«

»

Sectorul constructiilor – o prioritate nationala: ARACO indeamna Guvernul Romaniei sa adopte o solutie negociata pentru o dezvoltare sustenabila din punct de vedere socio-economic

Share

 

Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) isi exprima ingrijorarea privind posibilele consecinte negative asupra sectorului de constructii in cazul aplicarii unor masuri fiscale prociclice, precipitate si nepotrivite in conjunctura economica actuala. In acest context, ARACO solicita o solutie negociata, in colaborare stransa cu partenerii sociali, pentru a asigura dezvoltarea sustenabila a acestei industrii-cheie pentru economia nationala.

 

Avand in vedere urmatoarele aspecte:

  • Importanta strategica a sectorului constructiilor: Industria constructiilor detine o importanta strategica pentru Romania, contribuind semnificativ la cresterea economica si asigurand dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare-cheie. Masurile fiscale precipitate pot avea consecinte devastatoare pentru acest sector vital al economiei nationale.
  • Pericolul pierderii fondurilor din PNRR: Reducerea ritmului de executie a proiectelor contractate din sectorul constructiilor poate avea drept consecinta pierderea unor fonduri importante alocate Romaniei prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Este esential sa se mentina o dezvoltare coerenta si sustinuta a proiectelor pentru a valorifica aceste resurse vitale pentru modernizarea infrastructurii si stimularea economiei.
  • Protestele salariatilor din constructii: Anunturile recente privind protestele salariatilor din constructii reprezinta o avertizare semnificativa asupra disconfortului si nemultumirilor din industrie. Un dialog deschis si negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
  • Necesitatea unui consens intre partenerii sociali: Pentru a asigura o dezvoltare armonioasa si stabila a sectorului constructiilor, este vital sa se formeze un acord solid intre organizatiile patronale si sindicale din domeniu.
  • Contributia sectorului de constructii la PIB si provocarile recente: Sectorul constructiilor a avut o contributie semnificativa la PIB-ul Romaniei in ultimii ani, dar a fost si supus unor provocari majore cauzate de crizele medicale, economice si militare, necesitand solutii viabile pentru a se mentine pe o traiectorie de crestere sustenabila.
  • Acutizarea deficitului structural de forta de munca calificata: Scaderea numarului de lucratori calificati in industria constructiilor la nivel comunitar si, in special, in Romania reprezinta o problema majora ce trebuie abordata in mod prioritar pentru a asigura continuitatea si calitatea proiectelor.
  • Consolidarea competitivitatii sectorului de constructii romanesc: O perspectiva importanta este pregatirea si consolidarea competitivitatii sectorului de constructii romanesc, pentru a fi gata sa contribuie la reconstructia Ucrainei dupa incheierea conflictului armat.

 

Comitetul Director al ARACO solicita public Guvernului Romaniei sa actioneze in urmatoarele directii:

  1. Elaborarea si publicarea unui Studiu de Impact complet, care sa evidentieze efectele negative prognozate pentru sectorul de constructii in cazul eliminarii facilitatilor fiscale existente si propunerea de solutii concrete pentru contracararea acestor efecte.
  2. Continuarea dialogului si negocierilor cu partenerii sociali din sectorul constructiilor pentru a dezamorsa protestele anuntate si pentru a identifica impreuna solutii viabile si echitabile.
  3. Negocierea si promovarea unei solutii de modificare esalonata a facilitatilor fiscale, in colaborare cu partenerii sociali relevanti din constructii, astfel incat sa se asigure predictibilitate si stabilitate in acest sector esential al economiei.

 

ARACO este o asociatie profesionala si patronala infiintata in 1990, reprezentand antreprenorii generali romani si europeni, universitati tehnice, contractori specializati, proiectanti, IMM-uri din domeniul constructiilor, furnizori de servicii in acest sector. ARACO, membra FIEC din 1995, a fost de-a lungul anilor si ramane un partener de dialog social constructiv pentru Guvernul Romaniei.

 

17 iulie 2023

Laurentiu PLOSCEANU,​​​​​​

Presedinte​​​​​​​​ ARACO

 

Ioan ASCHILEAN,

Prim-Vicepresedinte ARACO

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 205 – august 2023, pag. 16

 

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/08/09/sectorul-constructiilor-o-prioritate-nationala-araco-indeamna-guvernul-romaniei-sa-adopte-o-solutie-negociata-pentru-o-dezvoltare-sustenabila-din-punct-de-vedere-socio-economic/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.