«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Avantajele sticlei rezistente la foc utilizate in arhitectura, in cazul cladirilor care prezinta risc ridicat de producere a incendiilor

Share

 

Securitatea la incendiu este un aspect esential in cazul cladirilor moderne. Edificiile de interes public, cladirile de productie, depozitele sau locuintele colective trebuie sa indeplineasca cerinte specifice in acest sens. Protectia la foc nu ar trebui sa se limiteze exclusiv la asigurarea cailor de evacuare sau a unui sistem de aspersoare antiincendiu. Selectarea materialelor rezistente la foc inca din etapa de proiectare a cladirii va permite o protejare adecvata a investitiei in cazul producerii unui astfel de eveniment nedorit.

  

In anul 2022, in Romania, au fost mistuite de flacari 6.500 de case. Pe de alta parte, numarul tot mai mare de investitii in domeniul constructiilor pe piata interna (o crestere cu 20% in anul 2022 fata de 2021, conform analizei Construct Intelligence 2022 a IBC Focus) ne determina sa ne gandim la o protectie adecvata a cladirilor in fata incendiilor. Sistemele din aluminiu rezistente la temperaturi ridicate sau sticla rezistenta la foc, care respecta normele stricte de siguranta, sunt materialele ideale pentru a apara cladirile. In plus, o protectie adecvata impotriva incendiilor se poate combina cu designul modern si cu functionalitatea unei cladiri.

 

Rezistenta sporita si flexibilitate crescuta a aluminiului

Investitorii care cauta solutii antiincendiu adecvate pentru investitiile lor au un singur obiectiv: sa asigure o protectie adecvata pentru viitorii utilizatori ai cladirii. Functionalitatea solutiilor implementate si integrarea acestora in arhitectura investitiei reprezinta elemente deosebit de importante. De aceea, tot mai frecvent, arhitectii se orienteaza catre sisteme cu caracteristici ignifuge bune, care ofera si posibilitatea de a adapta solutiile respective la exigentele reale ale proiectului. Un bun exemplu il reprezinta ferestrele si usile din aluminiu cu izolatie termica din sistemele MB-79N sau MB-86N – care permit construirea de pereti despartitori antiincendiu, cu o gama larga de aplicatii.

Frecvent, la baza realizarii peretilor despartitori si a usilor antiincendiu stau profilele cu izolatie termica. Nu sunt un element esential, care influenteaza rezistenta la incendiu, insa utilizarea de separatoare termice face ca un astfel de sistem sa poata fi utilizat pentru crearea atat de partitii interioare, cat si de invelisuri exterioare”, spune Hubert NUCKOWSKI, Managing Director al ALUPROF SYSTEM ROMANIA.

 

PARK CLUB, Cracovia, Polonia. Sisteme utilizate: MB-86, MB-SR50 EFEKT, MB-SR50N OW

 

Ce rol joaca aluminiul in acest tip de sisteme? Printre avantajele sale se numara in special plasticitatea ridicata, care se poate adapta si celor mai exigente constructii, dar si greutatea redusa a structurii, lucru deosebit de important in cazul ferestrelor de dimensiuni mari. Desi aluminiul are o temperatura de topire de 600-700⁰C, isi pastreaza mult timp proprietatile la contactul direct cu focul si, de aceea, asigura o rezistenta ridicata a structurilor.

 

Eficienta ferestrelor de siguranta

Utilizarea sistemelor antiincendiu nu trebuie sa influenteze negativ stilul arhitectural al unei cladiri. Noile dezvoltari din acest domeniu ofera solutii si produse ce permit crearea de ferestre de mari dimensiuni (elemente de separatie fixe, de pana la 4 m inaltime) si de ferestre utilitare, de exemplu pentru acoperisuri. Acoperisuri ignifuge vitrate se pot realiza pe o fatada din aluminiu MB-SR50N EI. In acest caz, rolul grinzilor si al capriorilor este preluat de profilele de stalpi si de traverse, acestea formand un schelet de baza din aluminiu printr-o imbinare adecvata. Intregul schelet este fixat pe structura cladirii cu ajutorul unor elemente speciale de sustinere.

