Renovarea aprofundata a cladirilor existente are potentialul de a conduce la economii semnificative de energie si la reducerea emisiilor de CO2 si, astfel, contribuie la atingerea obiectivelor energetice si climatice la nivel national si european. Cu toate acestea, proprietarii de cladiri se confrunta cu multiple bariere atunci cand planifica o renovare, pe care trebuie sa le depaseasca pentru a atinge acest obiectiv. Una dintre principalele bariere in calea renovarii este lipsa de cunostinte cu privire la masurile care trebuie implementate si in ce ordine. Renovarea cladirilor este adesea considerata o povara, asociata de obicei cu o planificare ce necesita mult timp, incertitudine cu privire la costurile si valoarea masurilor planificate, praf si murdarie.
iBRoad2EPC reprezinta urmatorul pas in ceea ce priveste sistemele de evaluare a performantei energetice si practicile de certificare, promovand si prezentand integrarea elementelor Pasaportului de renovare a cladirilor in sistemele de certificare a performantei energetice a cladirilor. Pornind de la rezultatele proiectului iBRoad (2017-2020), care a dezvoltat, testat si livrat un model pentru pasaportul de renovare a cladirilor, ce sprijina proprietarii de locuinte unifamiliale cu recomandari personalizate pentru a facilita renovarea aprofundata in etape, iBRoad2EPC are ca scop sa faca legatura intre pasaportul de renovare a cladirilor si certificatul de performanta energetica (CPE) si sa extinda si imbunatateasca formatul si domeniul de aplicare comun al acestora pentru a lua in considerare caracteristici suplimentare si pentru a deveni aplicabil atat cladirilor de locuit multifamiliale cat si celor publice. Scopul este de a imbunatati fiabilitatea, utilitatea si eficacitatea, creand astfel urmatoarea generatie de CPE-uri care vor sprijini ambitiile de decarbonare ale Uniunii Europene, imbunatatind in acelasi timp conditiile pentru ocupantii cladirilor. Acest lucru va fi realizat prin gruparea activitatilor proiectului in jurul a patru piloni principali: (1) evaluarea necesitatilor, a potentialului si a posibilitatii practice de fuzionare a CPE cu pasaportul pentru renovarea cladirilor; (2) adaptarea conceptului iBRoad pentru a deveni parte a CPE; (3) testarea si evaluarea aplicabilitatii iBRoad2EPC in sase tari (Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia, Romania si Spania), inclusiv formarea auditorilor energetici pentru cladiri, si (4) facilitarea adoptarii si exploatarii modelului iBRoad2EPC in Europa. Autoritatile de implementare din cele sase tari vor fi implicate direct in procesul de conceptualizare, dezvoltare si testare a iBRoad2EPC pentru a deveni parte integranta a sistemelor relevante existente. Activitatile specifice de comunicare, diseminare si exploatare la nivel national si european vor sprijini acceptarea si adoptarea ulterioara. Proiectul va valorifica cunostintele existente in cadrul altor proiecte pentru a extinde caracteristicile CPE si va contribui cu propuneri de politici, precum si cu module de formare si de consolidare a capacitatilor.
iBRoad2EPC serveste drept legatura intre certificatele de performanta energetica (CPE) existente si pasapoartele de renovare a cladirilor (PRC). PRC sunt foi de parcurs pentru cladiri individuale ce ofera o strategie de renovare pe termen lung pentru a atinge in viitor un obiectiv de renovare aprofundata. iBRoad2EPC integreaza elementele PRC in sistemele CPE existente prin adaptarea conceptului iBRoad pentru a se potrivi schemelor de certificare CPE existente si pentru a imbunatati lista de recomandari.
Scopul iBRoad2EPC este de a aduce CPE-urile existente mai aproape de o foaie de parcurs pentru reducerea pana la eliminare a emisiilor de carbon din exploatarea cladirilor si de a introduce un accent pe obiectivul pe termen lung al acestui deziderat prin:
- includerea unor masuri de imbunatatire intr-o succesiune particulara care sa conduca direct la obiectiv si sa evite devierile si investitiile gresite costisitoare (efecte de blocare),
- asigurarea faptului ca fiecare masura implementata face parte dintr-o strategie de renovare cuprinzatoare,
- respectarea viitoarelor cerinte de reglementare si financiare, de exemplu, standardele minime obligatorii de performanta energetica (MEPS) care pot fi introduse odata cu Directiva UE revizuita privind performanta energetica a cladirilor (EPBD), standardele privind portofoliul de credite ipotecare sau regulamentul UE privind taxonomia,
- prezentarea recomandarilor intr-un mod care poate fi usor de inteles de catre utilizatorul final si luarea in considerare a nevoilor acestuia.
Modul in care iBRoad2EPC va fi conceput in fiecare stat membru poate varia in functie de cerintele nationale specifice. In prezent, exista deja adaptari particulare fiecarei tari pentru Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia, Romania si Spania. Implementarea iBRoad2EPC cu o abordare modulara permite o flexibilitate si o personalizare maxime. Astfel, iBRoad2EPC poate aparea ca o anexa la CPE, precum si ca un produs de consultanta de sine statator. Versiunea online ofera mai multe avantaje pentru proprietarii de cladiri, deoarece poate afisa informatiile in mod dinamic, poate fi actualizata si este intotdeauna disponibila pe toate dispozitivele obisnuite.
In cadrul proiectului a fost elaborat un Asistent iBRoad2EPC ca aplicatie on-line care va fi testata si in Romania de catre auditori energetici pentru cladiri intr-o campanie de demonstrare-implementare a functionalitatii instrumentului, odata cu efectuarea unui audit energetic si elaborarea certificatului de performanta energetica in conformitate cu metodologia in vigoare la nivel national. Auditorii care participa la activitatile de testare vor furniza, prin intermediul instrumentului, recomandari pentru eficientizarea energetica a cladirii sau a cladirilor propuse, in mod etapizat, determinand pentru fiecare astfel de etapa necesarul de energie si nivelul de emisii, si vor furniza si include diferite informatii privind costurile preconizate, confortul in cladire (IEQ), nivelul de pregatire pentru solutii inteligente (SRI), disponibilitatea surselor de finantare pentru fiecare etapa si alte informatii care sunt incluse in manualul iBRoad2EPC si care vor fi detaliate in cadrul unui curs de instruire oferit de echipa INCD URBAN-INCERC. In cadrul acestei activitati, sunt vizate, spre a fi incluse, patru cladiri publice (doua scoli si doua cladiri de birouri / administrative) si sase cladiri rezidentiale (trei blocuri de apartamente si trei cladiri de locuit unifamiliale). Feedbackul furnizat de auditorii care participa la testarea asistentului iBRoad2EPC va fi utilizat pentru imbunatatirea instrumentului in vederea propunerii includerii acestuia in practica curenta a certificarii performantei energetice a cladirilor existente.
Acest proiect a primit finantare din partea Programului Uniunii Europene pentru cercetare si inovare Orizont 2020 in temeiul acordului de grant nr. 101033781
Intreaga responsabilitate pentru continutul acestui material le revine autorilor. Acesta nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia Uniunii Europene. Nici CINEA si nici Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru orice utilizare care poate fi facuta din informatiile continute in acest material.
Autori:
Horia PETRAN, Andrei POPESCU – INCD URBAN-INCERC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 52-53
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns