«

»

Ingineria structurala in investitii strategice, investitii private si inovatiile viitorului – Conferinta 31 AICPS

Share

 

Au trecut deja 4 luni de la producerea cutremurelor devastatoare din Turcia si Siria. Emotia produsa atunci a adus publicul larg cu inca un pas mai aproape de a intelege una dintre misiunile profesiei de inginer proiectant de structuri – aceea de a reduce riscul de pierderi materiale si de vieti omenesti in cazul unui seism major.

Este un aspect semnificativ faptul ca piata de constructii din Romania este puternic influentata de riscul seismic. Adaptarea la aceasta realitate face ca, astazi, printre altele, consumul de materiale de constructii sa fie diferit la Bucuresti fata de Constanta sau fata de Paris, un oras european unde hazardul seismic este mai redus. Plusul de materiale, pe care il simtim la buzunar ca pe un cost mai mare, se reflecta intr-o comportare buna in caz de cutremur si micsoreaza riscul de accidente si de pierderi de vieti omenesti.” (dr. ing. Lucian MELINCEANU, Presedinte AICPS)

 

In cadrul AICPS, credem ca este nevoie sa vorbim mai mult in spatiul public despre ce fac oamenii din domeniul ingineriei structurale, in termeni mai simpli, pentru ca publicul larg sa capete incredere in munca inginerului proiectant de structuri.

 

Cand 350 de ingineri proiectanti de structuri din toata tara se intalnesc timp de 18 ore, diversitatea de teme si proiecte abordate ne ajuta sa intelegem mai concret impactul acestei profesii in societate.

Prin contributia inginerilor proiectanti de structuri prind viata proiecte precum noul Stadion Giulesti „Valentin Stanescu” din Bucuresti (inaugurat in martie 2022, investitie de 37,5 milioane euro), modernizarea Stadionului Municipal Sibiu (inaugurat in decembrie 2022, investitie de 43 milioane euro), noul terminal al Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara (acum in constructie, investitie estimata la 37,5 milioane euro) si nu numai.

Rezolvarea provocarilor din perspectiva structurala pentru astfel de cladiri presupune zeci de mii de ore de munca.

 

Am amintit doar 3 dintre cele peste 35 de prezentari care au facut parte din maratonul de 18 ore (2 zile) de schimb de experienta al comunitatii inginerilor proiectanti de structuri din toata tara. Conferinta Nationala a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) are loc an de an in luna mai si s-a aflat in 2023 la cea de-a 31-a editie, la Timisoara.

 

Conferinta 31 AICPS a fost despre viziunea unei profesii care are un rol-cheie in a stimula dezvoltarea sociala, economica si umana prin contributia majora in:

 

  1. Investitii publice strategice de importanta nationala – cum este cazul celor 3 cladiri amintite anterior. Ele au fost prezentate din perspectiva contributiei inginerilor de structuri la rezolvarea unor provocari ingineresti dintre cele mai complexe si proiectarea structurilor optime din punct de vedere al costului si timpului
  2. Proiecte publice ambitioase de regenerare locala – de punere in valoare a patrimoniului industrial si cultural – de la studii precum Evaluarea si expertizarea funicular transport calcar in vederea reconversiei functionale la proiecte ca Reabilitarea si modernizarea cladirii Teatrului de Vara din Resita
  3. Orice investitie privata in constructii, fie ca este vorba de un exemplu de reabilitare si mansardare a unei cladiri de locuit de zidarie simpla din Timisoara, fie ca ne gandim la ansamblurile de birouri sau de locuinte in care ne desfasuram vietile

 

De la investitii de zeci de mii de euro la cele de cateva zeci de milioane de euro, dedicarea, pasiunea si responsabilitatea inginerilor proiectanti de structuri raman constante. Pentru ca siguranta structurala a constructiilor inseamna vieti salvate deopotriva intr-un stadion sau intr-un bloc de locuinte. Iar solutiile pentru structurile de rezistenta propuse trebuie sa fie totodata fezabile din punct de vedere tehnic si optime din punct de vedere al eficientei in termeni de cost, timp de executie, sustenabilitate.

Conferinta 31 AICPS a abordat si provocarile actuale si viitoare din piata de constructii din perspectiva ingineriei de structuri, subsumate in 7 teme principale, regasite in cele peste 35 de prezentari sustinute de catre membrii comunitatii AICPS alaturi de invitatii internationali:

  • cercetare si inovare
  • dezvoltare durabila si rolul ingineriei de structuri in economia circulara
  • risc seismic
  • tendinte actuale in ingineria structurilor metalice
  • evaluarea si consolidarea fondului construit si conservarea structurilor de patrimoniu
  • practici unificate la nivel european prin intermediul Eurocodurilor si la nivel national – schimbarile aduse de Codul Amenajarii Teritoriului
  • atragerea tinerilor in profesia care este esentiala pentru siguranta noastra, a tuturor – inginer proiectant de structuri – si implicarea lor si in activitati de cercetare si dezvoltare a profesiei

 

Despre prezentarile sustinute de invitatii internationali ai conferintei AICPS puteti afla mai multe informatii pe http://31.aicps.ro/

 

Numarul mare de teme si complexitatea lor vorbesc despre forta si pasiunea comunitatii care s-a reunit din toate regiunile tarii, la Timisoara, intre 18 si 19 mai 2023. Inginerii proiectanti de structuri sunt cei pentru care asigurarea sigurantei constructiilor si a vietii oamenilor este o constanta si in acelasi timp a caror profesie este un factor major al inovatiei si al dezvoltarii sustenabile.

 La intersectia tuturor acestor teme are loc inovatia.

O comunitate care isi incurajeaza membrii tineri sa se implice deopotriva in practica profesionala si in cercetare, ceea ce conduce la inovarea profesiei, va ramane mereu relevanta si actuala.

Zona larga de expertiza pe care membrii Asociatiei o acopera este oglindita in diversitatea si complexitatea de teme si proiecte din Conferinta. Anvergura profesionala a asociatiei, dovedita prin cumularea experientei membrilor pe care ii avem alaturi, ofera autoritatilor si jucatorilor din piata de constructii garantia unei sustineri tehnice de mare calitate din partea AICPS.(dr. ing. Lucian MELINCEANU, Presedinte AICPS)

 

Le multumim celor peste 20 de parteneri si sponsori care au fost alaturi de noi si in acest an.

 

Mai multe informatii despre Conferinta 31 AICPS gasiti accesand http://31.aicps.ro/ si https://www.aicps.ro/stiri/evenimente/comunicat-de-presa-conferinta-nationala-aicps31-18-19-mai-2023-timisoara

 

***

Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), fondata in urma cu mai mult de 30 ani, are pregatirea si experienta de a veghea la imbunatatirea sigurantei constructiilor alaturi de celelalte asociatii profesionale din constructii, universitatile de profil, ministerul de resort cu care colaboreaza in baza parteneriatelor semnate si cu toti factorii implicati in constructii. In plus, AICPS a semnat protocoale de colaborare cu organizatii internationale: IStructE (Anglia) si ICE (Institution of Civil Engineers – Anglia).

AICPS este o organizatie profesionala, autonoma, neguvernamentala.

 

Ii invitam pe cei care doresc sa construiasca sau sa evalueze calitatea structurii unei constructii existente sa lucreze cu un profesionist, un inginer proiectant de structuri calificat in acest sens. Lista inginerilor din toata tara, membrii nostri, poate fi consultata pe site-ul AICPS: www.aicps.ro/membrii.

 

Lista prezentarilor amintite mai sus si a autorilor lor:

  1. Provocari ingineresti la modernizarea Stadionului Municipal Sibiu

Z.I. KISS, K. BALINT, C. BALOGH, S.G. TERE

  1. Structura de rezistenta a Stadionului Valentin Stanescu, Bucuresti 
  2. BALÁZS, S. GRIGORAS, V.C. DINU, I.C. BADEA
  3. Provocari ingineresti la proiectarea structurii terminalului Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara
  4. NAGY, L. BARNABÁS, CS. ZAJZON, B. ZAKARIÁS, Z. BIRTALAN, K. BÁLINT, C. BALOGH, A. BERCEANU
  5. Evaluarea si expertizarea funicular transport calcar in vederea reconversiei functionale

S.C FLORUT, V. STOIAN, C. FARCAS, D. DAN, D.A. POPESCU

  1. Reabilitarea si modernizarea cladirii Teatrului de Vara din Resita

Al. C. DAESCU, C. CALBAS, R. PILCA

  1. Reabilitarea si mansardarea unei cladiri de locuit de zidarie simpla din Timisoara

Al. C. DAESCU, C. CALBAS, R. PILCA

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 44-45

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/ingineria-structurala-in-investitii-strategice-investitii-private-si-inovatiile-viitorului-conferinta-31-aicps/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.