«

»

COMPORTAREA LA FOC A MEDIULUI CONSTRUIT IN ROMANIA: Testari la scara reala in laboratorul INCERC Bucuresti

Share

Laboratorul din cadrul Sucursalei INCERC Bucuresti in care se efectueaza cercetari experimentale si incercari pentru determinarea comportarii la foc a materialelor si elementelor de constructii a inceput sa functioneze in anul 1965, fiind al treilea din Europa si al cincilea din lume, ca laborator de incercari la foc la scara naturala (si beneficiind de 2 cuptoare de incercari, cate unul pentru incercari ale elementelor de constructii verticale, respectiv orizontale).

 

Cu investitii proprii, in anul 2007 s-au efectuat la nivelul laboratorului modernizarile minim necesare la cele doua cuptoare, modernizari ce s-au axat in principal pe realizarea in regim de control automatizat a focului cuptoarelor, in functie de curbele de temperatura-timp prestabilite.

 

In perioada 2011-2015, s-au efectuat investitii cu precadere in aparate si echipamente moderne de masura si achizitie a datelor (traductoare performante de temperatura, inregistratoare fara hartie cu transmitere automata a datelor catre calculatoare, camere de inregistrare video si foto a incercarilor, traductoare de flux de temperatura, camera de termoviziune pentru temperaturi inalte etc.).

Ca urmare a dotarilor mai sus mentionate, laboratorul a fost acreditat RENAR in anul 2012 pentru incercari de rezistenta la foc a elementelor de constructii.

 

In intervalul 2014-2015 s-a reusit punerea in functiune a echipamentelor de reactie la foc achizitionate anterior, dupa care in anul 2016 s-a efectuat auditul RENAR in vederea acreditarii de efectuare a reactiei la foc a materialelor de constructii. Incepand cu anul 2011, laboratorul a realizat o serie de informari la nivel national privind testele si cercetarile experimentale efectuate, prin organizarea unor workshop-uri si campanii de promovare in randul celor interesati.

Indicatorii definiti initial au fost permanent urmariti in vederea obtinerii cat mai multor acreditari, astfel incat laboratorul sa ajunga sa efectueze teste la foc pe elemente si materiale de constructii cu aplicabilitate in Uniunea Europeana si nu numai.

 

Laboratorul de cercetare si incercari privind securitatea la foc a constructiilor de la INCERC este acreditat RENAR si autorizat ISC (unic in Romania) pentru testarea si clasificarea in clase de rezistenta la foc ale diferitelor tipuri de elemente si sisteme de constructii cum ar fi usi, obloane, ferestre, acoperisuri, plafoane, plansee, pereti neportanti etc. De asemenea, laboratorul este acreditat si autorizat sa testeze si sa clasifice in clase de reactie la foc o larga paleta de materiale de constructii, contribuind astfel nemijlocit la asigurarea unui nivel ridicat de siguranta al mediului construit la actiunea extrema a incendiului.

 

 

ECHIPAMENTE DESTINATE CERCETARILOR PENTRU EVALUAREA COMPORTARII LA FOC A MATERIALELOR SI ELEMENTELOR DE CONSTRUCTII DIN DOTAREA LABORATORULUI

Echipamentele din dotarea laboratorului sunt destinate efectuarii incercarilor si testelor experimentale in situ in vederea evaluarii comportarii la foc a materialelor si elementelor de constructii. In functie de parametrii evaluati in timpul testelor la foc, echipamentele se impart in:

  • Echipamente pentru determinarea rezistentei la foc a elementelor de constructii;
  • Echipamente pentru determinarea reactiei la foc a materialelor de constructii;
  • Stand de cercetari experimentale la scara reala (constructie care simuleaza o cladire cu trei etaje).

 

Echipamente pentru determinarea rezistentei la foc a elementelor de constructii

Cuptorul vertical din hala laboratorului este conceput pentru efectuarea testelor de rezistenta la foc a epruvetelor alcatuite din diferite materiale de constructie.

In deschiderea cuptorului (3 × 3 m) se monteaza in vederea testarii la rezistenta la foc urmatoarele tipuri de epruvete: usi, ferestre, obloane, pereti etc.

Simularea incendiului in cuptor se realizeaza dupa curba ISO 834 de temperatura-timp. Cuptorul este echipat cu 8 arzatoare cu debit variabil care functioneaza cu gaz metan.

Fig. 1, 2: Teste de rezistenta la foc la cuptorul vertical

 

Cuptorul orizontal este utilizat pentru efectuarea testelor de rezistenta la foc a epruvetelor alcatuite din diferite materiale de constructie. In deschiderea cuptorului (4 × 6 m) se monteaza in vederea testarii la rezistenta la foc urmatoarele tipuri de epruvete: plafoane, plansee si acoperisuri.

Simularea incendiului in cuptor se efectuaza dupa curba ISO 834 de temperatura-timp. Cuptorul este echipat cu 16 arzatoare cu debit variabil care functioneaza cu gaz metan.

Fig. 3, 4: Test de rezistenta la foc la cuptorul orizontal

 

Echipamentele pentru determinarea reactiei la foc a materialelor de constructii sunt produse de firma Fire Testing Technology (FTT) din Marea Britanie si constau din:

  • Echipament de incercare cu sursa cu o singura flacara (determinarea aprinzabilitatii);
  • Echipament pentru determinarea caldurii superioare de ardere (bomba calorimetrica);
  • Echipament Single Burning Items (SBI) pentru determinarea incercarii de reactie la foc cu un singur obiect arzand (determinarea parametrilor de ardere FIGRA, SMOGRA, TSP etc);
  • Echipament pentru determinarea incombustibilitatii (determinarea perioadei de ardere si aportul de caldura generat in urma arderii).

Fig. 5, 6: Test de reactie la foc la echipamentul SBI

 

Standul de cercetari experimentale din dotarea laboratorului simuleaza un imobil P+3 cu o suprafata totala construita de peste 250 mp si este destinat efectuarii la scara reala a testelor experimentale de rezistenta la foc a sistemelor de fatada ale cladirilor dupa diferite scenarii la incendiu (incendii cu diferite sarcini termice).

 

Fig. 7, 8, 9, 10: Teste de rezistenta la foc la standul de cercetari experimentale

 

La acest obiectiv se efectueaza teste experimentale in vederea evaluarii comportarii la foc a sistemelor de fatada umede si uscate ale cladirilor la actiunea incendiului de compartiment (incendiu provenit din interiorul unei incaperi) precum si la actiunea incendiului din exterior (incendiu provenit din exteriorul cladirii).

 

 

Autor:

dr. ing. Adrian SIMION – CS III, responsabil incercari Laborator de cercetare si incercari privind securitatea la foc a constructiilor, INCD Urban-INCERC Bucuresti

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 18-19

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/comportarea-la-foc-a-mediului-construit-in-romania-testari-la-scara-reala-in-laboratorul-incerc-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.