«

»

OAR: FAST – festivalul scolilor de arhitectura din Romania – porneste anul acesta de la Timisoara

Share

 

Toamna se numara scolile de arhitectura din Romania, la primul festival dedicat lor.

Ordinul Arhitectilor din Romania anunta organizarea, in perioada 1-5 noiembrie a acestui an, a primului festival dedicat scolilor de arhitectura din tara, cu anvergura internationala : FAST Festival of Architecture Schools of Tomorrow.

 

Festivalul conecteaza si mobilizeaza – pentru prima oara sub cupola aceluiasi eveniment – cele 5 centre de arhitectura din tara: cele patru facultati de la Timisoara, Cluj, Oradea, Iasi si universitatea de la Bucuresti, si extinde reteaua de cooperare la nivel regional, prin invitatii de la facultati de arhitectura din tarile vecine, si international, prin invitatii conferintelor si dezbaterilor din program si anvergura sustinatorilor.

Prima editie este gazduita de Timisoara, Capitala Culturala Europeana in 2023, si atrage atentia la nivel national si regional asupra temelor derivate din Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale celui de-al 17-lea Congres Mondial UIA: Sustainable Futures, Leave No One Behind. FAST Festival of Architecture Schools of Tomorrow se bucura de patronajul Parlamentului European si de sustinerea Congresului Mondial UIA 2023.

 

Tematica centrala traverseaza toate cele trei sectiuni principale ale festivalului: EXPOZITII / EXHIBITIONS, CONFERINTE / TALKS, ACTIVARI / ACTIVATIONS.

  • EXHIBITIONS: Expozitia principala, Sustainable futures X 5, centrata pe metodologiile de predare, prezinta diverse moduri in care obiectivul sustenabilitatii – ecologice, economice, culturale si sociale – este vizibil in rezultatele celor cinci scoli de arhitectura din Romania.
  • Sectiunea TALKS: Dezbaterile si conferintele cu invitati internationali de renume gazduite de Opera Nationala din Timisoara incurajeaza schimburile intre domeniile educatiei in arhitectura si practica profesionala din Romania, precum si metodologiile internationale actuale si abordarile de proiectare care se concentreaza pe sustenabilitatea sociala si de mediu.
  • ACTIVATIONS: Spatiul principal al festivalului – Campusul Universitatii Politehnica din Timisoara (UPT) – va fi activat prin intermediul a 5 instalatii de arhitectura construite de echipele scolilor: raspunsuri diverse la temele principale ale primei editii FAST. Pavilionul rezultat ramane ca spatiu-reper, expozitional si de socializare, al Campusului UPT.

O serie de evenimente conexe, realizate in parteneriat, vor anima Timisoara si Campusul UPT pe intreaga perioada a desfasurarii festivalului.

 

In fiecare an, FAST va merge mai departe intr-un alt oras centru academic din Romania si va aborda noi teme relevante local si regional pentru viitorul profesiei.

 

***

FAST este un festival dezvoltat de Ordinul Arhitectilor din Romania, prin timbrul arhitecturii. Prima editie este gazduita si cofinantata, in 2023, de proiectul UPT Campus Creativ, initiat de Universitatea Politehnica Timisoara si Liga AC.

UPT Campus Creativ este parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, Timisoara 2023, finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 52

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/09/11/oar-fast-festivalul-scolilor-de-arhitectura-din-romania-porneste-anul-acesta-de-la-timisoara/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.