Atunci cand cladirile nu mai sunt folosite si materialele de constructie nu pot fi reutilizate in cadrul unui nou proiect, ele devin deseuri generate de constructii. In prezent, aceste deseuri reprezinta aproximativ 30% din cantitatea totala de deseuri produse in Uniunea Europeana. Acestea nu sunt generate doar de proiectele noi, ci si de renovarea cladirilor deja existente. Pentru a rezolva problema deseurilor din sectorul constructiilor, trebuie sa se implementeze pe scara larga utilizarea materialelor de constructii ecologice si reciclabile integral.
Productia de materiale de constructii presupune un consum semnificativ de energie si de resurse naturale – in tarile UE, sectorul constructiilor consuma pana la 40% din energia produsa. Totodata, acest sector are un potential urias de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050, prin reducerea amprentei de carbon. Printre modalitatile cu ajutorul carora se poate atinge acest obiectiv, se numara utilizarea de materiale de constructii moderne si ecologice, precum si implementarea de solutii care detin certificatul Cradle to Cradle sau Passive House. Primul certificat atesta ca un anumit produs poate fi prelucrat si reutilizat. Astfel, materiile prime recuperate raman in circulatie, iar acest lucru duce la diminuarea utilizarii resurselor naturale si in acelasi timp, reduce cantitatea de deseuri. In schimb, al doilea certificat atesta faptul ca solutia respectiva poate fi utilizata in cadrul unei cladiri pasive si eficiente din punct de vedere energetic.
In ce consta reciclarea materialelor de constructii?
Reciclarea materialelor de constructii consta in transformarea in noi produse a deseurilor provenite din constructii si demolari. Deseurile prelucrate in mod adecvat devin materiale cu valoare standard, care pot fi reutilizate in constructii.
Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului, din 19 noiembrie 2008, stabileste principiile fundamentale ale gestionarii deseurilor, si anume ierarhia deseurilor, masurile pentru prevenirea generarii deseurilor si o abordare care ia in considerare ciclul de viata al materiilor prime. Documentul contine si obiective concrete in domeniul reciclarii, precum reciclarea a 50% din deseurile casnice si a 70% din deseurile rezultate din constructii si demolari. Prin urmare, constructiile sustenabile si reciclarea materialelor sunt strans legate intre ele si contribuie la protejarea mediului inconjurator si la incercarea de a atinge neutralitatea climatica.
Ce materiale de constructii se pot recicla?
Cel mai mare potential de reciclare il au materialele de constructii ecologice, care pot fi transformate, in mare parte, si apoi reutilizate. Printre acestea se numara lemnul, sticla si aluminiul.
- Aluminiul
Din punctul de vedere al ecologistilor si al reprezentantilor industriei constructiilor, aluminiul este cel mai ecologic metal din lume. Acest material este apreciat in special pentru ca ofera posibilitatea de a modela profilele, dar si pentru rezistenta sa la intemperii. Este o materie prima care se poate recicla integral, se poate transforma (printr-un proces ce necesita doar aproximativ 5% din energia necesara pentru prelucrarea primara a acestui material) si se poate reutiliza. Utilizarea aluminiului la construirea cladirilor si a altor obiective permite obtinerea de puncte suplimentare in procedura de certificare a acestora, de pilda in sistemul BREEAM. Un element realizat din acest metal are aproximativ ⅓ din greutatea pe care o are acelasi element fabricat din otel, iar in cazul anumitor aliaje, asigura practic aceeasi durabilitate.
„In cadrul ALUPROF, valorificam deseurile proprii, insa recuperam si prelucram si aluminiul disponibil pe piata, preluand deseuri de la utilizatorii finali, dar si deseuri rezultate din productie. Acest lucru ne permite sa economisim pana la 95% din energia necesara pentru productia de aluminiu primar. Un control riguros al calitatii deseurilor metalice si valorificarea crescuta a acestora – pana la 65% dintre produsele noastre – minimizeaza impactul asupra mediului si demonstreaza implicarea noastra in activitati ecologice” – spune Hubert NUCKOWSKI, director general al ALUPROF SYSTEM ROMANIA.
De pe piata nu lipsesc solutiile care combina sustenabilitatea, calitatea superioara si durabilitatea cu un design care se armonizeaza cu stilul constructiilor restaurate. Un bun exemplu sunt ferestrele cu profile minimaliste in sistem din aluminiu ALUPROF MB-SLIMLINE, care pot inlocui tipurile vechi de ferestre cu profile din otel, conferind un aspect similar exteriorului cladirii si crescand semnificativ izolatia termica a peretilor. Ferestrele cu profile din aluminiu cu bariera termica din sistemul MB-FERROLINE sunt o solutie perfecta pentru restaurarea cladirilor istorice. Acestea permit mentinerea unui aspect adecvat al ferestrelor, fiind posibila imitarea tamplariei din otel, si, totodata, imbunatatesc semnificativ caracteristicile tehnice ale constructiei. Un alt exemplu sunt solutiile de tip INDUSTRIAL (MB-60 Industrial, MB-70 Industrial si MB-70HI Industrial), cu ajutorul carora se realizeaza atat ferestre mobile, cat si fixe, cu cercevele verticale, orizontale sau oblice. Un element distinctiv il reprezinta forma caracteristica vazuta din exterior, profilele vechi din otel putand fi schimbate fara a modifica aspectul exterior al cladirii. Implementarea sistemelor izolate termic intr-o cladire modernizata asigura o mai buna protectie impotriva pierderilor de agent termic prin ferestre. Totodata, posibilitatea de curbare a profilelor permite realizarea diferitelor tipuri de structuri tip arcada.
- Sticla
Sticla este o materie prima care se poate recicla, prelucra si transforma la nesfarsit. Prin procedurile de calire si laminare, sticla devine rezistenta si sigura, putand fi utilizata in cladiri, inclusiv pe fatade. Sticla este neinflamabila, rezistenta la coroziune si nu absoarbe apa, iar pentru productia sa nu se consuma cantitati mari de energie.
Renovari realizate cu materiale reciclate
Reciclarea pe scara larga se poate defini ca redarea in folosinta a unor cladiri, prin renovarea acestora. Modernizarea si reconditionarea cladirilor vechi reprezinta masuri extrem de ecologice. In cazul renovarii unei cladiri existente, se utilizeaza o cantitate foarte mica de materiale de constructii noi, se economisesc energia si materiile prime care s-ar utiliza in cazul unei cladiri noi si se reduce amprenta de carbon.
Un exemplu de renovare reusita il poate reprezenta restaurarea cladirii Hamburg Port Authority, din Germania. In cladirea construita in anii ’80 ai secolului al XIX-lea, la lucrarile de restaurare, s-au utilizat ferestre si usi cu profile din aluminiu, cu izolatie termica, ca parte a sistemului MB-70 (disponibil si intr-o versiune mai noua, MB-79 N) al companiei ALUPROF.
Un alt exemplu este cladirea Valentine Place, din cartierul Waterloo, Londra. Proiectul, conceput de Stiff + Trevillon Architects, a prevazut pastrarea fatadei vechii brutarii din vremea regelui Eduard, care se afla la intersectia Valentine Row cu Webber Street. Proiectul, in care sunt incluse spatii comerciale si de birouri, a fost dezvoltat pe fatada conservata a fostei brutarii Maltina. Cladirea cu sapte etaje se afla pe coltul Blackfriars Road si se remarca prin aspectul exterior caracteristic si interiorul elegant. Are terase la etajele trei si patru, de unde se pot vedea imprejurimile si centrul financiar al Londrei. Structura expusa a fatadei, realizata din beton, este completata de elemente din aluminiu si sticla. S-au utilizat ferestre cu profile din aluminiu in cadrul sistemelor MB-70HI Industrial si MB-70, acestea asigurand o foarte buna izolare termica si fonica. Proiectul a primit numeroase premii, precum si certificatul BREEAM la nivelul Excellent, deoarece s-au utilizat materiale ecologice si tehnologii care respecta anumite standarde riguroase de eficienta energetica si sustenabilitate.
Sa construim un viitor mai bun
Reciclarea materialelor de constructii este o actiune cu impact direct asupra mediului inconjurator. Nu se pot pastra resursele naturale existente pentru generatiile viitoare fara a introduce in sectorul constructiilor materii prime reciclabile. La scara globala, doar prin masuri comune si consecvente se va putea atinge obiectivul pe care doreste sa-l atinga intreaga Uniune Europeana – neutralitate climatica pana in anul 2050.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 54-55
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns