«

»

PROVENTUSS: Bariere rezistente la foc pentru fatade ventilate

Share

Realizarea constructiilor cu fatade ventilate implica si obligativitatea instalarii unor bariere verticale si orizontale cu rol de intrerupere a efectului de cos pe care-l vor dezvolta, in caz de incendiu, cavitatile/golurile existente in sistemele de fatada ventilata. Pentru a fi intr-adevar eficiente in preintampinarea propagarii focului, produsele cu rol de bariera trebuie sa fie cel putin E 30. 

Proventuss Solution SRL, parte a grupului Proventuss, activ in Europa Centrala si de Est, a acumulat o vasta experienta ca furnizor de solutii si sisteme pentru fabricarea fatadelor, acoperind aplicatii precum lipirea si sigilarea structurala, fabricarea geamului izolator, sigilare rezistenta la intemperii, sigilare rezistenta la foc, sigilare si lipire de uz general (solutii Dow, lider mondial in sigilarea si etansarea fatadelor), oferind sisteme ce permit fabricarea fatadelor ventilate prin lipire (Dowsil 896 PanelFix, avand cea mai inalta clasificare la foc pentru sisteme de lipire la fatade ventilate, B S2 d0), membrane rezistente la foc FireCurb fabricate de Tyvek, sisteme de membrane EPDM aplicabile la interior si exterior pentru etansarea rosturilor mari (Dow, SealEco si Vipro) – toate aceste produse permitand realizarea de fatade ventilate lipite respectand cele mai stricte standarde si reglementari de siguranta si protectie la foc.

Ca bariere verticale si orizontale pentru fatade ventilate, recomandarea Proventuss Solutions este sa folositi sistemul agrementat si avizat IGSU de protectie a fatadelor Siderise RH si RV, care va ofera performante EI (izolare si integritate) pana la 120 de minute. 

Grupul Siderise este pionier si lider de piata in dezvoltarea de solutii pasive de protectie la foc si izolare fonica a fatadelor, fiind, timp de decenii, principalul producator din Marea Britanie de astfel de sisteme. Incepand din anul 1972, Siderise s-a angajat in utilizarea materialelor inovatoare si in dezvoltarea produselor si tehnologiilor pentru un viitor durabil, la nivel international. Colaborand indeaproape cu arhitecti, cu proiectanti, cu antreprenori de fatade si montatori, echipa specializata in fatade a Siderise dezvolta solutii de proiectare eficiente, dupa cele mai inalte criterii de calitate.

 

 

Bariere rezistente la foc pentru fatade ventilate

 • Barierele orizontale Siderise RH si verticale Siderise RV pentru cavitati (goluri) deschise in fatade ventilate reprezinta solutia implicita, ultraperformanta, pentru aplicatiile de protectie la foc a acestui tip de fatade.
 • Barierele permit ventilarea continua si drenarea condensului aparut in spatele fatadei ventilate.
 • Produsele sunt testate atat individual cat si integrate in sisteme la scara reala.
 • Banda intumescenta reactioneaza rapid in caz de incendiu si inchide cavitatea.
 • Barierele orizontale Siderise RH pot fi instalate si pentru cavitati de ventilare continua de 50 mm.
 • Barierele verticale preiau deplasarile aparute la fatada si etanseaza pe directie verticala.

 

Siderise RH – bariere orizontale pentru cavitati deschise

 

 • Prezentarea produsului

Siderise RH consta dintr-un miez din lamele de vata bazaltica cu fibrele rearanjate, caserate cu folie de aluminiu armata. Fata expusa a barierei este de asemenea etansata cu folie de aluminiu. Materialul de baza este tratat pentru a fi hidrofug, iar ambalarea in folie ofera miezului un grad ridicat de protectie la umezeala. Clasa de reactie la foc a barierei este A1.

Bariera orizontala Siderise RH incorporeaza o banda intumescenta reactiva continua lipita pe cantul barierei spre fatada ventilata. Banda intumescenta reactioneaza rapid in caz de incendiu, inchizand complet cavitatea de ventilatie dintre bariera si fatada.

Produsele standard pot fi instalate in cavitati de 25 mm – Siderise RH 25 – si 50 mm – Siderise RH 50. Pentru fixarea acestor elemente, se pot folosi cleme de fixare din tabla zincata (G) sau inox (S).

Banda intumescenta este protejata prin acoperire cu film polimeric de culoare neagra, rezistent la intemperii.

In scopul facilitarii identificarii, pe bariera sunt dungi de culori diferite avand inscriptionat codul produsului.

 

 • Standarde si aprobari

Pentru a fi instalata in proiecte, o bariera necesita agrement tehnic, aviz eliberat de MLPAT si aviz eliberat de IGSU. Siderise RH indeplineste toate aceste conditii si de aproximantiv 3 ani este utilizata in numeroase proiecte de edificii publice, spitale, hoteluri, cladiri de birouri si proiecte rezidentiale reprezentative.

Bariera orizontala are EI intre 30 si 120 minute.

 

 • Testarea la foc a produsului

Barierele orizontale pentu fatade ventilate Siderise RH au fost testate in conformitate cu ASFP TGD 19 (Ghidul tehnic in vigoare privind testarea rezistentei la foc a barierelor pentru cavitati in stare deschisa al Asociatiei Specialistilor in Protectia la Incendiu din Marea Britanie). Metoda de testare utilizeaza criteriile specificate in EN 1363–1:2012 pentru determinarea rezistentei la foc a acestui tip de bariere.

 

 • Performanta la foc a produsului

Siderise RH 25 G/S: bariera rezistenta la foc pentru cavitati orizontale de max. 25 de mm latime

Siderise a testat bariera orizontala la foc pentru cavitati deschise de 25 mm latime dupa metoda de testare indicata in ASFP TGD 19. In timpul testelor, inchiderea efectiva a cavitatii a avut loc in mai putin de 2,5 minute. Temperatura deasupra zonei expuse a ramas sub 180°C in timpul activarii. Specificatiile produsului, avand E 120 si I 60, se vad in Tabelele 1 si 2.

 

Siderise RH 50(G/S) EI30: bariera orizontala rezistenta la foc pentru cavitati avand maximum 50 mm latime si 30 de minute integritate si izolare

Siderise a testat barierele orizontale pentru cavitati de 50 mm latime conform ASFP TGD 19. In timpul testelor, inchiderea efectiva a cavitatii a avut loc in mai putin de 2,5 minute. Temperatura deasupra zonei expuse a ramas sub 180°C in timpul activarii, iar specificatiile produsului se vad in Tabelele 1 si 2, pentru EI 30.

 

Siderise RH 50(G/S) EI60: bariera orizontala rezistenta la foc pentru cavitati avand maximum 50 mm latime si 60 de minute integritate si izolare

In timpul testelor efectuate de Siderise, conform ASFP TGD 19, pe barierele orizontale pentru cavitati de 50 mm latime, inchiderea efectiva a cavitatii a avut loc in mai putin de 2,5 minute. Temperatura deasupra zonei expuse a ramas sub 180°C in timpul activarii. Tabelele 1 si 2 redau specificatiile produsului pentru EI 60.

 

 • Cavitati mici

Pentru cavitati mai mici de 48 de mm, referinta e data in tabelul 3, avand clasificare la foc E 120 si I 60 minute.

 

 • Performantele sistemului

Barierele Siderise au fost supuse la peste 40 de teste la scara mare in conformitate cu BS 841 (1 si 2) si NFPA 285, care prevad metode standard de testare la foc pentru evaluarea caracteristicilor de propagare a incendiului ale ansamblurilor de pereti exteriori ce contin componente combustibile. Aceste teste au fost folosite pentru a evalua performanta barierei Siderise intr-un sistem complet de fatada ventilata.

 

Siderise RV –  bariere verticale

 

 • Prezentarea produsului

Barierele Siderise RV constau din panouri cu fibrele rearanjate, caserate, avand clasa de reactie la foc A1.

Acestea sunt folosite pentru a umple cavitatea dintre structura cladirii si panoul de fatada. Ansamblul astfel realizat asigura o rezistenta excelenta la trecerea focului si fumului. In plus, prin etansarea rostului, aceste bariere asigura presurizarea compartimentarilor.

Intrucat bariera este montata in contact direct cu panoul fatadei, nu este necesara banda intumescenta.

 

 • Standarde si certificari

Barierele verticale Siderise RV sunt testate in conformitate cu EN 1366-4:2006+A1:2010, sunt avizate IGSU si au agrement emis de MLPAT.

 

 • Performantele produsului

Stabilirea performantelor are la baza EN 1366-4:2006+A1:2010.

Caracteristicile de integritate si izolare sunt prezentate in tabelul 4.

Barierele Siderise RV au fost folosite si incluse si in numeroase teste la scara mare cum ar fi BS 8414 (1 si 2) si NFPA 285. Aceste teste sunt utilizate pentru a evalua performantele barierelor pentru cavitati la fatade ventilate folosite in sisteme complete.

 

Contact:

Proventuss Solutions SRL
Strada Lunga 118, 507055
Loc. Cristian, Jud. Brasov
Mobil: 0040 770 716 165
E-mail: radu.vieru@proventuss.eu

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 28-31

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/proventuss-bariere-rezistente-la-foc-pentru-fatade-ventilate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.