«

»

MENARD Romania: Viitorul in prezent. Cum sa ne ocupam de lucrarile geotehnice pentru a oferi infrastructura pentru generatiile urmatoare?

Share

 

Dezvoltarea si extinderea retelei de infrastructura aduce multe oportunitati, dar si multe provocari in gasirea solutiilor economice, tehnologice si inovatoare potrivite nu numai pentru elementele de infrastructura vizibile, ci si pentru trotuarele, terasamentele sau peretii culeelor podurilor, si, de asemenea, pentru elementele ce nu sunt vizibile la prima vedere dar care, totusi, definesc siguranta si durabilitatea tuturor solutiilor vizibile. Solutiile geotehnice, pentru ca despre ele vorbim, sunt de ani de zile un element inseparabil al procesului de pregatire si implementare a investitiilor rutiere si feroviare si ar trebui sa fie prezente in continuare, deoarece datorita lor putem asigura durabilitatea si utilizarea in siguranta a structurii pentru urmatoarele decenii.

Motivul principal pentru care solutiile geotehnice sunt cel mai adesea tratate ca un rau necesar este banal de simplu: costurile. Lucrarile geotehnice par a fi costisitoare, nemasurabile in intregime si, mai presus de toate, insesizabile pentru utilizatorul ulterior al structurii. Dar chiar asa sa fie? Daca ne gandim mai profund, putem ajunge la concluzia ca nu este neaparat cazul. La definirea costurilor lucrarilor geotehnice, de obicei nu se ia in considerare un aspect important: ce se intampla daca…? In cazul in care nu se va imbunatati terenul de sub un drum acolo unde este nevoie, oare nu va fi necesara demolarea si refacerea terasamentului in perioada de garantie din cauza tasarii excesive si craparii suprafetei drumului, care ameninta siguranta circulatiei? Ce va duce la costuri mai mari: imbunatatirea terenului de fundare sau repararea in perioada de garantie? Ce va lasa o impresie mai buna Investitorului si Antreprenorului General: un drum care nu va necesita reparatii majore ani de zile, sau o structura care va fi sub monitorizare constanta si va fi inchisa pana cand va fi readusa la capacitatea sa functionala? Ce este adecvat: construirea doar pentru perioada de garantie sau construirea astfel incat generatiile viitoare sa poata folosi infrastructura pregatita in prezent? Privind global costurile lucrarilor geotehnice, in perspectiva multor decenii, se dovedeste ca acestea sunt relativ mici in raport cu fiabilitatea si lipsa defectelor pe durata de viata a structurii.

 

Bine, dar, dupa cum stim, nu traim intr-o lume perfecta, nimeni nu are un buget nelimitat, iar simpla perspectiva ca acea cladire aflata in constructie nu va trebui complet renovata in urmatoarele decenii nu inseamna ca vor aparea mai multi bani pentru implementare. Deci, cum abordam acest lucru, ce ar trebui sa facem?

In primul rand, ar trebui sa incepem cu o buna documentare geologica a terenului de fundare. Teste bine efectuate – nu numai foraje, ci si penetrari statice (ex. CPT/CPTu) in soluri coezive sau penetrari dinamice (ex. DPM/DPH) in soluri necoezive – ofera o multime de informatii suplimentare, permitand optimizarea amplorii sau profunzimii lucrarilor deja propuse sau propunerea optima a acestora, in cazul in care nu avem inca un proiect finalizat. Important este ca atat locatia, cat si adancimea investigatiei ar trebui alese in mod corespunzator naturii investitiei si adancimii estimate a stratului de sol slab din terenul de fundare si impactului structurii asupra terenului de fundare nativ. Este inacceptabil sa se efectueze recunoasterea terenului de fundare la o adancime la care nu se ajunge la un strat geologic cu parametri suficienti pentru a transfera sarcinile planificate. Trebuie amintit ca solul este un mediu neomogen si variabil. Cu cat cercetarea este mai amanuntita, cu atat este mai mare certitudinea ca solutia selectata pe baza acesteia va fi personalizata.

 

 

Dupa efectuarea testelor, solutia deja propusa trebuie revizuita sau trebuie pregatita o solutie strict gandita pentru aceasta investitie specifica, locatie specifica si conditii geologice si seismice specifice – o solutie care va fi sigura, pe de o parte, dar va tine cont si de bugetul Investitorului sau al Antreprenorului General, pe de alta parte. La stabilirea tehnicilor de ameliorare adecvate trebuie sa se tina seama de diversi factori, cum ar fi: sarcinile transmise din structura, adancimea si tipul de subsol, timpul de implementare (executie si total), tasarile prognozate si admisibile, tasarile diferentiale admisibile, capacitatea portanta a terenului de fundare propriu-zis, costul performantei lucrarilor de armare in sine, costul lucrarilor aferente armaturii. Doar analiza tuturor acestor factori ne permite sa gasim rezultatul sub forma unui cost optim si a unei propuneri tehnice pentru Investitor sau Antreprenorul General. Mai multe cai sunt adesea posibile si alegerea finala se face dupa discutarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei solutii.

