Antreprenorii din domeniul constructiilor nu doar proiecteaza structuri solide si inovatoare, dar isi dezvolta si afacerile cu o abordare strategica. Un astfel de succes nu poate fi realizat fara respectarea standardelor si regulamentelor in domeniul constructiilor si, in acest context, standardele europene si internationale au un rol deosebit de important.
Standardele reprezinta o baza fundamentala pentru industria constructiilor, fiind elaborate de experti din industrie, cercetatori si reprezentanti ai autoritatilor. Ele au ca scop cresterea calitatii, sigurantei si compatibilitatii in domeniul constructiilor, asigurand astfel realizarea proiectelor in mod corespunzator si in concordanta cu cele mai bune practici.
Aplicarea standardelor in domeniul constructiilor aduce o serie de avantaje pentru antreprenori, iar cele mai importante sunt enumerate mai jos:
Calitate si siguranta
Standardele definesc cerintele si practicile optime pentru a asigura calitatea si siguranta in constructii. Aici putem exemplifica cu seria de standarde Eurocod. Eurocodurile, insotite de Anexele Nationale, specifica un set de reguli comune de proiectare pentru calculul si dimensionarea structurilor si a elementelor componente si fac referire la: bazele proiectarii structurilor, actiunile asupra structurilor, proiectarea structurilor de beton, de otel, mixte, de lemn, de zidarie, proiectarea geotehnica, proiectarea structurilor pentru rezistenta la cutremur si proiectarea structurilor de aluminiu.
SR EN 1990 Eurocod: Bazele proiectarii structurale si geotehnice;
SR EN 1991 Eurocod 1: Actiuni asupra structurilor;
SR EN 1992 Eurocod 2: Proiectarea structurilor de beton;
SR EN 1993 Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel;
SR EN 1994 Eurocod 4: Proiectarea structurilor compozite de otel si beton;
SR EN 1995 Eurocod 5: Proiectarea structurilor de lemn;
SR EN 1996 Eurocod 6: Proiectarea structurilor de zidarie;
SR EN 1997 Eurocod 7: Proiectarea geotehnica;
SR EN 1998 Eurocod 8: Proiectarea structurilor pentru rezistenta la cutremur;
SR EN 1999 Eurocod 9: Proiectarea structurilor de aluminiu.
Sustenabilitate
Constructorii din ziua de astazi sunt din ce in ce mai preocupati de aspectele legate de sustenabilitate in constructii. Standardele contin ghiduri si cerinte pentru constructii ecologice, reducerea emisiilor de carbon si utilizarea materialelor reciclabile.
Spre exemplu, raportul tehnic SR CEN/TR 17005:2021– Sustenabilitatea lucrarilor de constructii. Indicatori si categorii de impact de mediu suplimentare. Informatii de fond si posibilitati. Evaluarea posibilitatii adaugarii de categorii de impact de mediu si indicatori asociati si metode de calcul pentru evaluarea performantelor de mediu ale cladirilor ofera o imagine clara si structurata cu privire la relevanta, soliditatea si aplicabilitatea unui ansamblu predefinit de categorii de impact suplimentare si indicatorii aferenti pentru evaluarea performantei de mediu a lucrarilor de construire, a produselor pentru constructii si a materialelor de constructie.
Eficienta si performanta energetica
Standardele europene si internationale incurajeaza aplicarea tehnologiilor eficiente energetic si a metodelor de construire care reduc consumul de energie si impactul asupra mediului.
Cladirile noi trebuie sa respecte standardele privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, nivelul de zgomot si iluminatul, pentru a asigura un climat interior sanatos si confortabil. Standardele sunt obligatorii pentru proiectantii de cladiri, intrucat eficienta energetica a acestora trebuie avuta in vedere inca din faza de proiectare, in scopul obtinerii autorizatiei de construire.
Un exemplu este standardul SR EN 12831-1:2017– Performanta energetica a cladirilor. Metoda de calcul al sarcinii termice de dimensionare. Partea 1: Necesarul de caldura pentru incalzire, Modul M3-3. In Romania, standardul trebuie utilizat impreuna cu anexa nationala SR EN 12831-1:2017/NA:2022, care defineste conditiile de aplicare a standardului pe teritoriul Romaniei.
O lista extinsa de standarde in vigoare privind performanta energetica a cladirilor poate fi consultata la https://magazin.asro.ro/ro/colectie-standarde/93.
Sanatatea si securitatea in munca
In fiecare zi, milioane de lucratori din intreaga lume se confrunta cu riscuri si pericole la locul de munca, iar preocuparea constanta pentru protejarea acestora devine o prioritate in cadrul societatii moderne.
In acest context, standardul SR ISO 45001– Sisteme de management al sanatatii si securitatii in munca. Cerinte si indrumari pentru utilizare a devenit un punct de referinta esential pentru organizatii din toate sectoarele de activitate. Standardul specifica cerintele pentru un sistem de management al sanatatii si securitatii in munca (SSM) si ofera indrumari pentru utilizarea acestuia, pentru a da posibilitatea organizatiilor sa asigure locuri de munca sigure si sanatoase prin prevenirea traumatismelor si imbolnavirilor determinate de munca, precum si prin imbunatatirea proactiva a performantei referitoare la SSM.
Despre ASRO
ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea de standarde romane originale si pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale ca standarde romane.
Ca parte a comunitatii de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si fiind recunoscut de ETSI ca organism national de standardizare, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru toate partile interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.
Prin participarea in activitatea de standardizare, fiecare membru al comitetelor tehnice romane este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, isi poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel national, european si international.
Contact:
Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns