«

»

ALSINA isi consolideaza pozitia de companie de referinta pentru executia de tuneluri si poduri

Share

 

Vasta experienta in proiecte de tuneluri si poduri pozitioneaza Alsina drept companie cu o capacitate exceptionala de a rezolva in mod eficient nevoile clientilor sai in acest tip de lucrari de infrastructura.

Pregatirea echipei tehnice a Alsina a permis companiei sa se ocupe de proiecte atat de diverse precum: pasaje superioare, viaducte, pasaje superioare duble, pile, tuneluri si tuneluri de tip „cut-and-cover”.

In perioada pandemiei, compania nu a incetat sa parieze pe inovatie, atat in plan digital, cat si in ceea ce priveste solutiile si produsele, realizand cu produse standard prima lucrare in ceea ce priveste tunelul – o provocare pe care Alsina a acceptat-o cu mult entuziasm si care i-a permis sa invete si sa se dezvolte in multe aspecte.

 

 

STATIA DE METROU BENTA BERRI: SOLUTII INOVATOARE PENTRU TUNELURI

 

Tronsonul Lugaritz-Miraconcha al metroului din San Sebastian este programat sa se deschida in 2023, deservind orasul vechi, universitatile si centrul orasului. Dezvoltat de guvernul basc prin intermediul companiei Euskotren, acest tronson de 2,1 kilometri al metroului Donostialdea sau Topo (asa cum este cunoscut de localnici) are o statie – Benta Berri – situata la 25 de metri sub pamant, doua platforme laterale si trei intrari. Intrarile sunt situate astfel: una la intersectia dintre Calle Bertsolari Salvador si Calle Pedro Manuel Ugartemendia, o alta in Bentaberri Plaza si o intrare cu liftul pe Avenida de Zarautz. Datorita acestui proiect, reteaua Topo va ajunge de la 9 milioane la 23 de milioane de pasageri anual. Alsina a fost implicata in construirea integrala a statiei subterane Benta Berri, inclusiv a incintei subterane de 100 de metri a statiei, a celor 150 de metri de guri de acces pietonal si a altor componente structurale necesare pentru acest tip de constructie (guri de ventilatie, jonctiuni, pereti, coloane etc.).

Incinta statiei

Incinta statiei este o sectiune de forma ovala cu o latime de aproape 16 metri si o inaltime de 12 metri, cu un volum total de 14.500 m3, care necesita 3.200 m2 de cofraje. Betonul a fost turnat in trei etape: bolta inversata, peretii laterali si bolta. Procesul de construire si lungimea tronsoanelor care urmau sa fie betonate au fost aspecte-cheie in decizia finala: un sistem de cofraj pentru tuneluri intr-o mina inchiriata.

Tehnicienii constructori au explicat ca „aceasta solutie este conceputa pentru a rezista la suprapresiunea betonului in tunelurile miniere; cu alte cuvinte, betonul pompat este confinat intre roca excavata si structura temporara, depasind cu mult sarcinile conventionale. Combinatia dintre produsele standard Alsina pentru lucrari civile (Multiform, perete circular unilateral si esafodajele cu mare capacitate portanta) si piesele personalizate a fost cea care a convins clientul, indeplinind cerintele de performanta, finisare si pret.”

Pentru a construi arcada boltii inversate, Alsina a furnizat echipamente de prindere ce se puteau adapta in orice pozitie cu cofraje circulare, turnand sectiuni de 30 m2 in fiecare zi. Pentru peretii laterali s-au folosit module de cofrare pereti unilaterale de peste 6 metri inaltime, care au permis turnarea saptamanala. In cele din urma, pentru bolta, compania a proiectat doua sisteme mobile de 6 metri pentru a putea turna de pana la doua ori pe saptamana

Guri de acces pietonal

Pasagerii pot accesa statia Benta Berri fie prin galerii pietonale orizontale, fie prin doua galerii inclinate la un unghi de aproape 60%. Solutia pentru ambele a constat in doua carucioare de 5 metri si 150 m3 de schele, montarea si demontarea cofrajelor cu ajutorul unor cricuri hidraulice, incluzand un sistem de deplasare la urmatoarea pozitie de turnare.

Guri de ventilatie si ascensoare:

Gurile de 70 de metri sapate prin tehnica de foraj in inaltime au fost acoperite cu beton cu ajutorul unor cofraje metalice speciale. Sistemul de catarare interioara si cofrajul circular special urmau sa fie ridicate dintr-o singura miscare, permitand turnarea zilnica.

 

DESCRIEREA SISTEMELOR ALSINA:

 

Pe langa unele piese speciale, proiectate la comanda, Alsina a folosit si sistemele sale de esafodaj cu un singur perete, Multiform, Alsiply Circular si AR-80 pentru sustinerea si cofrarea diferitelor sectiuni ale proiectului.

Sistemul Alisply Circular pentru bolti permite ajustarea perfecta la geometria boltii. Sistemul de pereti circulari, adaptat pentru cofraje de bolti, este rezistent, versatil si este compatibil cu familia de produse Multiform, maximizandu-se astfel utilizarea echipamentului pe santier, fara a fi nevoie de piese speciale. Suprafata de cofrare a sistemului este tratata cu film fenolic si, prin urmare, ofera multiple avantaje in comparatie cu suprafetele metalice, cum ar fi o greutate mai mica, o mai buna calitate a finisajului betonului, o performanta sporita si o rezistenta mai mare la intemperii.

Pe de alta parte, sistemul de esafodaj AR-80 de la Alsina este foarte versatil si este usor de asamblat pentru a construi cofraje pentru tabliere. Este format din elemente de sustinere verticale si un sistem de interconexiuni multidirectionale, ceea ce ii permite sa sustina atat sisteme de protectie laterala cu plasa, cat si turnuri independente si sa fixeze elemente auxiliare, cum ar fi scari de acces si platforme de siguranta. AR-80 este un sistem multidirectional foarte rezistent, datorita capacitatii sale portante ridicate (pana la 8 Tn/picior), care permite ca orice element structural din lucrarile civile sa fie esafodat.

In cele din urma, Sistemul Multiform, compus din grinzi metalice 2UPN, grinzi HT-20 si elemente de prindere specifice este unul dintre cele mai versatile sisteme Alsina, deoarece permite proiectarea ad hoc a cofrajelor recuperabile necesare, ceea ce inseamna ca poate fi adaptat la orice geometrie, fie ca este vorba de pereti drepti sau curbi, unilaterali, capiteluri sau tabliere.

 

DESPRE ALSINA

 

Alsina este o companie multinationala angajata in proiectarea, fabricarea, vanzarea si inchirierea de echipamente de cofrare, de sustinere si de esafodaje pentru sectorul constructiilor. A fost fondata in Barcelona in 1950 de catre Joan Alsina Albareda. Cu sediul central in Montcada I Reixac (Barcelona), Alsina are astazi peste 800 de angajati si este unul dintre principalii furnizori din Spania (cu 12 birouri situate in intreaga tara), avand operatiuni si in alte 16 tari din intreaga lume (Chile, Uruguay, Paraguay, Peru, Columbia, Panama, Mexic, SUA, Portugalia, Maroc, Italia, Romania, Polonia, Emiratele Arabe Unite, India si Filipine).

Ofera un catalog extins, cu peste 350 de produse si solutii.

Alsina lucreaza cu certificare ISO 9001:2015 in toate centrele sale care vand si inchiriaza echipamente pentru cofraje de beton. Aceasta certificare acopera proiectarea, fabricarea, furnizarea de servicii de inginerie pentru echipamente de cofraj si livrarea (vanzari si inchirieri).

 

 

Proiecte rutiere in care Alsina a fost implicata recent:

Linia 3 de metrou (Panama)

Extinderea liniei de cale ferata 25 Lodz – Debica (Polonia)

Podul New Ganga (India)

Podul Rio Fervenca (Portugalia)

 

ALSINA:
COFRAJE · INGINERIE · SOLUTII · EXPERIENTA · SERVICII

T: 0751262621
T: 0246276280 (Ghimpati)
T: 0217965174 (Bucuresti)
www.alsina.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 12-13

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/09/12/alsina-isi-consolideaza-pozitia-de-companie-de-referinta-pentru-executia-de-tuneluri-si-poduri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.