In data de 18 iunie 2023 s-a stins din viata dr. ing. Gheorghe Dumitru DIMACHE, personalitate marcanta a hidrotehnicii romanesti.
S-a nascut la 23 aprilie 1942 in Bucuresti. A fost crescut de mama, Ana, invatatoare. Intre anii 1948 si 1956 a fost elev al scolii elementare nr. 9 (cunoscuta si sub numele de scoala Popa Nan). In anul 1956 a fost admis la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Bucuresti, colegiu pe care l-a finalizat in anul 1960, iar in 1962 a devenit student al Institutului de Constructii Bucuresti, Facultatea de Hidrotehnica.
Dupa absolvirea facultatii de Hidrotehnica in anul 1967, tanarul inginer a fost cooptat de catre reputatul profesor dr. docent Simion HANCU la Institutul de Cercetari Hidrotehnice, unde a ocupat, succesiv, functiile de cercetator stiintific din anul 1971, cercetator principal gradul II in anul 1990 si cercetator stiintific principal gradul I din anul 1992. In anul 2003 a fost numit seful Sectiei Impactul Constructiilor asupra Mediului.
In anul 1999 a obtinut titlul de doctor inginer, in ramura de Stiinta tehnica, specializarea Imbunatatiri funciare.
In cadrul institutului (actualmente Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului – Bucuresti) a avut preocupari multiple, mai ales in domeniul barajelor, respectiv urmaririi in timp a comportarii acestora – activitate pe care, dupa pensionare, a continuat-o si in domeniul privat, pana in ultima clipa a vietii.
Activitatea de cercetare pe care a desfasurat-o in cadrul institutului a cuprins si coordonarea urmatoarelor importante teme de studiu:
- Modificari structurale in procesul compactarii terasamentelor, finalizata prin elaborarea de instructiuni departamentale pentru executia terasamentelor si verificarea compactarii la diguri si baraje din materiale locale, si crearea a doua noi standarde referitoare la controlul compactarii terasamentelor. A acordat asistenta tehnica la executia si controlul rambleelor canalelor din sistemele de irigatii Calafat-Bailesti, Pietroiu-Stefan cel Mare, Calarasi –Galatui si la executia terasamentelor si verificarea compactarii la barajele Pantelimon II, Valea Carasu km 4, Crangeni, Calinesti;
- Studiul alunecarilor de teren si stabilitatea generala si locala a versantilor naturali, barajelor si digurilor din materiale locale, unde a imbunatatit programele de calcul existente la acea vreme, pentru verificarea stabilitatii taluzurilor, prin introducerea de subrutine ce permiteau stabilirea zonelor de minim si a coeficientului de siguranta prin metoda baleierii. A efectuat studii pentru alunecarile din versantii barajelor Puscasi, Bezid, Zetea si pentru alunecarea caii ferate in zona Tulucesti, precum si studii care au condus la dimensionarea sectiunii barajelor Pantoiu, Balauseri, Mica, Frumoasa, Zetea, Suhurlui, Lacul Morii (Dambovita), Mihailesti – Cornetu, Vacaresti, Ogrezeni. A realizat studii de stabilitate si optimizare a sectiunii rambleelor digurilor de la Canalul Dunare – Marea Neagra, digurile pentru apararea incintelor UME Turnu Magurele – Nicopole, canalele Bucuresti – Dunare, Siret – Baragan si Dambovita aval, precum si studii de stabilitate a versantilor barajelor Zetea, Tarlung, Puscasi;
- Prognoza modificarii regimului apelor subterane in perimetrele urbane Braila si Bucuresti, si analiza masurilor de protectie pentru teritoriile adiacente; cercetarile au permis elaborarea unei metodologii pentru intocmirea studiilor de prognoza a modificarii regimului natural al apelor subterane sub influenta constructiilor si dotarilor edilitare;
