«

»

FPSC: Constructorii trag un semnal de alarma si reactioneaza la declaratiile reprezentantilor Guvernului care vizeaza masuri de reducere sau anulare a facilitatilor fiscale pentru constructori

Share

 

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii a organizat in data de 12 iulie 2023 conferinta de presa intitulata Facilitatile fiscale pentru salariatii din constructii – decizie politica pentru continuarea investitiilor in Romania sau pentru a trimite forta de munca romaneasca pe santiere straine?

Este decizia Guvernului, insa principala solicitare a constructorilor este sa nu se ia astfel de masuri pe baza unor calcule strict matematice, ci sa se analizeze intregul impact pe care reducerea/ anularea facilitatilor l-ar avea pe termen scurt si lung.

 

 

Impactul imediat va fi la nivelul angajatilor, caci salariul net al acestora va scadea, ceea ce ii va face sa migreze spre tarile vest-europene, pentru salarii mult mai atractive. Un angajat cu salariul minim ar primi cu 780 lei mai putin, ceea ce va goli rapid santierele. Angajatorii nu vor putea acoperi un salariu brut de peste 5.000 lei, necesar pentru ca muncitorul angajat cu salariul minim sa ia aceeasi suma „in mana” ca in prezent, asa incat unii dintre ei vor fi fortati sa plateasca la „gri” sau „la negru” muncitorii sau isi vor diminua activitatea. Astfel, in mod evident, incasarile previzionate de analistii fiscali vor fi contrazise de realitate, insa va fi prea tarziu.

Nu putem sa ne uitam numai la cifre” afirma si dl Cristian Romeo ERBASU, presedinte FPSC, ci trebuie sa fim constienti ca „intr-un timp scurt lucrurile vor sta foarte rau in domeniul investitional. (…) Daca nu suntem ascultati, ne vom prabusi noi, constructorii, dar in final ne vom prabusi toti. Un rau facut greu se mai indreapta ulterior.”

 

Pierderea fortei de munca va duce la blocaje in toate proiectele investitionale si la imposibilitatea de a utiliza sumele alocate prin PNRR sau alte fonduri.

 

Argumentul conform caruia jaloanele PNRR obliga Guvernul sa ia masuri de reducere/ anulare a facilitatilor fiscale pentru salariatii din constructii nu are sustinere scriptica, deoarece prevederea referitoare la aceasta masura ar trebui sa fie aplicata treptat, incepand din 2025. Suntem la mijlocul anului 2023, la jumatatea perioadei de aplicare a Acordului semnat de Guvernul Romaniei prin care sectorul constructiilor era declarat prioritar si ne confruntam din nou cu „o incalcare a contractului”, asa cum afirma dl Valentin PETRESCU, prim-vicepresedinte FPSC, in cadrul conferintei: „Acordul semnat cu Guvernul Romaniei este ca un contract si trebuie sa fie valabil pe 10 ani. Daca noi ne-am asumat ceva, trebuie ca si cealalta parte sa isi asume. Nu putem, in timpul jocului, sa schimbam regulile acestuia. Nu este corect si nu este firesc.”

Este o falsa impresie in acest moment” – a continuat dl PETRESCU – „ca daca am renunta la facilitati, s-a rezolvat problema bugetara. Nu s-a rezolvat. Este ceva pe moment, pentru o luna, doua, cinci, dar pe termen lung bugetul Romaniei va pierde, iar consultantii fiscali ar trebui sa stie asta! (..) Bugetul Romaniei pierde pe termen lung.”

 

 

Constructorii au nevoie de predictibilitate. Constructorii vor sa-si mentina forta de munca pe santiere. Constructorii vor corectitudine si vor ca Guvernul sa ii asculte si sa inteleaga exact ce impact ar avea o astfel de masura.

Prea mult se vorbeste despre „facilitatile constructorilor” si aproape deloc de „stimularea investitionala”, desi introducerea masurilor fiscale a dus la revigorarea sectorului constructiilor, la oprirea caderii libere in care ajunsese la finele anului 2018 si, mai ales, la un proces investitional neasteptat, dupa o perioada evidenta de declin. Nu se vorbeste nici de faptul ca sectorul nostru a fost cel care a sustinut PIB-ul Romaniei in anul pandemic 2020, nici de faptul ca acum avem spre 450 000 angajati, de la cei 300 000 cati erau in 2018, inainte de OUG 114/2018.

 

Intr-un mod sugestiv dl presedinte ERBASU afirma in cadrul conferintei: „Suntem intr-o paradigma. Metaforic vorbind, murim de foame, avem in curte 10 gaini si le taiem sa le mancam pe cele care fac cele mai multe oua, in loc sa ne uitam la alea care nu fac deloc – si sunt destule in Romania – sau la cele care fac prea putin.”

 

Lasam aceasta imagine si un semn de intrebare, in speranta ca guvernantii vor intelege mesajul constructorilor.

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/fpsc-constructorii-trag-un-semnal-de-alarma-si-reactioneaza-la-declaratiile-reprezentantilor-guvernului-care-vizeaza-masuri-de-reducere-sau-anulare-a-facilitatilor-fiscale-pentru-constructori/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.