La fel ca sistemele de baza pentru fatade, aceste profile sunt prevazute cu insertii speciale de ignifugare, alcatuite dintr-o sectiune din aluminiu cu rol de armatura, acoperita cu panouri realizate din materiale rezistente la foc”, detaliaza Hubert NUCKOWSKI.

Testele de rezistenta la foc au confirmat ca aceasta solutie se poate folosi pe acoperisuri cu o inclinare de pana la 80⁰, fiind potrivita in special pentru galeriile comerciale.

HERIOT WATT UNIVERSITY – ROBOTARIUM INNOVATION HUB ACTIVE, Edinburgh, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-78EI, MB-86 ST, MB-SR50 EFEKT, MB-SR50N

 

 La capitolul sticla rezistenta la foc, nu se poate sa nu mentionam cea mai noua marca oferita de ALUPROF. Este vorba despre GLASSPROF, specializata in productia de sticla rezistenta la foc pentru clasele EI 30, EI 60, EI 90 si alte panouri stratificate pentru ferestre. Avand un laborator propriu cu dotari tehnologice complexe si moderne, GLASSPROF ofera solutii care respecta cele mai inalte standarde europene. Produsele care poarta aceasta marca sunt realizate din sticla securizata (cu margini taiate automat), cu o culoare neutra si un nivel ridicat de transparenta (Lt ajungand la 88%).

Utilizand in produsele noastre un gel special, rezistent la radiatii, care se cristalizeaza in prezenta focului, am obtinut o solutie care asigura protectie la incendiu si garanteaza siguranta utilizatorilor cladirii”, explica Hubert NUCKOWSKI.

In plus, produsele GLASSPROF asigura si un nivel ridicat de izolare fonica (o reducere a zgomotului cu minimum 93%).

 

Estetica si functionalitate

Sistemele antiincendiu din aluminiu se pot armoniza cu arhitectura cladirii. Acest lucru este valabil nu doar pentru sticla rezistenta la foc, ci si pentru elementele de eliminare a fumului – ferestre si trape de fum.  Acestea asigura ventilatia gravitationala si joaca un rol deosebit de important in cazul izbucnirii unui incendiu si al producerii de fum si gaze toxice. Datorita gamei bogate de solutii oferite de ALUPROF, ferestrele si trapele de fum pot fi realizate separat sau pot fi integrate in fatada din aluminiu sau in acoperis, adaptandu-se astfel la arhitectura si la stilul constructiei.

Desi aceste structuri joaca in primul rand un rol tehnic extrem de important in cladiri, ele se pot remarca si prin estetica lor, care permite utilizarea de sisteme de actionare de dimensiuni reduse, instalate in paralel cu suprafata ferestrei”, adauga directorul ALUPROF SYSTEM ROMANIA.

 

FINANZAMT KARLSRUHE-STADT, Karlsruhe, Germania. Sisteme utilizate: MB-86 SI

 

Sa construim un viitor mai bun!

Utilizarea de solutii antiincendiu va deveni un standard in constructii, in special in cazul cladirilor de interes public sau al investitiilor comerciale. Cu toate acestea, solutiile structurale moderne pot oferi produse care imbina un nivel ridicat de siguranta cu o valoare estetica superioara. Avand in vedere faptul ca rezista multi ani, putem afirma fara ezitare ca produsele ALUPROF sunt sisteme care asigura siguranta generatiilor viitoare.

 

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594

aluprof.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 26-27

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/08/09/aluprof-aluminium-systems-avantajele-sticlei-rezistente-la-foc-utilizate-in-arhitectura-in-cazul-cladirilor-care-prezinta-risc-ridicat-de-producere-a-incendiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.