A construi o casa in regie proprie inseamna sa o ridici cu propriile forte, fara sa apelezi la serviciile unei firme de constructii. Intr-un fel sau altul, orice persoana isi poate construi singura o locuinta, cu ajutorul prietenilor. Inainte de a va suna prietenii ca sa le cereti ajutor, trebuie sa stiti insa ca legislatia din Romania nu reglementeaza ideea de „constructie in regie proprie”, asadar veti trece prin aceleasi etape si provocari ca in cazul unei lucrari realizate prin intermediul unui constructor.
Dirigintele de santier – obligatoriu chiar si atunci cand construiti in regie proprie
Chiar daca veti construi casa cu ajutorul prietenilor si rudelor, legea va obliga sa angajati un diriginte de santier si un responsabil tehnic cu executia, ambii autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii. Angajarea e angajare, adica un contract inregistrat in REVISAL si plata tuturor contributiilor la stat.
Conform legii 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata si actualizata, se stabileste ca beneficiarul lucrarii trebuie sa aiba un contract incheiat cu un laborator autorizat de Inspectoratul de Stat in Constructii pentru prelevarea de probe de beton in mai multe faze ale constructiei. Laboratorul va stabili daca materialele folosite sunt conforme cu specificatiile din proiectul tehnic.
Ce avantaje aveti daca va construiti casa in regie proprie?
- Timpul si flexibilitatea
Cei care opteaza pentru ridicarea unui case in regie proprie au avantajul timpului. Graficul de executie este stabilit direct de catre dumneavoastra, deci nu va va presa nimeni in acest sens. Puteti construi in timpul liber, weekend-uri sau concedii. Ar fi de preferat sa nu va prinda totusi iarna cu peretii netencuiti si fara acoperis montat, caci lucrarea se poate degrada.
- Pretul constructiei
Pretul este, de departe, cel mai mare avantaj al construirii in regie proprie. Un constructor va cere un pret mare pentru executia lucrarii. Suma respectiva se poate transforma intr-o economie serioasa cand alegeti sa construiti pe cont propriu.
Provocarile construirii in regie proprie
- Mana de lucru si mesterii in constructii de nevoie
Ar fi bine sa va ganditi de 2 ori inainte de a pune mana pe telefon ca sa va chemati prietenii sa puna umarul la construirea casei. Oricine poate ridica un zid, dar nu oricine poate respecta cu strictete indicatiile din proiectul tehnic. Un perete stramb este doar una dintre cele mai mici probleme cu care va puteti confrunta.
- Bransarea la utilitati
Nu uitam nici de racordarea la utilitati si de eventualele provocari pe care le puteti intampina. In lipsa unui proiect si a documentelor cerute de legislatie, furnizorii de utilitati nu vor fi de acord sa incheie un contract.
- Lipsa garantiei la o casa construita pe cont propriu
O casa ridicata in regie proprie nu are garantie, caci este imposibil sa v-o acordati singur. Potrivit legii, o firma de constructii ofera 10 ani garantie pentru lucrari. Prin urmare, sunteti protejat in cazul in care ies la iveala unele vicii ascunse. Pe cont propriu, insa, daca apar unele probleme, tot dumneavoastra vei fi cel care le va plati si suporta. Receptia lucrarilor este o etapa ce nu poate avea loc in cazul caselor construite in regie proprie.
- Cumpararea materialelor de constructii
Stiti cum e. In viata nu te poti pricepe chiar la toate. Daca nu sunteti la curent cu piata materialelor de constructii, riscati sa cumparati materiale de calitate inferioara, mai scumpe si chiar nepotrivite pentru proiectul dumneavoastra.
Cati bani puteti economisi daca construiti in regie proprie?
Expertii estimeaza o economie de 30-40% la constructiile in regie proprie. Nu putine au fost cazurile in care constructorii au pus profitul pe primul loc, iar calitatea lucrarii – pe ultimul. Foarte multe firme de constructii din Romania merg pe profit 100% atunci cand executa o lucrare. Practic, puteti construi o casa cu materiale premium si sa economisiti in acelasi timp daca alegeti sa o ridicati in regie proprie.
Uneori, a merge pe mana constructorului poate fi o formula paguboasa pentru bugetul dumneavoastra. Acesta nu va cauta cele mai bune preturi la materiale, ci le va cumpara din magazinul care-i ofera anumite facilitati sub forma de comisioane. De asemenea, va poate recomanda produse de calitate inferioara de la anumite branduri cu care are anumite intelegeri.
Construind singur, aveti libertatea de a alege materialele, brandurile si locul de unde le cumparati.
Cum timpul este pretios, ar fi pacat sa-l irositi alergand prin depozite si magazine. Depozit Virtual este solutia completa si fara costuri pentru orice proiect in constructii. Construiti singur, dar nu sunteti singur. Aveti alaturi un Depozit Virtual care negociaza pentru dumneavoastra preturile la peste 300 de furnizori de top, iar dumneavoastra primiti exact ce aveti nevoie la pret corect, direct din fabrica, pe santier.
Cumparati totul dintr-un singur loc, de la prima caramida si pana la ultimul bec. Nu ne credeti? Trimiteti-ne lista cu materiale acum!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 204 – iulie 2023, pag. 37
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns