Ce prevad normele europene in general?
In vederea asigurarii refacerii biodiversitatii si a rezilientei naturii pe intreg teritoriul Uniunii, se impune stabilirea de norme la nivelul UE pentru refacerea ecosistemelor, contribuind, totodata, la atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea. Prin Pactul Verde European si strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, Uniunea isi propune sa devina o societate echitabila si prospera, cu o economie moderna si eficienta in utilizarea resurselor, care protejeaza si conserva capitalul natural al Uniunii, asigurand sanatatea si bunastarea cetatenilor impotriva riscurilor si un impact redus asupra mediului. Conform prevederilor, Biodiversitatea trebuie valorificata, conservata, refacuta si intelept utilizata, mentinand serviciile ecosistemice, sustinand o planeta sanatoasa si avand avantaje esentiale pentru toti oamenii. Strategia are ca scop restabilirea biodiversitatii Europei pana in 2030, pentru a aduce beneficii atat oamenilor, cat si planetei, climei si economiei. Aceasta propune un plan pentru refacerea naturii, incluzand obiective juridic obligatorii pentru refacerea ecosistemelor degradate, cu accent pe captarea si stocarea dioxidului de carbon si reducerea impactului dezastrelor naturale. (sinteza art. 1-3, 7)
Cum putem contribui la indeplinirea prevederilor acestui pact in zonele urbane?
Obiectivele pactului se pot atinge prin solutii verzi dedicate mediului urban, unde constructiile predomina. Acoperisurile si fatadele verzi creeaza o sinergie cu multiple efecte ecologice si economice, dintre care le enumeram pe cele mai importante:
- promoveaza biodiversitatea prin conservarea florei si faunei, prin oferirea de hrana si adapost pentru vietati mici si prin crearea coridoarelor ecologice, care asigura o legatura pentru animale intre spatiile verzi ale oraselor;
- ofera o solutie la problema disparitiei insectelor polenizatoare, care au un rol important in ecosistem si in securitatea alimentara: florile colorate si mirosul placut al plantelor atrag albinele, fluturii si alti polenizatori carora habitatul li s-a restrans in zonele urbane;
- contribuie in mare masura la atenuarea efectului de insula de caldura urbana: datorita capacitatii de izolare termica si de evapotranspiratie a plantelor, temperatura suprafetelor cu vegetatie este semnificativ mai redusa fata de cea a suprafetelor construite (o diferenta de temperatura ce poate atinge si 31,3 °C, conform studiilor);
- faciliteaza gestionarea apelor pluviale, au rol in retinerea si intarzierea scurgerii apei pluviale si in evitarea supraincarcarii sistemului de canalizare urban;
- atenueaza poluarea atmosferica, plantele avand capacitatea de a capta o cantitate semnificativa de dioxid de carbon si alti poluanti atmosferici (un acoperis verde de 1.000 m2 cu covor Sedum poate capta 8,5 kg de substante poluante anual), ceea ce poate face orasele mai reziliente la schimbarile climatice;
- contribuie la recrearea mediului natural in zonele construite, deoarece acoperisurile si fatadele verzi au avantajul de a permite instalarea in zonele urbane aglomerate, unde nu este posibila crearea de suprafete verzi la nivelul solului;
- asigura un mediu verde viabil si sanatos pentru societate.
Ce prevad anumite articole semnificative si cum putem sa oferim o abordare adecvata pentru implementarea acoperisurilor si fatadelor verzi?
In rezolutia din 9 iunie 2021, Parlamentul European a sustinut elaborarea unei propuneri legislative pentru refacerea naturii, cu obiective obligatorii si specifice pentru diverse ecosisteme si specii, inclusiv pentru paduri, pajisti, zone umede, polenizatori, rauri ce au curgere libera, zone de coasta si ecosisteme marine. Se recomanda sporirea spatiilor verzi urbane cu caracteristici ecologice, cum ar fi parcurile, arborii, fasiile forestiere, acoperisurile verzi, gradinile si alte elemente care sa tina cont de biodiversitatea locala si rezilienta la schimbarile climatice. (sinteza art. 8)
✓ Refacerea naturii in mediul urban se poate obtine prin implementarea acoperisurilor si peretilor verzi, care ofera o solutie ecologica pentru pastrarea biodiversitatii locale, si contribuie la refacerea si revitalizarea ecosistemelor afectate de urbanizare si dezvoltare.
