«

»

BOSTIK Professional Panel Tack – gama completa de produse pentru lipirea panourilor la fatadele ventilate

Share

Fatada ventilata poate fi considerata un tip special de perete-cortina, solutie relativ noua in optiunile de proiectare si executie ale cladirilor. In SUA, dupa 1930, au aparut primii pereti-cortina din aluminiu, insa acestia au castigat in popularitate abia dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand aluminiul a devenit accesibil in scopuri non-militare. Desi peretii-cortina pot fi realizati dintr-o varietate larga de materiale, prima varianta la care ne gandim sunt fatadele din sticla ale zgarie-norilor. Pentru aceasta metoda de construire sunt utilizate vitraje termoizolante structurale, unde sticla (dubla) este lipita, montata sau fixata mecanic pe o constructie portanta.

Fatadele ventilate, denumite si fatade de tip „rainscreen”, reprezinta metoda de construire in care exteriorul (fatada) este asemenea unei „carcase” care inconjoara cladirea, avand deschizaturi in partea superioara si in cea inferioara pentru scurgerea si evaporarea apei (de ploaie), dar fara contributie in structura de rezistenta a cladirii.

Avantajele fatadelor ventilate sunt atat constructive – ele fiind facil de instalat – si functionale – deoarece genereaza economie de energie, izolare termica si acustica, reducerea condensului si a apei – cat si arhitecturale, prin varietatea aproape nelimitata de solutii artistice.

 

Tehnica imbinarii prin lipire a placilor pe fatada este preferata fixarii mecanice, gratie beneficiilor de ordin estetic, economic si sub aspectul durabilitatii:

  • timp de instalare a panourilor mai redus: Desi tehnologia prin lipire implica respectarea atenta a pre-tratarii suprafetelor, durata finala a montajului este semnificativ mai redusa, generand reduceri de timp si cost in executie;
  • metoda de fixare invizibila (oarba): Avantajul fata de fixarea mecanica este acela ca partea din fata a panoului nu este afectata vizual de capetele suruburilor de pe suprafata panoului, cu efecte in acumularea de murdarie si formarea petelor pe fatada;
  • distribuirea omogena a tensiunii: Panourile sunt supuse actiunii unor forte cauzate de miscare (contractie si dilatare), de grosimea lor si de sarcina data de presiunea vantului, insa aceste forte sunt repartizate pe intreaga suprafata de fixare, in cazul lipirii cu adeziv;
  • montarea unor panouri mai subtiri: Intrucat panourile sunt lipite pe o suprafata extinsa, se pot utiliza panouri mai subtiri, spre deosebire de fixarea mecanica, unde montajul este realizat cu ajutorul suruburilor aplicate prin perforarea panoului. Folosirea panourilor mai subtiri prezinta avantajul suplimentar al utilizarii unei structuri de sustinere mai usoare, acest lucru simplificand montajul si reducand costul proiectului;
  • avantaje constructive aditionale: Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca imbinarea elastica poate absorbi vibratiile ce apar ca rezultat, de exemplu, al miscarilor seismice sau al celor cauzate de traficul greu. De asemenea, prin lipirea panoului este redus riscul de aparitie a puntilor termice.

 

Pentru lipirea panourilor pe structura-suport a fatadei ventilate, in mod evident, trebuit tinut cont de proprietatile si performantele adezivului in sine, dar si de cele ale materialelor utilizate pentru realizarea placarii. In plus, pentru a obtine rezultate optime, este esentiala aplicarea sistemului de lipire in mod corect si in conditiile stabilite de catre producatorii de sisteme. Aceasta este o reala provocare, considerand ca imbinarea este realizata direct pe santier!

Pentru instalarea panourilor la placarea fatadelor se utilizeaza un sistem complet de lipire, ce consta din diverse tratamente si materiale necesare pentru imbinarea corecta a acestor panouri.

 

De peste 30 de ani, Bostik este un jucator activ si inovator in domeniul lipirii panourilor pentru placarea peretilor exteriori, avand un rol de prima importanta in ceea ce priveste experienta, calitatea si cunostintele in domeniu. De fiecare data ne face mare placere sa vedem cum panourile la a caror instalare am contribuit confera cladirilor un aspect placut.

 

Sistemul Bostik PanelTack este format din urmatoarele componente:

  1. Primer / Cleaner – cu rol de tratare preliminara a panoului sau a profilului structurii (metal sau lemn);
  2. Foam Tape – banda dublu-adeziva cu rol de fixare initiala pana la intarirea adezivului, dar si de distantier pentru snurul de adeziv;
  3. Adezivi speciali Medium si High Modulus – cu rol de fixare definitiva a panoului pe structura. Acesta este suficient de puternic si flexibil pentru a prelua atat fortele exercitate de greutatea panoului, cat si fortele generate de conditiile de mediu (umiditate, temperatura, vant, miscari ale solului) sau de aspectele constructive ale fatadei (materiale, arhitectura, amplasare).

Aceste parti componente ale sistemului de lipire la fatadele ventilate sunt perfect compatibile si testate cu toate tipurile de panouri. Deci componente diferite ale sistemelor de lipire, provenite de la producatori diferiti, nu pot fi utilizate in combinatie.

Sistemele Bostik PanelTack au fost dezvoltate in stransa colaborare cu producatorii de panouri de tip HPL (High Pressure Laminate), FCB (Fibre Cement Board), ACM (Aluminum Composite Material), MWB (Mineral Wool Board), fiind introduse cu succes pe piata dupa efectuarea testelor specifice.

Cerintele Regulamentului 305/2011 referitor la rezistenta mecanica, performanta la foc, igiena, sanatate, mediul inconjurator, siguranta utilizarii si durabilitatea materialelor pentru sistemele de placare a fatadelor ventilate sunt inscrise in standarde dedicate (EN 438 pentru placi HPL, EN 12467 pentru placi FCB, respectiv EAD 090001-01-0404 pentru MWB).

Bostik detine Agremente Tehnice Europene ETA si certificarile KOMO (licenta a sistemului PanelTack pentru Tarile de Jos), precum si rapoartele de incercare si clasificare la foc in conditii de utilizare finala, conform SR EN 13501-1.

De asemenea, Bostik a asigurat in permanenta asistenta pentru punerea in opera a solutiilor de lipire ale sistemului PanelTack si pentru certificarile caracteristicilor lor esentiale privind cerintele fundamentale. Intre timp, milioane de metri patrati de panouri pentru placari ale fatadelor ventilate au fost imbinate cu sistemele Bostik.

 

Bostik este lider mondial in tehnologiile de etansare si lipire pe pietele industriale si de consum. De peste 130 de ani dezvoltam solutii inovatoare, deservind un spectru larg de piata, cum ar fi constructii, ambalaje, produse de inalta tehnologie, produse de igiena, bricolaj si multe altele, din intreaga lume. Bostik face parte din Grupul Arkema, jucator global specializat in crearea de materiale inovatoare pentru o lume mai durabila, si beneficiaza de capabilitati unice de cercetare si dezvoltare. In fiecare zi, dezvoltam solutii inteligente care contribuie la crearea unei lumi mai sigure si mai adaptate la provocarile dinamice ale mediului inconjurator.


Pentru mai multe detalii privind sistemele PanelTack, va rugam sa contactati consultantii Bostik la buft.profesionalro@bostik.com sau folosind codul QR.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 50-51

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/08/09/bostik-professional-paneltack-gama-completa-de-produse-pentru-lipirea-panourilor-la-fatadele-ventilate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.