«

»

BOSTIK Professional Fire Protect – gama completa de produse pentru protectia pasiva la foc

Share

Crearea de compartimente de incendiu intr-o cladire de utilitate publica este una dintre cerintele esentiale privind securitatea la incendiu, obiectivul de baza fiind acela de a limita raspandirea fumului si a flacarilor si, astfel, de a incetini propagarea incendiului. In final, scopul este acela de a asigura posibilitatea oamenilor aflati in cladire sa o evacueze in siguranta, iar serviciile de urgenta sa intervina eficient in localizarea si stingerea incendiului.

Protectia pasiva la foc face parte din sistemul de protectie la incendiu al cladirii si reprezinta principalul mijloc utilizat in proiectare si construire pentru cresterea semnificativa a sigurantei la foc. Prezenta sistemelor de etansare destinate rosturilor liniare si trecerilor intre compartimentele cu rezistenta la incendiu limiteaza propagarea flacarilor si a fumului, salveaza vieti, contribuie la stabilitatea structurala a cladirii si limiteaza pagubele materiale.

Atat reactia la foc cat si rezistenta la foc sunt strict reglementate in normele europene si transpuse in cadrul legislativ din Romania prin legi si standarde armonizate, astfel incat sa fie intrunita cerinta de „aparare in adancime”, privind protectia la incendiu.

 

Reactia la foc arata cat de inflamabil / combustibil este un material si in ce masura contribuie la dezvoltarea unui incendiu. Standardele bine cunoscute pentru reactia la foc sunt standardul german DIN 4102 partea 1, cu clasificarile A1, A2, B1, B2 si B3, si standardul european EN 13501-1, cu clasificarile A1, A2, B, C, D, E si F – pentru determinarea gradului de inflamabilitate, si caracterizarile suplimentare s1, s2, s3 – pentru dezvoltarea fumului, si d0, d1, d2 – pentru picaturi si particule incandescente.

 

Rezistenta la foc, pe de alta parte, indica timpul (exprimat in minute) in care un compartiment in flacari isi poate indeplini cu succes rolul de intarziere in propagarea incendiului. Aceasta rezistenta la foc a produselor (combinate in sistemul de montaj) este testata si evaluata in aplicatii standardizate si controlate.

 

Sub denumirea Professional Fire Protect, Bostik promoveaza o gama completa de solutii pasive rezistente la foc pentru compartimentele de incendiu. Toate produsele, individuale si in sistem, sunt complet testate si certificate in conformitate cu cele mai recente standarde europene privind protectia pasiva la foc. Incercarile initiale de tip sunt realizate in mod independent si extins la PEUTZ Olanda, unul dintre laboratoarele europene de prestigiu in domeniul securitatii la incendiu.

 

Un compartiment de incendiu este format din pereti si pardoseli rezistente la foc si este completat de o etansare solida si rezistenta la foc a rosturilor dintre elemente (imbinarile de structura si separatie, usi, ramele ferestrelor). Solutiile Bostik Fire Protect pentru rosturile liniare, proiectate pentru a absorbi miscarile componentelor constructiei si dezvoltate in conformitate cu EN 1366-4:2021 privind rezistenta la foc, sunt:

 • Bostik FP 401 Fireseal Acrylic
 • Bostik FP 402 Fireseal Silicone
 • Bostik FP 403 Fireseal Hybrid
 • Bostik FP 404 Fire Retardant PU (Gun) Foam

Acestea – utilizate individual sau combinat in sistemul complet de sigilare – asigura rezistenta la foc pana la 240 minute pentru etansari orizontale sau verticale, pe suprafete minerale (beton, tencuiala), metal sau lemn.

 

 

Cladirile moderne sunt prevazute cu foarte multe retele interioare de instalatii si cabluri. In cazul in care aceste instalatii tehnice strapung elementele de rezistenta la foc ale cladirii (pereti sau plansee), apar brese in protectia la foc a cladirii respective. Un compartiment de incendiu nu este complet pana cand aceste deschideri nu au fost sigilate in siguranta cu ajutorul materialelor adecvate. Pe de alta parte, exista multi factori care trebuie luati in considerare pentru a determina solutia corecta pentru etansarea trecerilor. Fiecare instalatie care strapunge elementele de rezistenta la foc ale cladirii reactioneaza diferit atunci cand are loc un incendiu. Prin urmare, nu exista o singura solutie sau un singur produs care poate fi utilizat pentru a proteja eficient toate trecerile.

Solutiile Bostik Fire Protect pentru etansarea trecerilor de cabluri sau conducte sunt dezvoltate si testate in conformitate cu EN 1366-3:2022, pentru a avea certitudinea ca toate compartimentele sunt suficient de rezistente la foc. Oferta este adaptata unui spectru larg de cerinte in aplicare si se refera la:

 • Bostik FP 310 Intumescent Acoustic Acrylic
 • Bostik FP 311 Intumescent Graphite
 • Bostik FP 312 Fire Retardant Coating
 • Bostik FP 320 Fire Batt
 • Bostik FP 330 Pipe Collar
 • Bostik FP 340 Pipe Wrap
 • Bostik FP 350 Graphite Plate
 • Bostik FP 360 Putty Cord
 • Bostik FP 370 Fireseal Mortar

 

Deoarece siguranta pasiva la incendiu devine din ce in ce mai importanta atat in cladirile noi, cat si in lucrarile de renovare, Bostik isi concentreaza eforturile asupra dezvoltarii si extinderii permanente a produselor in domeniul solutiilor pentru rosturi liniare, precum si pentru etansarea trecerilor in instalatiile tehnice. Solutiile Fire Protect sunt special dezvoltate pentru a fi utilizate separat, dar au fost testate si combinatiile de produse, in cadrul sistemului complet de etansare la foc.

Agrementele Tehnice Europene ETA emise pe baza EAD 350141-00-1106:2017, precum si marcajul CE, conform EN 15651-1, 2:2017, reprezinta dovezi relevante privind atestarea conformitatii cu cele mai inalte cerinte in domeniul constructiilor.

 

Bostik este lider mondial in tehnologiile de etansare si lipire pe pietele industriale si de consum. De peste 130 de ani dezvoltam solutii inovatoare, deservind un spectru larg de piata, cum ar fi constructii, ambalaje, produse de inalta tehnologie, produse de igiena, bricolaj si multe altele, din intreaga lume. Bostik face parte din Grupul Arkema, jucator global specializat in crearea de materiale inovatoare pentru o lume mai durabila, si beneficiaza de capabilitati unice de cercetare si dezvoltare. In fiecare zi, dezvoltam solutii inteligente care contribuie la crearea unei lumi mai sigure si mai adaptate la provocarile dinamice ale mediului inconjurator.

 

Pentru mai multe detalii privind sistemele Fire Protect, va rugam sa contactati consultantii Bostik la buft.profesionalro@bostik.com sau folosind codul QR

 

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 20-21

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/bostik-professional-fire-protect-gama-completa-de-produse-pentru-protectia-pasiva-la-foc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.