«

»

OAR: Rezultatele concursului international de solutii Regenerarea urbana a zonei Pietei Cibin, Sibiu

Share

 

In perioada 9-12 iunie 2023 a avut loc jurizarea proiectelor inscrise la Concursul International de Solutii pentru regenerarea urbana a zonei Pietei Cibin, Sibiu, competitie lansata oficial pe data de 9 martie 2023, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Valcea a OAR, Autoritate Contractanta – Municipiul Sibiu.

Rezultatele jurizarii competitiei au fost anuntate marti, 13 iunie, printr-o conferinta de presa gazduita de Stadionul Municipal Sibiu si transmisa in timp real pe pagina oficiala de Facebook OAR Concursuri: https://www.facebook.com/oar.concursuri/.

 

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune solutii in vederea regenerarii urbane a zonei Pietei Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare. Procesul de regenerare (1) vizeaza regandirea zonei alocate actualmente pietei Cibin, completand functiunea principala de piata agroalimentara cu un set de functiuni complementare; (2) aduce in discutie valoarea istorica a acestei zone si maniera in care insertiile propuse reusesc sa o puna in valoare; (3) urmareste optimizarea relatiei acestui areal cu centrul istoric si raul Cibin prin cresterea calitatii spatiilor publice.

Obiectivele de investitie asumate de Autoritatea Contractanta sunt (1) regenerarea urbana a zonei Pietei Cibin prin construirea unei cladiri in care sa functioneze piata agroalimentara si parcarea Pietei Cibin, impreuna cu dezvoltarea urbana a acestor spatii publice si (2) dezvoltarea urbana a zonei de legatura dintre Piata Cibin si centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei si prin punerea in dialog a solutiei propuse cu tesutul istoric si Raul Cibin.

 

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contract de servicii de proiectare cu valoarea estimata la 3.734.608 lei fara TVA;

Premiul II: 113.770 lei, TVA inclus;

Premiul III: 56.885 lei, TVA inclus

 

JURIUL CONCURSULUI

 • Iris GLEICHMANN
 • Ildiko MITRU
 • Michael ENGEL
 • Horia MOLDOVAN
 • Cristian SANDRU – reprezentant al Filialei Teritoriale Sibiu-Valcea a OAR
 • Gheorghe PATRASCU – reprezentant al Autoritatii Contractante
 • Astrid ROTTMAN

La jurizare au participat, fara drept de vot, si membrii echipei de organizare din partea Ordinului Arhitectilor din Romania:

 • arh. Andreea TANASE – consilier profesional
 • arh. Toader POPESCU –consilier profesional
 • arh. Mirona CRACIUN – consilier concursuri OAR, coordonator concurs
 • arh. Ilinca POP – referent concursuri OAR
 • urb. Louisiana STOICA – referent concursuri OAR

 

Va prezentam succint proiectele declarate castigatoare, in urma jurizarii.

 

PREMIUL I – Proiectul cu numarul nr. 112 – AO2120 | VLADOSTUDIO SRL si ATELIER DE ARHITECTURA TERCHILA SRL

Autori principali: Alexandru VLADOVICI, Ovidiu Constantin TERCHILA, Tamas FODOR, Adrian NICULAS

Juriul a apreciat atentia si rezolvarile detaliate ale tuturor cerintelor exprimate prin tema de concurs, rationalitatea rezolvarilor arhitecturale si functionale ale constructiei pietei si parcajului public, precum si maniera de relationare a interventiei propuse cu contextul urban complex. Propunerile urbane si cele arhitecturale pentru ambele obiective ale proiectului sunt viabile si realiste, propunand rezolvari functionale si abordari formale coerente si complete.

Prin atentia acordata relatiilor cu vecinatatile imediate, precum si prin compozitia volumetrica propusa, cladirea se integreaza atent in contextul urbanistic complex, mediind intre zona cursului Cibinului, zona de tesut urban istoric – inainte de demolarea fortificatiilor, amplasata intra muros – si cele doua fragmente de tesut urban din vecinatatea strazii Malului, una – rezultat al interventiilor de extindere a functiunilor industriale dupa demolarea Cazarmii Honvezilor, si cealalta – rezultat al evolutiilor recente, lipsite de reglementari evidente. aprecierea Juriului

 

PREMIUL II – Proiectul cu numarul nr. 102 – HY4488 | SYYA PLUS SRL

Autor principal: Adrian Razvan SOARE

Coautor: Gabriel Adrian ROSCA

Colaboratori arhitectura: Ancuta IONESCU, Mihaela PETRAN, BÖGÖZI Hunor-József, Lukas ZABRAC, Florin Flavius BUSUIOC

Proiectul propune o prezenta arhitecturala solida, cu o delimitare clara a cladirii. Incearca sa tina cont de locatia sa, formand o combinatie intre arhitectura industriala, prin scara sa, orasul istoric, prin functia sa, si marginea orasului pe raul Cibin, prin pozitia sa.

Rationalitatea cladirii este una puternica. Proiectul este organizat pe patru niveluri si are claritate structurala. Spatiul pietei de la parterul cladirii include zone inchise si spatii deschise, adecvate pentru diferitele sale nevoi functionale. Acestea din urma compun o zona extinsa in centrul cladirii, care este utilizata pentru piata si care ar putea deveni un nou spatiu pentru oras, pus la dispozitie pentru evenimente. aprecierea Juriului

 

PREMIUL III – Proiectul cu numarul nr. 110 – IS2019 | SC SFERA ARHITECTURA SRL

Autori principali: Adrian-Ovidiu BUCIN, Alexandru SABAU, Ioana-Andreea SABAU, Patricia Sabina SIMEDRU, Silviu-Claudiu BORS

Colaboratori arhitectura: Tudor ROSCA, Stefania MARZAC

Proiectul se remarca printr-o complexa, completa si detaliata tratare a celor doua obiective incluse in tema de concurs, cu o atentie speciala acordata caracteristicilor expresive ale propunerilor de interventie, fie acestea cladiri sau amenajari ale spatiilor publice. Interventiile propun rezolvari echilibrate pentru ambele obiective. Din perspectiva solutiei de trafic propus, proiectul acorda o atentie speciala spatiilor pietonale, care sunt amplificate. – aprecierea Juriului

 

Autoritatea Contractanta a concursului este Municipiul Sibiu, aceasta urmand sa devina beneficiarul proiectului contractat in urma concursului.

 

Concursul este organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Valcea a OAR, in conformitate cu prevederile internationale pentru Concursuri de arhitectura si urbanism, dupa cum sunt mentionate in Ghidul de bune practici in organizarea concursurilor de solutii de arhitectura si urbanism OAR, publicat in 2018 si revizuit in 2022, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Concursul de solutii este public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana. Concursul este organizat ca o procedura independenta conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, urmand ca ulterior, in baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeasi lege, contractul de servicii de proiectare sa fie atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

 

Mai multe detalii pot fi gasite pe pagina oficiala a concursului:

RO – https://oar.archi/concursuri/oar/regenerarea-urbana-a-zonei-pietei-cibin/

EN – https://oar.archi/en/concursuri/oar/urban-regeneration-cibin-market-area/

 

Va invitam sa urmariti, in continuare, pentru anunturi si stiri privind concursurile de solutii, pagina oficiala de Facebook a Ordinului Arhitectilor din Romania: https://www.facebook.com/OARNational/ si OAR Concursuri: https://www.facebook.com/oar.concursuri/

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 40-42

 

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/oar-rezultatele-concursului-international-de-solutii-regenerarea-urbana-a-zonei-pietei-cibin-sibiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.