Raportul Comisiei privind starea naturii din 2020 constata ca Uniunea Europeana nu a reusit sa opreasca declinul speciilor si habitatelor protejate din cauza agriculturii intensive, gestionarii necorespunzatoare, urbanizarii, poluarii, exploatarii nesustenabile a padurilor si speciilor, iar speciile alogene invazive si schimbarile climatice reprezinta amenintari crescande pentru flora si fauna locala. (sinteza art. 12)
✓ Acoperisurile si fatadele verzi contribuie la crearea de noi habitate pentru speciile amenintate in medii urbane aglomerate si in continua dezvoltare. Plantele cu flori atrag polenizatorii, iar aceste suprafete verzi faciliteaza conexiunea intre diferitele zone verzi ale oraselor, actionand ca niste coridoare ecologice pentru ecosistem. In plus, ele ofera o solutie pentru problema poluarii atmosferice in orase, absorbind o cantitate semnificativa de dioxid de carbon si alte substante poluante.
Asigurarea biodiversitatii si combaterea schimbarilor climatice sunt strans legate, solutiile bazate pe natura si ecosistemele sanatoase avand un rol crucial in lupta impotriva crizei climatice, in timp ce schimbarile climatice afecteaza deja ecosistemele si impun actiuni pentru a le recupera si pentru a reduce riscurile la adresa securitatii alimentare. (sinteza art. 15)
✓ Solutiile verzi pot rezolva ambele probleme in acelasi timp; datorita evapotranspiratiei plantelor, suprafetele sunt semnificativ racite si izolate. Diferenta de temperatura poate atinge chiar 31,3°C intre suprafetele construite si cele verzi, contribuind la ameliorarea insulelor de caldura urbane. Pe de alta parte, suprafetele verzi care ajuta biodiversitatea ofera adapost si hrana multor specii de polenizatori amenintate cu disparitia, contribuind la securitatea alimentara.
Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European si al Consiliului impune Uniunii Europene sa atinga neutralitatea climatica pana in 2050 si sa promoveze masuri pentru reducerea emisiilor si cresterea absorbtiei naturale, cu accent pe refacerea ecosistemelor si promovarea solutiilor bazate pe natura pentru combaterea schimbarilor climatice, alaturi de integrarea adaptarii in toate domeniile de politica si sporire a capacitatii de adaptare. (sinteza art. 16)
✓ Prin abordarea unei practici care impune promovarea si implementarea a cat mai multor suprafete verzi in spatii urbane, se poate atinge acest scop, deoarece capacitatea naturala de absorbtie a plantelor contribuie in mare masura la diminuarea poluarii atmosferice.
Comunicarea Comisiei din 2021 subliniaza importanta solutiilor bazate pe natura pentru adaptarea eficienta la schimbarile climatice, incluzand protejarea zonelor umede, refacerea ecosistemelor costiere si marine, dezvoltarea spatiilor verzi urbane, instalarea de acoperisuri si pereti verzi si gestionarea durabila a padurilor si terenurilor agricole. (sinteza art. 17)
✓ Acoperisurile si fatadele verzi sunt ecosisteme bogate in biodiversitate, confera o rezilienta sporita si reduc riscurile de dezastre ecologice. Contribuie la gestionarea apelor pluviale, faciliteaza sistemele de canalizare urbana in cazul ploilor torentiale.
Conferinta privind viitorul Europei propune protejarea biodiversitatii, a peisajului si a oceanelor, eliminarea poluarii si promovarea cunoasterii, sensibilizarii, educatiei si dialogului privind mediul si schimbarile climatice. (sinteza art. 20)
✓ Promovarea importantei implementarii zonelor verzi in mediul urban poate contribui la atingerea acestui obiectiv; natura readusa in mediul construit poate sa sensibilizeze societatea fata de impactul si beneficiile pozitive multiple ale acoperisurilor si fatadelor verzi.
Directiva 92/43/CEE are drept scop mentinerea si readucerea la un stadiu corespunzator de conservare a habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica de interes pentru Uniune. (art. 26)
✓ Habitatele naturale sunt amenintate si restranse in mediul urban; la conservarea lor pot contribui spatiile verzi amenajate, care ofera adapost si sursa de hrana pentru numeroase specii de insecte si alte vietati mici (ex.: ecologizarea liniilor de tramvai cu rulouri de Sedum).
Ecosistemele urbane reprezinta aproximativ 22% din suprafata terestra a Uniunii si constituie zona in care locuiesc majoritatea cetatenilor Uniunii. Ecosistemele urbane asigura habitate importante pentru biodiversitate, in special plante, pasari si insecte, inclusiv polenizatori. Acestea ofera, de asemenea, multe alte servicii ecosistemice vitale, inclusiv reducerea si controlul riscului de dezastre naturale (de exemplu, inundatii, efecte de insula termica), racire, recreere, filtrarea apei si a aerului, precum si atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea. Extinderea spatiilor verzi este un parametru important pentru cresterea capacitatii ecosistemelor urbane de a furniza aceste servicii importante. (sinteza art. 43)
✓ Cresterea suprafetelor construite cu vegetatie de tip Sedum pe acoperisurile tip terasa contribuie la crearea unui ecosistem sanatos prin: incetinirea scurgerilor de apa pluviala, reducerea riscului de poluare a raurilor prin facilitarea sistemului de canalizare, rezilienta la schimbarile climatice, izolarea termica a cladirii si mentinerea temperaturii la nivel mai scazut in timpul verii (se reduc costurile energiei pentru incalzire si racire).
Pentru a proteja si a creste spatiile verzi urbane si pentru a asigura servicii ecosistemice esentiale, arborii si infrastructura verde, cum ar fi acoperisurile si zidurile verzi, ar trebui consolidate si integrate in proiectarea cladirilor prin prevederi legislative clare, astfel incat pierderile de suprafete verzi sa fie oprite si sa fie sustinuta refacerea lor. (sinteza art. 44)
✓ Acoperisurile si fatadele verzi pot sa contina numeroase specii indigene, adaptate la clima locala, ceea ce poate contribui in mod direct la conservarea naturii. Numarul de arbori in zonele urbane poate fi crescut prin proiectarea cladirilor cu o capacitate portanta adecvata pentru instalarea acoperisurilor verzi intensive, care pot include si arbori de dimensiuni mari.
Numarul polenizatorilor din Uniunea Europeana a scazut semnificativ, cu una din trei specii de albine si fluturi in declin, iar una din zece specii fiind in pragul disparitiei. Acesti polenizatori sunt esentiali pentru ecosistemele terestre, bunastarea umana si securitatea alimentara, contribuind prin polenizarea plantelor salbatice si cultivate. Peste 25 miliarde de euro din productia agricola anuala a UE depinde direct de polenizatori insecte. (sinteza art. 46)
✓ Vegetatia de pe acoperisurile si fatadele verzi atrage polenizatorii, oferind sursa de hrana si adapost pentru specii aflate in pragul disparitiei, care pot sa reapara in mediul urban, contribuind direct la securitatea alimentara.
Obiectivele si masurile de refacere pentru habitatele protejate, polenizatori si ecosistemele diverse trebuie sa fie complementare si sa functioneze sinergic pentru a atinge obiectivele generale de refacere a ecosistemelor in Uniunea Europeana. Planurile de refacere ar trebui sa ia in considerare schimbarile climatice, prevenirea dezastrelor naturale si optimizarea functiilor ecologice, economice si sociale ale ecosistemelor. Publicul ar trebui sa participe activ la elaborarea planurilor, iar statele membre trebuie sa coopereze pentru a asigura conectivitatea transfrontaliera si refacerea adecvata a biodiversitatii. (sinteza art. 58)
✓ Prin crearea zonelor care promoveaza biodiversitatea, acoperisurile si fatadele verzi contribuie la atingerea acestor obiective, oferind beneficii ecologice si economice multiple atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru societate.
Refacerea biodiversitatii si dezvoltarea energiei din surse regenerabile trebuie sa functioneze sinergic, iar statele membre ar trebui sa planifice masurile de refacere in mod strategic, astfel incat sa contribuie eficient la redresarea naturii in intreaga Uniune, luand in considerare impactul asupra mediului si protejarea zonelor vulnerabile. (sinteza art. 61)
✓ O astfel de sinergie se poate obtine atunci cand acoperisurile verzi sunt instalate impreuna cu sistemul solar; cele doua sisteme se sustin reciproc, au o functionare imbunatatita, prezinta o crestere a eficientei prin utilizarea simultana si au un rol esential in ecosistemul urban (acoperis biosolar).
Regulamentul Parlamentului si Consiliului European cu privire la refacerea naturii se poate accesa pe urmatorul link: Texte adoptate – Refacerea naturii – Miercuri, 12 iulie 2023 (europa.eu) – https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0277_RO.html
Asociatia Constructorilor de Acoperisuri, Pereti si Fatade Verzi din Romania
www.converde.ro | office@converde.ro
Ecostratos a inceput productia de rulouri de sedum in Romania, oferind solutii inovatoare si durabile pentru inverzirea liniilor de tramvai din tara noastra. Folosind specii de sedum adaptate conditiilor locale, venim cu o solutie eficienta pentru imbunatatirea calitatii vietii in mediul urban. Intr-un efort de a face orasele noastre mai verzi si mai sanatoase, invitam toate autoritatile locale si companiile de transport sa ia in considerare aceasta solutie.
Aflati mai multe despre inverzirea liniilor de tramvai cu sedum de pe site-ul nostru si alaturati-va misiunii noastre de a crea orase mai verzi si mai sanatoase pentru toti locuitorii.
ECOSTRATOS SRL
Arad, str. Clopotului, nr. 128
E-mail: office@ecostratos.ro
Web: www.ecostratos.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 4-7
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns