«

»

SIMPOZIONUL STIINTIFIC INTERNATIONAL Solutii moderne pentru reabilitarea si impermeabilizarea canalelor de irigatii

Share

 

In data de 22.06.2023, Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului impreuna cu Asociatia Romana a Geosinteticelor si Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii au organizat Simpozionul international „Solutii moderne pentru reabilitarea si impermeabilizarea canalelor de irigatii”. Evenimentul s-a desfasurat in format fizic, iar amfiteatrele Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului au devenit neincapatoare pentru numarul de persoane inregistrate, simpozionul fiind gazduit in Aula PS Aurelian, corpul Rectorat din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Au participat un total de 125 de specialisti, in principal absolventi ai Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului – angajati ai ANIF-urilor (filialele Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare) din teritoriu, ai unor companii private sau institutii publice, membri ai Asociatiei Romane a Geosinteticelor si practicieni din domeniul de imbunatatiri funciare – proiectanti si constructori.

 

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. ing. Ana VIRSTA, decan si absolvent al Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului (FIFIM), care a prezentat pe scurt specializarile programelor de licenta si master, subliniind existenta masterului de Proiectarea lucrarilor de imbunatatiri funciare, program nou infiintat in anul 2022.

prof. dr. ing. Ana VIRSTA – FIFIM

Partea de lucrari stiintifice a inceput cu prezentarea dr. ing. Nicolae MARACINE, absolvent si cadru didactic asociat FIFIM, care s-a axat pe descrierea situatiei actuale a sistemelor de irigatii din Romania, precum si pe lucrarile realizate in cadrul proiectelor de reabilitare a unor canale de irigatii din tara. A urmat prezentarea prof. univ. dr. ing. Emilia MANOLE, absolvent si cadru didactic FIFIM, in care au fost tratate aspecte privind impactul potential generat de amenajarile pentru irigatii asupra mediului inconjurator. Ambele prelegeri au subliniat importanta reabilitarii sistemelor de irigatii din Romania atat din perspectiva schimbarilor climatice, cat si sub aspectul starii de degradare si uzura in care acestea se afla.

Programul simpozionului a continuat cu prezentarea ing. Christopher J.N. DAVEY, consultant independent din Marea Britanie, cu o experienta de peste 40 de ani in domeniul irigatiilor si al gestionarii resurselor de apa. Domnia-sa a expus proiecte de irigatii din Egipt si Pakistan, accentuand importanta sistemelor de irigatii si oferind sfaturi practice valoroase referitoare la proiectarea canalelor, materiale utilizate si exemple de bune practici.

Tema simpozionului a fost atinsa prin prelegerea ing. Flavio COSMA, specialist in domeniul materialelor geosintetice la Concrete Canvas Ltd Milano, care a prezentat solutii moderne de impermeabilizare a canalelor de irigatii prin utilizarea geocompozitelor cu ciment, ilustrand aplicatii si studii de caz, dar si standardele aplicabile in domeniu. O alta solutie de impermeabilizare – prin utilizarea geomembranelor – a fost prezentata de ing. Catrin TARNOWSKI, manager tehnic Solmax Hamburg. Ing. Catrin TARNOWSKI a avut si ultima prezentare din cadrul simpozionului, care s-a axat pe proprietatile si caracteristicile geomembranelor.

Aspecte legislative intalnite in etapele de investigare, proiectare, executie si monitorizare a lucrarilor de remediere a canalelor de irigatii au fost abordate in cadrul prezentarii conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC, directorul Departamentului de Geotehnica si Fundatii din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si presedintele Asociatiei Romane a Geosinteticelor. Au fost prezentate, de asemenea, probleme geotehnice ce pot afecta si degrada canalele de irigatii atunci cand variaza nivelul apei subterane, precum si noile reglementari tehnice aparute in proiectare conform NP 074-2022.

Jozsef Richard RICHTER, reprezentant al Agentiei Nationale de Irigatii din Ungaria, a venit cu detalii interesante despre lucrarile de remediere la canalele de irigatii din bazinul hidrografic al raului Tisa de pe teritoriul Ungariei, lucrari de remediere la care s-au utilizat geocompozite cu ciment, subliniind faptul ca in cazul acestor tehnologii este extrem de importanta calitatea si cantitatea apei cu care se face hidratarea geocompozitului.

 

Simpozionul a fost moderat de prof. univ. dr. ing. Valentin FEODOROV, absolvent si cadru didactic FIFIM.

 

Ultima sectiune a simpozionului a constat in discutii libere si concluzii. In cadrul evenimentul au fost 9 prezentari foarte interesante, sustinute de specialisti cu reputatie internationala; aceste prelegeri au prezentat interes pentru participanti, fiind remarcat faptul ca numarul participantilor de la finalul simpozionului nu a diferit cu mult fata de sesiunea de deschidere.

 

 

Acest prim eveniment organizat de catre FIFIM in colaborare cu ARG si ARACO isi doreste sa deschida seria unor viitoare evenimente similare pentru domeniul imbunatatirilor funciare, domeniu puternic afectat de uzura fizica si morala a sistemelor de irigatii din Romania.

 

Autori: prof. dr. ing. Ana VIRSTA, sef lucrari dr. ing. Tatiana OLINIC – Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 64-65

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/07/12/simpozionul-stiintific-international-solutii-moderne-pentru-reabilitarea-si-impermeabilizarea-canalelor-de-irigatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.