In perioada 7 – 10 iunie 2023, Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii (SRGF) a organizat, sub egida Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE), cea de-a 17-a editie a Conferintei Dunarene – Europene de Inginerie Geotehnica – 17DECGE, la Bucuresti, Ramada Parc, fiind sprijinita in acest demers de principalele 4 universitati tehnice de profil (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi – TUIASI, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – UTCN si Universitatea Politehnica din Timisoara – UPT).
A fost a doua oara cand Conferinta Dunareana a fost organizata de Romania, prima oara fiind in 1995, la Mamaia – cea de-a 10-a editie, initiata si prezidata de prof. Iacint MANOLIU.
Aceasta serie de conferinte a luat nastere la initiativa Austriei si Ungariei si a avut prima editie in 1964, la Viena. Desi in acea perioada conferinta a avut ca scop reunirea specialistilor aflati de cele doua parti ale cortinei de fier, in timp – si mai ales dupa 1990 – au fost identificate noi valente si scopuri, DECGE devenind, tot mai evident, dupa cum a dovedit-o aceasta ultima editie de la Bucuresti, mult mai mult decat o mica conferinta regionala. Tema aleasa pentru editia a 17-a a fost Ingineria Geotehnica Europeana – Unitate si diversitate, inscriindu-se astfel in aceasta noua directie a Conferintelor Dunarene, vrand sa puna in evidenta atat diversitatea practicilor, cat si unitatea reliefata prin practici unificate sub Eurocode.
17DECGE a fost reunita cu al 2-lea Simpozion National de Geotehnica Mediului – o initiativa a SRGF – Filiala Bucuresti lansata in 2018, cu dorinta de a fi un eveniment bianual. Din pacate, insa, debutul pandemiei a impiedicat desfasurarea simpozionului in 2020. Am decis, prin urmare, sa cuplam evenimentul national cu Conferinta Dunareana – Europeana de Inginerie Geotehnica, dorind sa scoatem astfel in evidenta importanta acestui subiect, si am avut suportul TC 215 – Environmental Geotechnics al ISSMGE pentru aceasta sectiune a conferintei.
La sesiunea de deschidere au adresat mesaje prof. Sanda MANEA – presedinte de onoare SRGF, dr. Marc BALLOUZ – presedinte ISSMGE, prof. Lyesse LALOUI – vicepresedinte Europa ISSMGE, dar si reprezentantul MDLPA – secretar de stat Marin TOLE, ing. Serge BOREL – presedinte al Federatiei Europene a Antreprenorilor de Fundatii si ing. Dragos MARCU – presedinte de onoare al AICPS.
Programul conceput a fost unul de substanta, dens, construit in jurul temei principale, cu 4 sesiuni plenare, 6 sesiuni de discutii, 7 conferinte principale, 4 conferinte invitate, 13 panelisti, 16 prezentari ale principalilor sponsori, 48 de prezentari simple.
Cele 7 conferinte principale (keynote lectures) au abordat subiecte diverse si interesante, care au acoperit o arie larga :
- Dr. Marc BALLOUZ – presedintele ISSMGE: Geotechnical engineering marriage between theory & practice
- Prof. Lyesse LALOUI – vicepresedinte Europa ISSMGE, EPFL Lausanne: Exploiting the renewable energy resources of our cities’ underground
- Prof. Mario MANASSERO – fost vicepresedinte pentru Europa al ISSMGE, Politecnico Torino: The importance of soil mechanics in the risk assessment of temporary storage deposits of crushed aggregate
- Prof. Ivan VANICEK – fost vicepresedinte pentru Europa al ISSMGE, Universitatea Tehnica Praga: Earth structures – current trends
- Prof. Abdelmalek BOUAZZA – fost presedinte TC 215 ISSMGE, , Monash University, Australia: 3rd R.K. Rowe lecture – Untangling the mysteries of geosynthetic clay liners behaviour in aggressive and challenging environments
- Prof. Dietmar ADAM – TU Vienna, Austria: Energy Foundations and Other Energy Geostructures – Geotechnical Contributions to Alleviate the Global Energy Crisis
- Eng. Adriaan van SETERS – presedinte CEN TC 250/SC7, Fugro, Olanda: General overview of the revision of Eurocode 7
Lor li s-au adaugat 4 conferentiari invitati cu 4 teme foarte aplicate, mergand de la problemele geotehnice ale Romaniei si Bucurestiului pana la problemele geotehnice observate cu prilejul cutremurului recent din Turcia:
- Prof. Sanda MANEA – presedinte de onoare SRGF, UTCB: Geotechnical problems in Romania – focus on Bucharest ground
- Prof. Helmut F. SCHWEIGER – presedinte al Societatii de Mecanica Pamanturilor Austria, Universitatea Tehnica Graz: Interpretation of CPT by means of numerical modelling
- Prof. Andrea DOMINIJANNI – presedinte TC 215 ISSMGE, Politecnico di Torino: Performance-based design of landfill liners
- Prof. Kemal Onder CETİN – Middle East Technical University Ankara: Geotechnical Aspects of February 6, 2023 Kahramanmaras – Turkiye Earthquake Sequence
Cele 4 sesiuni plenare au fost articulate in jurul urmatoarelor subiecte :
- A 2-a generatie a Eurocodului 7 – O noua evolutie a proiectarii geotehnice: prima prezentare a versiunilor cvasi-finale ale celor 3 parti ale viitorului Eurocod 7. In frunte cu presedintele TC 250/SC7 al CEN, au mai fost prezenti numerosi membri ai grupurilor de lucru, care au expus cele mai importante modificari ale Eurocodului 7. De asemenea, a fost anuntat calendarul la nivel european si national pentru adoptarea acestuia.
- Investigare si proiectare geotehnica – Practici europene: o sesiune consistenta in care s-au prezentat subiecte de actualitate din investigarea si proiectarea geotehnica, ilustrand diversitatea practicilor actuale
- Geotehnica mediului, hidrogeologie, geotehnica energetica – parte a celui de-al 2-al Simpozion National de Geotehnica Mediului, in care au fost prezentate noile directii din acest domeniu
- Geo-hazarde – sesiune concentrata pe hazardul seismic in mod special
Sesiunile plenare au fost completate cu 6 sesiuni de discutii paralele, care au dat posibilitatea multora dintre participantii la conferinta sa isi prezinte rezultatele din cercetare si executie. De asemenea, au existat si postere virtuale afisate in expozitia tehnica.
Au fost acceptate 106 articole, recenzate de comitetul stiintific al conferintei si reunite in 2 volume ce insumeaza mai bine de 900 de pagini, volume editate de prof. Irina LUNGU, sef lucr. Bogdan TEODORU (TUIASI) si prof. Loretta BATALI si publicate la Editura Politehnium Iasi. Acestea pot fi achizitionate in format fizic de pe platforma https://srgf.allbim.net/.
Pe parcursul celor 2 zile de conferinta a fost organizata o consistenta expozitie tehnica, cu 27 de expozanti, care au ilustrat stadiul industriei geotehnice din regiune, multi dintre acestia fiind din Romania.
Participantii la conferinta au fost majoritar din Europa si din regiunea Dunarii, dar au existat multi si de pe alte continente. In total, au fost inregistrati 280 de participanti, proveniti din 37 tari, dintre care 30 din Europa. Un eveniment nu doar regional, ci international!
Programul tehnic a continuat sambata, 10 iunie, cu doua vizite tehnice:
- Podul suspendat peste Dunare la Braila. Participantii, din pacate nu foarte multi la numar, au avut sansa unica de a urca intr-unul dintre turnuri, la aproape 200 m inaltime, pentru a vedea superbul pod si panorama asupra Dunarii si a zonei. Vizita a fost organizata de domnul ing. Cristian BADOIU de la Holscher Wasserbau, si a fost urmata de un pranz amical la restaurantul Casa cu Stuf.
- Santiere din Bucuresti. Au fost vizitate santierele New Promenada Mall, cu o excavatie foarte adanca, pentru 7 niveluri de subsol, in curs de executie in sistem top-down si One Lake District, cu piloti ScrewSol® in executie. Vizita a fost organizata de domnii dr. ing. Cristian RADU – Concept Structure si ing. Lóránd SATA – SBR Soletanche Bachy Fundatii.
Programul social a cuprins o receptie de bun venit (7 iunie) si un dineu de gala (8 iunie), precum si o cina amicala oferita de SRGF pentru reprezentantii societatilor profesionale internationale (9 iunie).
Fotografiile din timpul evenimentului sunt postate pe website (https://17decge.ro/photos/).
In ziua de 7 iunie a avut loc si intalnirea reprezentantilor tarilor dunarene membre ale ISSMGE, ocazie cu care prof. Dietmar ADAM, secretarul societatii din Austria, a prezentat o istorie a acestei conferinte, si a fost decis locul de desfasurare al celei de-a 18-a Conferinte Dunarene – Europene de Inginerie Geotehnica, respectiv Budapesta, in 2027.
Organizarea acestui eveniment, coordonata de presedintele comitetului de organizare, doamna ing. Alexandra ENE, si sustinuta de toata echipa de conducere a SRGF, a fost una impecabila si apreciata de toti participantii.
La finalul acestui eveniment putem afirma cu satisfactie ca a fost o conferinta de succes, ca ne-am atins cu brio toate obiectivele, ca am prezentat comunitatii internationale Geotehnica Romaneasca cu toate valentele sale.
Le multumim celor 27 de sponsori care ne-au sustinut in acest demers, fara de care evenimentul nu ar fi fost posibil:
Autor:
prof. univ. dr. ing. Loretta BATALI – Presedinte 17DECGE, Presedinte SRGF
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 46-48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns