«

»

Proiectul DigiConstruct: Digitalizarea incepe cu angajatii, nu cu solutiile tehnologice

Share

In acest moment, companiile din Romania se afla in urma colegelor din Digital Frontrunner (tarile din nordul Europei) in ceea ce priveste implementarea solutiilor digitale, dar si sub aspectul oportunitatilor oferite pentru instruire, dezvoltare si actualizare a competentelor TIC ale personalului.

In Romania, doar 59% dintre „muncitorii digitalizati” considera ca abilitatile pe care le detin corespund suficient sarcinilor „digitale”, un procent sub cele inregistrate atat la nivelul Uniunii cat si la nivelul tarilor din grupul de la Visegrád. In consecinta, o mare parte a „muncitorilor digitalizati” [19% fata de 11% (UE-28), 2% (Cehia), 4% (Slovacia), 5% (Bulgaria)] considera ca au nevoie de o instruire suplimentara pentru a face fata sarcinilor ce presupun utilizarea calculatoarelor, a unui software sau a unor aplicatii.

 

Datele statistice referitoare la competentele digitale ale fortei de munca (angajati si someri) arata ca se poate considera ca o pondere ridicata a fortei de munca active din Romania nu are competente digitale (consideratie ce poate fi facuta, in principal, daca persoanele nu au folosit internetul in ultimele 3 luni). Astfel, in Romania, aceasta pondere este de 2,7 ori mai mare decat media UE-28 (27% fata de 10%) de 3,4 ori mai mare decat media UE-15 (27% fata de 8%) si de 13,5 ori mai mare decat a Finlandei, lider DESI (27% fata 2%).[1]

Potrivit unui studiu publicat recent de PwC, constructiile sunt una dintre cele mai putin digitalizate industrii din Romania, pe ultimul loc fiind piscicultura. Doar ca nu este de ajuns sa adopti tehnologii noi, sa implementezi BIM, RPA, Machine Learning sau Digital Twin. Este vital ca angajatii sa fie instruiti sa le foloseasca. Digitalizarea incepe cu dezvoltarea competentelor resursei umane.

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) vine in sprijinul firmelor de constructii, proiectare, productie de materiale de constructii si le ofera cursuri de formare gratuite prin proiectul DigiConstruct – Competente digitale pentru industria constructiilor (SMIS 143383), proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

Prin acest proiect ambitios ne propunem ca pana la finele acestui an sa oferim cursuri de formare gratuite pentru 350 de angajati din constructii din minimum 35 de IMM-uri si asistarea a cel putin 10 dintre acestea in introducerea de programe relevante de invatare la locul de munca la 6 luni dupa finalizarea proiectului.

 

Cursurile au adresabilitate generala (Protectia Datelor cu Caracter, Business Intelligence sau Cybersecurity) sau specifica sectorului (Building Information Modeling), se deruleaza on-line, au o durata de 40-60 ore si sunt predate de traineri cu experienta dovedita.

Avem 10 tipuri de cursuri, iar primele grupe pentru 3 dintre acestea au inceput deja in luna iunie. Ii invitam pe managerii si patronii IMM-urilor din constructii care au sediul social sau punct de lucru in orice regiune de dezvoltare, cu exceptia regiunii Bucuresti – Ilfov, sa isi inscrie angajatii, sa nu rateze aceasta oportunitate, nu numai fiindca imbunatatirea competentelor angajatilor este un „must”, ci si fiindca este o obligatie legala, conform Codului Muncii. Este clar pentru toata lumea ca digitalizarea este viitorul, care nu va putea fi evitat nici de sectorul constructiilor, iar solutiile tehnologice, software-urile cele mai performante nu inseamna decat un instrument „de sertar”, atata timp cat angajatii nu sunt pregatiti sa le utilizeze.

 

Pentru mai multe informatii si inscriere, va invitam sa accesati site-ul proiectului, https://digiconstruct.ro/, respectiv https://digiconstruct.ro/formular-inscriere/, si sa urmariti evenimentele de promovare si informare pe care Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) le organizeaza in tara.

 

Autor:

Irina FORGO – director FPSC, expert Comunicare si Promovare in cadrul proiectului DigiConstruct

–––––

[1]Indicele economiei si societatii digitale (DESI) 2022

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 4

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/digitalizarea-incepe-cu-angajatii-nu-cu-solutiile-tehnologice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.