Sinagoga din Constanta, care in prezent se afla in stare de ruina, va fi readusa la viata. Aceasta importanta cladire a comunitatii evreiesti va fi restaurata si renovata de catre CONEST.
Beneficiar: Comunitatea Evreilor din Constanta prin CNI
Valoare proiect: 9.700.000 ron
Dupa multe incercari din partea CNI (Compania Nationala de Investitii) de a atribui lucrarile unui constructor, pe 12 iunie, CONEST a semnat contractul pentru „Executarea lucrarilor de prima urgenta – Reabilitare generala – Templu lsraelit Constanta”. Proiectul are o durata de doi ani si este finantat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin CNI.
Templul lsraelit din Constanta este o cladire de mare valoare arhitecturala care, dupa restaurare, va fi propusa pentru includerea pe lista monumentelor nationale si va fi introdusa in circuitul turistic al orasului.
In prezent, cladirea se afla in stare avansata de colaps: acoperisul este cazut, vitraliile sunt sparte, peretii sunt surpati, toata suprafata este invadata de vegetatie, iar structura de rezistenta trebuie sa fie complet reabilitata.
Scurt istoric
Templul israelit de rit askenaz fost ridicat in 1911, fiind de o varsta cu Cazinoul din Constanta. Este unul dintre cele mai frumoase temple din Romania, insa a inceput sa se degradeze in urma cu doua decenii.
Templul, a carui ruina este inca in picioare si care va fi reconstruit, avea 13 metri inaltime, a fost ridicat in stil maur si este structurat pe trei registre orizontale.
Sunt necesare lucrari de o complexitate ridicata, pe care CONEST si le-a asumat, indiferent de provocarile care vor aparea pe parcurs.
Primele lucrari de interventie necesare sunt cele de realizare a sprijinirii provizorii, pe exteriorul constructiei si al elementelor structurale in pericol de prabusire. Acestea vor fi urmate de:
- consolidarea fundatiilor existente prin aplicarea unor camasi din beton armat in solutie clasica;
- dispunerea unui dren pe exteriorul constructiei;
- turnarea unei pardoseli din beton armat in grosime de 12 cm;
- hidroizolarea soclului perimetral si refacerea trotuarului cu materiale etanse pentru preluarea si indepartarea in totalitate a apelor pluviale;
- consolidarea stalpilor existenti din zidarie;
- camasuirea peretilor cu mortar armat torcretat;
- refacerea zidariei;
- refacerea continuitatii intersectiilor diafragmelor de zidarie;
- suprabetonarea boltisoarelor de caramida;
- consolidarea peretilor exteriori cu tiranti verticali;
- desfacerea stalpilor existenti din zidarie si realizarea unor noi stalpi din beton armat;
- injectari cu lapte de ciment in scopul refacerii continuitatii zidariei;
- refacerea – conform arhitecturii initiale – planseului din boltisoare din caramida plina cu profile metalice, suprabetonate la partea superioara;
- realizarea de centuri de beton armat perimetral, pe zidurile exterioare;
- inlocuirea planseului din lemn de la cota +9.10 cu un planseu din beton armat;
- refacerea pe structura metalica a acoperisului constructiei.
Dotarile isi propun sa concentreze eforturile pentru a rezolva nevoile, incat sa se asigure desfasurarea actului de cult religios, precum si sa faciliteze informarea vizitatorilor cu privire la istoria cladirii. Prin compartimentarea propusa se urmareste respectarea compartimentarii initiale.
Elementele decorative interioare se vor restaura acolo unde este posibil, iar unde nu, vor fi refacute dupa mulaj.
Refacerea trotuarelor perimetrale este o alta masura importanta impusa in vederea eliminarii hazardului reprezentat de cedarea terenului de fundare supus infiltratiilor apelor meteorice.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 24-25
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns