«

»

OAR: Lansarea concursului international de solutii PIATA VICTORIEI, Timisoara

Share

 

 Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Timis a OAR, alaturi de Autoritatea Contractanta – Municipiul Timisoara, anunta oficial lansarea Concursului International de Solutii „PIATA VICTORIEI, Timisoara”.

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune solutii pentru amenajarea si modernizarea Pietei Victoriei si a strazilor din zona cetate, cu scopul atribuirii contractului de proiectare.

 

Piata Victoriei (fosta Piata Operei) este un reper istoric, cultural si identitar exceptional, care depaseste limitele geografice ale orasuluiTimisoara. Este una dintre principalele piete ale orasului si simbolul caderii regimului comunist din Romania, fiind locul in care Timisoara a fost proclamata primul oras liber din Romania, la 20 decembrie 1989. Totodata, piata cuprinde numeroase simboluri, repere culturale si afective importante pentru locuitorii orasului, alaturi de alte elemente de patrimoniu istoric si cultural, care trebuie intelese in toata insemnatatea lor, protejate si puse in valoare ca atare. Primaria Timisoara incearca de mai multi ani sa reabiliteze acest spatiu, asupra caruia au fost contractate si sunt in curs de realizare cateva interventii fragmentare de intretinere, reparatii si amenajari locale. Miza concursului consta in formularea unei solutii de amenajare a spatiului public respectuoasa fata de patrimoniul construit, fata de toate straturile pe care istoria le-a depozitat in acest spatiu si in acord cu elementele de peisaj urban. Participantii la concurs ar trebui sa regaseasca potentialul maxim pentru fiecare dintre necesitatile Pietei Victoriei, sa gaseasca o justa masura intre valorile perene ale istoriei si spatiului Pietei Victoriei, intre posibilitatile de inovare in acord cu modul contemporan de gandire si utilizare a spatiului public.

 

Autoritatea Contractanta a concursului este Municipiul Timisoara, aceasta urmand sa devina beneficiarul proiectului contractat in urma concursului.

 

Concursul este organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), in conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici in organizarea concursurilor de solutii OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica, este public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana. Concursul de solutii este organizat ca o procedura independenta conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, urmand ca ulterior, in baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeasi lege, contractul de servicii de proiectare sa fie atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

 

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

 • Ana SVERKO
 • Maria Chiara POZZANA
 • Marusa ZOREC
 • Gruia BADESCU
 • Dragos OPREA
 • Ciprian Silviu CADARIU
 • Titus-Gabriel ALMAJAN – reprezentant al Autoritatii Contractante

Membri supleanti:

 • Monica SEBESTYEN
 • viceprimar Ruben LATCAU – reprezentant al Autoritatii Contractante

 

PREMIILE ACORDATE

 • Premiul I: valoarea estimata a contractului de servicii de proiectare, 1.500.000 euro fara TVA (7.415.850,00 lei* fara TVA)
 • Premiul II: 30.000 euro fara TVA (148.317 lei*)
 • Premiul III: 15.000 euro fara TVA (74.158,50 lei*)
 • Mentiunea I: 7.500 euro fara TVA (37.079,25 lei*)
 • Mentiunea II: 7.500 euro fara TVA (37.079,25 lei*                     

* 1 euro = 4,9439 lei, curs valutar din data de 27.04.2023

 

CALENDARUL CONCURSULUI

 •  Lansarea oficiala a concursului: data lansarii oficiale in SEAP
 • Data limita predare proiecte: 06 octombrie 2023, ora 16:00
 • Analiza formala proiecte (verificare comisie tehnica): 09 – 12 octombrie 2023
 • Jurizare proiecte: 13 – 15 octombrie 2023
 • Anunt oficial castigator si publicarea rezultatelor (conferinta de presa cu juriul): 16 octombrie 2023

 

 

Mai multe detalii pot fi gasite pe pagina oficiala a concursului:

RO: https://oar.archi/concursuri/oar/piata-victoriei-timisoara/

EN: https://oar.archi/en/concursuri/oar/victoriei-square-timisoara/

 

 

Va invitam sa urmariti, in continuare, pentru anunturi si stiri privind concursul, pagina oficiala de Facebook a Ordinului Arhitectilor din Romania – https://www.facebook.com/OARNational/ si pagina OAR Concursuri – https://www.facebook.com/oar.concursuri/

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 42-43

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/08/09/oar-lansarea-concursului-international-de-solutii-piata-victoriei-timisoara/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.