«

»

IN MEMORIAM – Profesor Universitar Emerit D.H.C. dr. ing. ANGHEL STANCIU. De la pamant pana la cer, in 73 de ani de viata

Share

Ca si pentru copaci, pentru oameni viata inseamna crestere, pornind de la radacinile locului in care ne-am nascut, prin ridicare apoi pana la cer.

 

S-a petrecut acum din aceasta lume la Cer Domnul Profesor Universitar Emerit D.H.C. dr. ing. Anghel STANCIU, dupa o viata dedicata neobosit progresului cunoasterii in Ingineria Geotehnica, pornind de la Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi, catre toata lumea.

 

Profesor Universitar Emerit D.H.C. dr. ing. Anghel STANCIU

 

Radacini a prins la 15 august 1949, in comuna Toporu, judetul Giurgiu, de copil dovedind o vie dorinta de cunoastere, alimentata permanent de o curiozitate pentru intelegerea legitatilor fizice ce guverneaza natura si stiinta. In 1967 devine, prin concurs, student la Institutul de Constructii din Bucuresti (acum Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB), specializarea Constructii si intretinere feroviara si poduri, absolvind cu nota 10 examenul de diploma. Prin repartitie guvernamentala ajunge la Facultatea de Constructii din Institutul Politehnic Iasi (actualmente Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” – TUIASI) si devine asistent universitar in anul 1972. Aici ii rodesc noile radacini care il vor hrani spiritual in urmatorii 50 de ani, devenind Iesean, iubind si daruind Iasului, Politehnicii Iesene, timpul si energia necesare dezvoltarii prosperitatii prin educatie.

 

Spirit independent, ambitios si exigent, si-a cladit crez prin munca si invatare continua, exceland ca profesor si mentor pentru numeroase generatii de studenti, multi dintre acestia devenind purtatori ai aceluiasi stindard al calitatii desavarsite in profesie.

 

A initiat si condus echipe de cercetare, in domeniul Ingineriei Geotehnice, avand in permanenta colaboratori si discipoli in elaborarea a numeroase publicatii, carti si lucrari stiintifice, pe teme fundamentale din acest domeniu, provocator prin imensa variabilitate a aceluiasi material etern, pamantul.

Enumerarea anterioara include intr-o masura mult prea generala rezultate exceptionale, care necesita o prezentare detaliata spre recunoasterea importantei realizarilor care au definit in mare masura viata Profesorului.

Intr-un domeniu in care aparatura de incercare de laborator nu putea fi diversificata prin achizitii, inainte de 1990, a creat prototipurile a doua aparate complexe (ulterior fiind si brevetate), pornind de la concept pana la realizare si demonstrarea utilitatii lor: Consolidometrul si Aparatul de Compresiune Biaxiala.

In ultimii ani, cand noile aparate de laborator existente pe piata au capatat noi valente, majoritar prin digitalizare, Profesorul Anghel STANCIU a implementat doua noi concepte de operare a unor aparate clasice, creand prototipurile pentru Noul Edometru cu Dubla Actiune si Noul Echipament pentru determinarea rezistentei la forfecare pe plan obligat vertical (ambele echipamente fiind recent brevetate).

 

Profesorul a creat istorie si in domeniul publicarii de carte, atat prin cursurile universitare in format tiparit: Geotehnica (2014), Tuneluri si Metropolitane (2016) si Structuri de sprijin in Ingineria Geotehnica (2018), cat mai ales prin tratatele stiintifice FUNDATII vol. I – Fizica si Mecanica pamanturilor (2006), pentru care i-a fost acordat premiul „Anghel Saligny” de catre Academia Romana in 2008, FUNDATII vol. II – Investigarea si incercarea terenului de fundare (2016), pentru care i-a fost acordat premiul „Hermann Oberth” de catre Academia Oamenilor de Stiinta din Romania in 2018, si FUNDATII vol. III – Structuri de sprijin in Ingineria Geotehnica (2020).

Pe langa acestea, de data mai recenta, sunt si alte carti ale Profesorului, marturii ale increderii de nestramutat ca accesul la cunoastere trebuie sa fie o prioritate a celor care, fiind oameni de scoala, sunt obligati sa asigure permanent suportul necesar invatarii pe tot parcursul vietii tuturor celor interesati de domeniul ingineriei civile in general si mai ales celor care activeaza in cel al Ingineriei Geotehnice.

Ancorat in cerintele si necesitatile actuale din invatamantul superior, pentru care digitalizarea resurselor educationale in beneficiul studentilor este o prioritate, a creat manuale in format electronic, atractive si explicite, insotite in permanenta de exemple de aplicare practica a cunostintelor nou dobandite, excelent primite in mediul studentesc iesean, accesabile imediat la nivel national prin postarea pe platforme educationale special create.

 

A devenit Conducator de Doctorat in 1996 si de atunci si-a dedicat o parte a vietii profesionale acestei formari avansate a specialistilor in Inginerie Geotehnica, promovand prin acest tip de cercetare teme complexe, cu un real folos pentru practicienii din proiectare, consultanta, verificatori de proiecte si experti din domeniul Af – Rezistenta si stabilitatea terenului de fundare, a constructiilor si masivelor de pamant, Profesorul fiind el insusi Verificator si Expert Af, cunoscator al provocarilor pe care actualul mod de construire il genereaza in multiple amplasamente cu mari riscuri geotehnice.

 

Intotdeauna a crezut in importanta organizarii si participarii la Conferinte Nationale si Internationale in domeniul Ingineriei Geotehnice, ca diseminare catre colegi specialisti a rezultatelor obtinute prin cercetare stiintifica proprie, marturie fiind lucrarile publicate si participarile la Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Galati, Oradea, Constanta, alternativ fata de Amsterdam, Atena, Istanbul, Paris, Viena, Edinburgh, Alexandria, Skopje, Brno, Bratislava, Arlington, Praga, Budapesta, Cartagena, Lagos, New Delhi, Kyoto, Nuernberg.

 

Avand calitati de lider de opinie si manager, Profesorul Anghel STANCIU a fost ales in doua legislaturi diferite Sef al catedrei de Cai de Comunicatii si Fundatii, iar in perioada 2012-2016, Presedinte al Senatului Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, avand contributii importante in consolidarea acestui for de conducere al comunitatii noastre academice. Cu aceleasi calitati de necontestat a condus, ca Presedinte, Filiala Iasi a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, organizatia profesionala de profil a specialistilor in Ingineria Geotehnica, menita sa promoveze cunoasterea profunda si calitatea lucrarilor de constructii geotehnice si sa sustina colaborarile multiple in regiune intre invatamant, practica si cercetare.

 

Colegi, colaboratori si discipoli ai Marelui Profesor Anghel STANCIU, traim cu regretul ca legea firii impune aceasta despartire pe care nu suntem niciodata pregatiti sa o acceptam.

Ne luam ramas bun, Domnule Profesor, va purtam recunostinta vesnica si va dorim cu gand pios drum lin in lumina!

Irina LUNGU

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 58

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/in-memoriam-profesor-universitar-emerit-d-h-c-dr-ing-anghel-stanciu-de-la-pamant-pana-la-cer-in-73-de-ani-de-viata/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>