«

»

ASRO: A fost publicat standardul pentru sprinklerele cu raspuns rapid (ESFR) SR EN 12259-13:2023

Share

 

O veste importanta pentru domeniul constructiilor si pentru toate partile interesate implicate in activitatea din aceasta sfera este aparitia unei noi parti a standardului EN 12259 – Fixed firefighting systems. Components for sprinkler and water spray systems (Sisteme fixe de stingere a incendiilor. Componente pentru sisteme cu sprinklere si apa pulverizata), EN 12259-13:2022.

La sfarsitul lunii februarie, ASRO a adoptat acest standard european ca standard roman, SR EN 12259-13:2023 – Sisteme fixe de stingere a incendiilor. Componente pentru sisteme cu sprinklere si apa pulverizata. Partea 13: Sprinklere ESFR, prin publicarea unei note de confirmare, standardul devenind astfel disponibil pentru vanzare cu textul in limba engleza.

 

De ce este important standardul SR EN 12259-13:2023?

In conformitate cu Regulamentul UE 305/2011 privind produsele pentru constructii, sistemele cu sprinklere si apa pulverizata sunt considerate un produs de constructie atunci cand sunt utilizate ca parti ale sistemului care asigura securitatea la incendiu dintr-o cladire.

In acest sens, standardul pe parti SR EN 12259 – Sisteme fixe de stingere a incendiilor. Componente pentru sisteme cu sprinklere si apa pulverizata este un document important pentru punerea in aplicare a Regulamentului 305/2011. Partile de la 1 la 5 ale lui SR EN 12259 sunt standarde armonizate, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE[1]. Dintre acestea, prima parte, SR EN 12259-1+A1:2002, se adreseaza sprinklerelor standard – denumite astfel in reglementarea tehnica Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, Partea a II-a – Instalatii de stingere, indicativ P118/2-2013. Prin urmare, utilizarea sprinklerelor standard este foarte bine controlata prin reglementari si standarde.

Dar sprinklerele standard nu raspund eficient nevoilor de protectie pentru toate tipurile de cladiri. Constructiile care au ca destinatie depozitarea de materiale combustibile solide, paletizate sau dispuse pe rafturi necesita utilizarea de instalatii de stingere a incendiilor cu sprinklere cu raspuns rapid, tip ESFR.

Sprinklerele cu raspuns rapid sunt sprinklere cu performante superioare sprinklerelor standard si sunt in masura sa stinga un incendiu in depozitele de materiale combustibile fara riscuri inacceptabile. Este bine-cunoscut ca exista diferente importante intre proiectarea sistemelor cu sprinklere cu raspuns rapid si proiectarea sistemelor cu sprinklere standard, atat din punctul de vedere al principiilor de proiectare cat si din cel al functionarii pentru care au fost proiectate.

In normativul P118/2-2013, la cerintele pentru sprinklerele cu raspuns rapid se specifica „sprinklerele cu raspuns rapid trebuie sa indeplineasca cerintele standardului ISO 6182-7 sau o reglementare echivalenta.”

Problema care a aparut vine din faptul ca ISO a anulat ultima editie a standardului mentionat, respectiv ISO 6182-7:2020 Fire protection — Automatic sprinkler systems — Part 7: Requirements and test methods for early suppression fast response (ESFR) sprinklers, lasand acest domeniu descoperit.

Standardizarea europeana, si anume comitetul tehnic CEN/TC 191, Fixed firefighting systems, al carui secretariat este detinut de catre British Standards Institution, a acoperit acest gol prin elaborarea, aprobarea si publicarea standardului EN 12259-13:2022 (in decembrie 2022).

Standardizarea romana, parte a standardizarii europene, a adus rapid acest document la nivel national (februarie 2023) prin aprobarea si publicarea standardului roman SR EN 12259-13:2023.

SR EN 12259-13:2023 specifica cerintele si metodele de incercare pentru sprinklerele cu raspuns rapid (ESFR). In timp ce caracteristicile de raspuns ale sprinklerelor standard – tratate in EN 12259-1 si EN 12259-15 (acum in faza de proiect) – se bazeaza pe masurarea atat a sensibilitatii (exprimata prin coeficientul ITR – indicele de raspuns), cat si a conductivitatii (respectiv factorul C), caracteristicile sprinklerelor cu raspuns rapid sunt determinate fara a se face referire la conductivitate. SR EN 12259-13:2023 este un document complet, care ofera informatii privind termenii si definitiile asociate sprinklerelor ESFR, metodele si criteriile de evaluare ale acestora, marcarea si instructiunile de instalare ale producatorului.

Standardul SR EN 12259-13:2023 (cu textul in limba engleza) poate fi achizitionat de la ASRO, prin magazinul online https://magazin.asro.ro/ sau prin contactarea Serviciului Vanzari la vanzari@asro.ro.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea de standarde romane originale si pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale ca standarde romane.

Ca parte a comunitatii de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si fiind recunoscut de ETSI ca organism national de standardizare, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru toate partile interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in activitatea de standardizare, fiecare membru al comitetelor tehnice romane este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, isi poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel national, european si international.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

––––––-

[1] Publicarea unui standard armonizat in JOUE sub o directiva/regulament indica ca acel standard este un instrument recunoscut a carui aplicare asigura conformitatea cu cerintele esentiale/caracteristicile esentiale din respectiva directiva/respectivul regulament.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 12

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/asro-a-fost-publicat-standardul-pentru-sprinklerele-cu-raspuns-rapid-esfr-sr-en-12259-132023/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.