- Modelarea matematica a fenomenului de infiltratii prin baraje si diguri, unde a elaborat un program pentru calculul suprafetei libere (curbei de depresie) prin metoda iterativa cu deformarea retelei de elemente finite, respectiv un program care a permis calculul vitezelor si debitelor de infiltratie in interiorul domeniului. A efectuat studii de infiltratii pentru barajele Remetea, Frumoasa, Bezid, Puscasi, Bucecea, Rogojesti, Milcovat, Suhurlui, Zetea, Mihailesti – Cornetu, Mariuta, Dambovita, Vacaresti, Ogrezeni, Sacele (suprainaltare) si pentru centrala Cerbureni. Studiile efectuate au avut ca scop, pe langa analiza regimului infiltratiilor prin baraj – teren de fundare, si analiza efectelor diferitelor masuri constructive de etansare si drenaj. Rezultatele acestor preocupari privind elaborarea programelor de calcul au facut obiectul unor comunicari la colocviile de teorie a filtratiilor organizate de Societatea de Stiinte Matematice din Romania;
- Modelarea matematica a fenomenelor de contact bifazic apa dulce – apa sarata in acviferele litorale, activitate concretizata cu elaborarea a doua programe de calcul, unul in diferente finite si altul in elemente finite, utilizabile pentru studiul fenomenelor de curgere in acviferele bifazice litorale. Programul de elemente finite a fost utilizat in doua studii de caz: amenajarea zonei Sinoe – Vadu in vederea folosintei agricole si analiza riscului intruziunii marine in frontul de captare de la Costinesti.
O activitate intensa a avut si in domeniul protectiei mediului, mai ales dupa iesirea la pensie, cand, in colaborare cu firma Geostud Bucuresti, a participat la elaborarea sau verificarea a peste 25 de studii de impact asupra mediului, necesare pentru implementarea programului national de autostrazi si de reabilitare a linilor de cale ferata, cum sunt:
- Autostrada Bucuresti – Fetesti, Cernavoda – Constanta;
- Autostrada Nadlac – Arad, Deva – Orastie – Sibiu;
- Linia CF Predeal – Brasov – Sighisoara – Simeria – Curtici;
- Linia CF Craiova – Turnu Severin – Caransebes – Arad.
Dovada a bogatei activitati stiintifice a domnului inginer DIMACHE sunt si cele peste 50 de articole pe care le-a publicat in reviste de specialitate si in volumele unor manifestari stiintifice nationale si internationale.
S-a implicat, de asemenea, si in invatamantul universitar, fiind cadru didactic asociat la Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti, intre anii 1983-1998.
Activitatea tehnica a desfasurat-o tot in domeniul constructiilor hidrotehnice. Din anul 1993 a devenit expert tehnic atestat de M.L.P.A.T. in domeniile constructiilor si amenajarilor hidrotehnice, sanatatea oamenilor si protectia mediului, si a fost atestat de catre M.M.G.A. pentru expertizarea constructiilor hidrotehnice de categoria C si D.
Ca expert tehnic atestat a expertizat numeroase lucrari hidrotehnice printre care mentionam barajele Valea Rorii, Ighis, Doicesti, Zetea, Bezid, Cincis, ultimul proiect la care a participat fiind Expertizarea monitorizarii si sigurantei barajului Grivina-Ogrezeni, in colaborare cu firma Consitrans, care a asigurat masuratorile topo-geodezice.
In familie, s-a preocupat indeaproape de educatia fiului, dl. conf. univ. dr. ing. Alexandru DIMACHE, care i-a urmat in meserie, fiind astazi decanul Facultatii de Hidrotehnica.
Pentru lumea hidrotehnicienilor, plecarea dintre noi a domnului Gheorghe Dimache (Gibi, pentru colegi si prieteni), constituie o grea pierdere.
Cu intreaga consideratie pentru familia indoliata,
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Autor:
Dr. ing. Aurel BARARIU – consilier pe probleme de geotehnica si de mediu la SC Geostud Bucuresti, coleg de facultate, prieten si colaborator apropiat
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 72
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns