«

»

ECOSTRATOS: Combaterea temperaturilor caniculare extreme prin crearea de Natura Urbana

Share

Pe masura ce orasele devin mai fierbinti, nevoia de spatii verzi creste

 

In viziunea noastra, orasele sunt vibrante si ecologice, cladirile sunt verzi si infloresc iar aerul este proaspat. Suntem dedicati sa transformam acest vis in realitate, inverzind 6.000 de cladiri in urmatorul deceniu si revitalizand peisajul urban. Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu, suntem pionieri in solutii pentru acoperisuri verzi, gradini suspendate, fatade si pereti verzi. Responsabilitatea sociala si sustenabilitatea sunt in centrul valorilor noastre, iar misiunea noastra este de a crea un impact pozitiv asupra planetei si a calitatii vietii in orase.

Oferta noastra cuprinde o gama completa de produse si servicii, o mare varietate de plante si toate componentele necesare pentru a transforma acoperisurile si terasele in spatii verzi functionale si durabile. Alaturati-va noua in construirea unui viitor sanatos!

 

Dupa o luna iunie deja fierbinte, luna iulie 2023 a adus caldura extrema in SUA, Mexic, Europa de Sud si China, depasind multe recorduri locale de temperatura. Criza climatica intensifica valurile de caldura, facandu-le mai lungi si mai frecvente. Pe 6 iulie, temperaturile globale au depasit recordul din 2016 [1], marcand cea mai calduroasa zi din istorie. Datele ERA5 de la Copernicus C3S arata ca primele trei saptamani din iulie au fost cele mai calde din istorie, aceasta fiind probabil luna cea mai calduroasa inregistrata.

Aceste temperaturi ridicate sunt legate de valurile de caldura din America de Nord, Asia si Europa, agravate de incendiile din Canada si Grecia.

 

Cele mai calduroase trei saptamani inregistrate: temperatura globala medie a aerului de la suprafata, 1-23 iulie, sursa: public.wmo.int

 

Temperatura globala medie a depasit temporar pragul de 1,5°C [1] peste nivelul preindustrial in prima si a treia saptamana a lunii. Incepand cu luna mai, temperatura medie globala a suprafetei marii a fost cu mult peste valorile observate anterior pentru aceasta perioada a anului, ceea ce a contribuit la o luna iulie exceptional de calda.

In cadrul unei sedinte a UN (United Nations – Organizatia Natiunilor Unite) [2], secretarul general Antonio GUTERRES a subliniat necesitatea unei actiuni globale privind emisiile de gaze cu efect de sera, a adaptarii la schimbarile climatice si a finantarii pentru clima. El a avertizat ca „era incalzirii globale s-a incheiat” si ca a sosit era fierberii globale. Desi schimbarile climatice sunt evidente, „inca putem opri ce este mai rau”, a spus el. „Dar, pentru a face acest lucru, trebuie sa transformam un an de arsita intr-un an de ambitie arzatoare”.

Vremea extrema care a afectat multe milioane de oameni in luna iulie este, din pacate, realitatea dura a schimbarilor climatice si o avanpremiera a viitorului”, a declarat secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale, profesorul Petteri TAALAS [3]. „Necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera este mai urgenta ca niciodata. Actiunea climatica nu este un lux ci o necesitate.”

Daca nu se reduce rapid consumul de combustibili fosili, valurile de caldura se vor intensifica, urmand sa apara la fiecare 2-5 ani intr-o lume cu 2°C mai calda [4]. Caldura letala este mai putin recunoscuta; in Spania, insa, s-au inregistrat 4.600 de decese doar in 2022, din cauza temperaturilor ce au depasit 40°C. Fara reducerea emisiilor, 90.000 de europeni ar putea muri anual din cauza caldurii [5]. Numarul deceselor cauzate de caldura a crescut in SUA, Mexic, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Algeria si China; la fel si spitalizarile. Peste 100 de milioane de locuitori din sudul SUA si din Italia si Spania se confrunta cu alerte de caldura, ceea ce are impact asupra cererii de energie electrica si a culturilor precum maslinele si bumbacul. Zonele urbane, unde locuiesc 75% dintre europeni, se confrunta cu amenintari urgente, deoarece infrastructura care absoarbe caldura si spatiul verde limitat creeaza „insule de caldura”. Temperaturile de la suprafata urbana pot fi cu 10-15°C mai ridicate comparativ cu cele din arealele rurale invecinate [5].

 

Temperatura globala medie zilnica a aerului de la suprafata (°C) de la 1 ianuarie 1940 pana la 23 iulie 2023, reprezentata ca serie de timp pentru fiecare an. 2023 si 2016 sunt marcate cu linii groase colorate in rosu deschis si rosu inchis. Alti ani sunt reprezentati cu linii subtiri si umbrite in functie de deceniu, de la albastru (anii 1940) la rosu caramiziu (anii 2020). Linia punctata si invelisul gri reprezinta pragul de 1,5°C peste nivelul preindustrial (1850-1900) si imprecizia acestuia. Date: ERA5. Credit: C3S/ECMWF. Sursa: climate.copernicus.eu [8]

 

Incalzirea rapida a Europei intensifica valurile de caldura cu risc pentru sanatate, care se vor inrautati in toate regiunile, in special in sud. Intre 2017 si 2021, Europa s-a incalzit cu 2°C peste normele secolului al XIX-lea (C3S, 2022a). Incepand cu anul 2000, o mare parte din continent s-a confruntat cu valuri de caldura intense recurente (AEM, 2022c). Riscurile in crestere includ zile mai calduroase, temperaturi nocturne ridicate si valuri de caldura umeda tot mai mari (AEM, 2021a). Insulele de caldura urbana (>2°C) afecteaza aproape jumatate din spitalele si scolile din orase, expunand persoanele vulnerabile [6].

Valurile de caldura se afla pe primul loc intre fenomenele meteorologice mortale din Europa. Vulnerabilitatea la caldura extrema va spori morbiditatea si mortalitatea, daca nu se iau masuri. Numarul deceselor cauzate de caldura este in crestere, in special in sudul Europei. Cresterea temperaturilor a dus la o pierdere anuala de 16 ore de munca pe an pentru fiecare lucrator din locurile de munca cu expunere ridicata, in perioada 2016-2019, comparativ cu perioada 1965-1994, sudul continentului fiind cel mai afectat. Atenuarea si adaptarea urgenta la schimbarile climatice sunt imperative pentru sanatatea umana [4]. Amenintarile actuale si viitoare la adresa sanatatii din Europa necesita o intensificare a actiunilor climatice.

Rapoartele studiilor efectuate le ofera autoritatilor locale strategii practice pentru a combate insulele de caldura urbana. Prin crearea de coridoare de vant pentru ventilatie, prin proiectarea de acoperisuri si fatade verzi pentru cladiri, prin utilizarea unor culori mai deschise in constructii, prin crearea numeroaselor spatii verzi si printr-o mai buna utilizare a apei, este posibil sa se reduca temperaturile urbane [7] si sa se imbunatateasca conditiile de viata ale locuitorilor oraselor.

 

Un val de caldura – sub aspectul sanatatii – este o perioada de cel putin doua zile consecutive in care temperatura maxima aparenta (Tappmax) depaseste a 90-a percentila a lui Tappmax si temperatura minima (Tmin) depaseste a 90-a percentila a lui Tmin. Temperatura aparenta este o masura a disconfortului relativ datorat caldurii si umiditatii ridicate combinate. Valurile de caldura legate de sanatate sunt calculate pentru lunile iunie, iulie si august. Sursa: Climate-ADAPT (2022a) www.eea.europa.eu

 

Planurile de actiune impotriva caldurii sunt puse in aplicare din ce in ce mai des si exista dovezi ca acestea conduc la reducerea mortalitatii cauzate de caldura. In plus, orasele care au o planificare urbana pentru caldura extrema [4] tind sa fie mai racoroase si sa reduca efectul de insula de caldura urbana. Exista o nevoie urgenta de accelerare a punerii in aplicare a planurilor de actiune impotriva caldurii, avand in vedere cresterea vulnerabilitatii determinata de tendintele care se intersecteaza intre schimbarile climatice, imbatranirea populatiei si urbanizare.

Politicile europene promoveaza utilizarea solutiilor bazate pe natura si ecologizarea urbana [6]. Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 incurajeaza readucerea naturii in orase prin crearea unei infrastructuri verzi biodiverse si accesibile. Strategia subliniaza, de asemenea, importanta elaborarii unor planuri de ecologizare urbana in orasele si in localitatile mari (CE, 2020c). Rolul solutiilor bazate pe natura, in ceea ce priveste rezistenta la schimbarile climatice, este recunoscut de strategia UE privind adaptarea la schimbarile climatice (CE, 2021a).

Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura (PASCAL et al., 2021). Parcurile, arborii si acoperisurile verzi apar ca masuri eficiente pentru reducerea temperaturii aerului ambiant si pentru imbunatatirea confortului termic atat in exterior, cat si in interior (AEM, 2020a). UBA (2022) identifica mentinerea arborilor existenti si plantarea de noi arbori, completata de inverzirea acoperisurilor si a fatadelor, printre optiunile de adaptare la caldura potrivite pentru moderarea climatului [6].

 

Plantele ajuta la racirea mediului, ceea ce face ca vegetatia sa fie o modalitate simpla si eficienta de reducere a insulelor de caldura urbana. Sursa: Festus KIPLAGAT, Linkedin

 

Inverzirea liniilor de tramvai este o solutie eficienta pentru estomparea efectului de insula de caldura urbana, deoarece plantele de tip sedum sau chiar simplul gazon au un efect de racire considerabil si influenteaza in mod pozitiv climatul local. In mediul urban, implementarea vegetatiei intre sinele tramvaielor poate reduce temperatura cu pana la 50%, diminuand riscul de deformare a sinelor si eliminand nevoia de inspectii frecvente. Datorita liniilor de tramvai inverzite, orasele pot beneficia de o racire naturala, cu multiple avantaje, precum: imbunatatirea calitatii aerului, crearea unor microclimate mai placute si promovarea spatiilor comunitare, aducand natura mai aproape de mediul urban si sporind bunastarea mentala a locuitorilor.

 

Diferenta de temperatura intre zonele urbane construite si zonele cu vegetatie verde poate fi semnificativa, mai ales in conditii de vreme extrem de calda – testare cu camera cu termoviziune in zona liniilor de tramvai – Arad, 23.08.2023

 

Linii de tramvai inverzite cu covoare de sedum – Arad, 2023, Ecostratos

 

Pentru a combate cresterea temperaturilor, este esential sa se recurga la solutii bazate pe crearea de natura urbana. Ca, de exemplu, cresterea acoperirii cu arbori in zonele urbane la 30% [5] – masura care ar putea preveni aproape 40% din decesele cauzate de caldura (The Lancet).

Inverzirea urbana ofera o serie de beneficii: reducerea temperaturii, retentia apei pentru a limita inundatiile, filtrarea aerului, reducerea zgomotului si cresterea bunastarii mentale (AEM, 2019a). Impactul sau asupra sanatatii este substantial, putand preveni decesele premature in orasele europene si favorizand sustenabilitatea (PEREIRA BARBOZA et al., 2021). OMS recomanda 0,5-1 ha de spatiu verde pe o raza de 300 m in jurul locuintelor urbane (WHO Europe, 2017b) [6].

Este esential sa se ia masuri imediate pentru a ne pregati pentru valurile de caldura si pentru a atenua impactul acestora. UE ofera sprijin in acest demers, cu diferite solutii:

 • Initiative precum proiectul LIFE@Urban Roofs din Rotterdam [5] planteaza acoperisuri verzi, adaugand 20.000 de metri patrati de infrastructura verde pana in 2024.
 • Proiectul LIFE Archiclima din Polonia [5] adapteaza structuri mari, precum aeroporturile si centrele comerciale, cu acoperisuri si pereti verzi pentru a reduce temperaturile.
 • Antwerp [6] aplica reglementari privind acoperisurile verzi, in timp ce Stuttgart acorda prioritate spatiilor verzi urbane pentru reducerea temperaturii. Masurile de adaptare implementate in Stuttgart includ acoperisuri verzi, umbrirea fatadelor cu ajutorul arborilor stradali, inverzirea liniilor de tramvai sau amenajarea de fantani si alte elemente de apa.
 • Viena sprijina proprietarii de locuinte cu subventii pentru fatade si acoperisuri verzi, incurajand integrarea vegetatiei.
 • Finantarea Adaptarea la schimbarile climatice in institutiile sociale a ministerului federal german protejeaza populatiile vulnerabile prin promovarea acoperisurilor verzi si a altor modificari structurale.
 • Instalatiile de tratare a deseurilor din Oslo [6] integreaza acoperisuri verzi cu panouri solare pentru reglarea caldurii, absorbtia apei de ploaie si captarea prafului.

 

Acoperis verde si panouri solare la instalatia de tratare a deseurilor Ryen din Oslo, sursa: www.eea.europa.eu

 

Aceste actiuni exemplifica angajamentul UE de a aborda provocarile legate de caldura cu ajutorul unor solutii bazate pe natura si al infrastructurii verzi. Gradul de gravitate a impactului actual si preconizat al climei asupra sanatatii in Europa necesita o intensificare a actiunilor atat in ceea ce priveste atenuarea schimbarilor climatice, cat si adaptarea la acestea.

 

Bibliografie:

[1] Copernicus and WMO: July 2023 is on track to be the hottest month on record | Copernicus (https://climate.copernicus.eu/copernicus-and-wmo-july-2023-track-be-hottest-month-record);

[2] Hottest July ever signals ‘era of global boiling has arrived’ says UN chief | UN News (https://news.un.org/en/story/2023/07/1139162?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=4715b5fab8-EMAIL_CAMPAIGN_2023_07_29_05_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-4715b5fab8-%5BLIST_EMAIL_ID%5D);

[3] July 2023 is set to be the hottest month on record | World Meteorological Organization | wmo.int (https://public.wmo.int/en/media/press-release/july-2023-set-be-hottest-month-record);

[4] Extreme heat in North America, Europe and China in July 2023 made much more likely by climate change | World Weather Attribution (https://www.worldweatherattribution.org/extreme-heat-in-north-america-europe-and-china-in-july-2023-made-much-more-likely-by-climate-change/);

[5] Adapting when the climate crisis hits close to home | europa.eu (https://climate.ec.europa.eu/news-your-voice/news/adapting-when-climate-crisis-hits-close-home-2023-08-01_ro?etrans=ro.europa.eu%2F&fbclid=IwAR2rVv156sSGT9irn71tPHUdcFlDk_ePwIDhAXAiq3FMTkiRw_BpFdlJ_EI);

[6] Climate change as a threat to health and well-being in Europe: focus on heat and infectious diseases — European Environment Agency | europa.eu (https://www.eea.europa.eu/publications/climate-change-impacts-on-health);

[7] Cities are often 10-15°C hotter than their rural surroundings | europa.eu (https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/cities-are-often-10-15-degc-hotter-their-rural-surroundings-2022-07-25_en);

 [8] July 2023 sees multiple global temperature records broken | Copernicus (https://climate.copernicus.eu/july-2023-sees-multiple-global-temperature-records-broken).

 

Suntem o echipa experimentata, dedicata si pasionata, angajata sa isi sprijine partenerii in realizarea unor proiecte de succes, folosind produse ecologice si de inalta calitate. 

 

 

Gama de produse complexa pentru orice tip de acoperis verde

 • Covoare de sedum
 • Rulouri de gazon natural
 • Plante perene/arbori/arbusti
 • Substraturi de plantare
 • Drenaje si irigatii
 • Straturi de protectie/filtrare

Servicii complete pentru fiecare proiect

 • Asistenta/consultanta
 • Proiectare profesionala
 • Instalare
 • Mentenanta/intretinere

 

Alegeti Ecostratos pentru a transforma acoperisurile in spatii verzi inteligente si durabile!

 

ECOSTARTOS SRL

Arad, str. Clopotului, nr. 128
e-mail: office@ecostratos.ro
web: www.ecostratos.ro

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 30-33

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/09/12/ecostratos-combaterea-temperaturilor-caniculare-extreme-prin-crearea-de-natura-urbana/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.