconformitati in functionare.

In calculul hidraulic al unui sistem de stingere, putem distinge evolutia mai multor marimi fizice, in cadrul instalatiei configurate dimensional, ca de exemplu presiunea, rata de curgere, temperatura. Intr-un calcul hidraulic neconform, putem identifica mai multe erori. Aceste erori de calcul, dar si utilizarea unor materiale neconforme, ca urmare a unor calcule gresite, pot conduce la situatii critice. Avand in vedere ca instalatiile de stingere cu gaz inert IG-541 sunt destinate protectiei unor spatii vital vulnerabile, cum sunt centralele de telecomunicatii mobile, unitati de comanda, centre bancare, muzee, arhive si multe astfel de spatii, trebuie foarte atent considerate cerintele ce privesc partea de continuitate a activitatii, iar erorile de calcul trebuie sa ne asiguram ca sunt complet eliminate.

 

Autor:

drd. ing. Catalin OPRITA – verificator de proiecte pentru constructii, atestat MDLPA, pentru cerintele Cc, Ci – securitatea la incendiu pentru constructii si instalatii

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 32

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/analiza-calitativa-a-unui-proiect-pentru-o-instalatie-de-stingere-cu-gaz-ig-541/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>