Urmatorul pas este pregatirea unei solutii de proiectare adecvate. O buna proiectare a imbunatatirii solului ar trebui sa se bazeze pe calcule geotehnice detaliate, adica pe calcule de verificare a comportarii solului, a structurii si a acestor doua elemente unul fata de celalalt in timpul construirii, precum si dupa finalizarea acesteia si pe durata utilizarii structurii. Calculele geotehnice au ca rezultat direct: stabilirea distantei dintre coloane, a adancimii coloanei, domeniul de aplicare. In plus, proiectarea lucrarilor de armare trebuie sa includa informatii despre: teste de receptie, controlul calitatii lucrarilor, lucrari insotitoare, pregatirea unei platforme de lucru pentru utilaje grele, linii directoare si restrictii privind pregatirea santierului si comportamentul pe santier dupa ce lucrarile sunt finalizate. Desigur, planul de executie ar trebui sa fie o anexa a proiectului – cu cat este mai detaliat, cu atat construirea este mai complicata.

Ultimul aspect, dar la fel de important, este receptia finala si impactul pe care il are tehnologia asupra executarii elementelor structurale ulterioare recomandarilor Proiectantului Geotehnician, care pot ajuta adesea la reducerea costurilor sau la scurtarea timpului de construire si vor contribui intotdeauna la functionarea corecta si fara defectiuni a intregii structuri timp de multi ani.

Tehnologiile de imbunatatire a solului ce pot fi utilizate in functie de nevoile unei investitii specifice si de conditiile solului se impart in 5 grupe principale:

 1. consolidari:
  1. drenuri verticale
  2. Menard Vacuuming
 2. tehnologii de compactare volumetrica
  1. compactare cu impact rapid
  2. compactare dinamica
  3. vibroflotatie
 3. incluziuni rigide
  1. piloti de dislocuire – CMC, MSC
  2. coloane si piloti forati cu snec continuu – CFA
 4. deep soil mixing – DSM
 5. coloane din material granular
  1. coloane din balast executate prin vibrare – SC
  2. inlocuire dinamica – DR

Fiecare grup de tehnologii este potrivit pentru conditii geologice usor diferite, motiv pentru care investigarea geotehnica adecvata este atat de importanta inainte de a propune o solutie specifica. Imbunatatirea terenului utilizand tehnologiile de consolidare sau compactarea volumetrica permit controlul efectului de tasare a acestuia, tasare ce s-ar produce in absenta oricarei imbunatatiri a terenului de fundare in timpul construirii si exploatarii facilitatii, chiar inainte de construirea acesteia sau in timpul ridicarii structurii – bineinteles, Geotehnicianul responsabil mentinand ulterior constant contactul cu Proiectantul si Antreprenorul General. Tehnologiile de soil mixing, incluziuni rigide sau coloane de piatra au rolul de a reduce tasarile aparute in timpul executiei si in exploatare si de a nu se depasi valorile admisibile date de Proiectantul structurii. Acest efect se realizeaza prin alegerea corespunzatoare a distantei intre coloane si a adancimii acestora, dupa efectuarea unor calcule geotehnice tinand cont de parametrii obtinuti in timpul testelor. In functie de tipul de imbunatatire a terenului de fundare, se realizeaza teste de verificare a terenului imbunatatit sau de verificare a coloanelor executate.

 

 

Cel mai important lucru este insa ca imbunatatirea terenului functioneaza in favoarea structurii in sine. Prin limitarea tasarii rambleului soselei, evitam efectul de „saritura” intre structura podului si rambleu sau eliminam riscul pierderii stabilitatii rambleului (dat de pantele acestuia). Prin imbunatatirea terenului de sub fundatiile culeelor si suporturilor de pod, limitam tasarea diferentiala a acestora si modificarile rezultate ale geometriei verticale a liniei de pante, care sunt periculoase pentru structura. Prin imbunatatirea terenului de fundare in cazul reabilitarii liniilor de cale ferata existente, eliminam necesitatea demolarii terasamentului si inlocuirii solului, deoarece o astfel de imbunatatire se poate face prin coroana terasamentului cailor ferate. In sfarsit, consolidarea terenului de fundare permite si evitarea tratamentelor de multe ori foarte costisitoare si nu intotdeauna eficiente de inlocuire a solului nativ cu unul corespunzator conditiilor de fundare sigura a structurii, ceea ce o face adesea o solutie mult mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Atingerea unui astfel de obiectiv nu este complicata, desi necesita sprijin din partea persoanelor specializate si companiilor cu experienta in acest domeniu.

Menard Romania este parte a liderului mondial in imbunatatirea solului, Grupul Menard, care opereaza sub Soletanche-Freyssinet in cadrul consortiului global Vinci Construction. Menard a implementat mii de proiecte, in intreaga lume, care permit prelungirea duratei de viata in siguranta a lucrarilor de infrastructura – de la consolidarea fundatiei drumurilor municipale locale, realizarea de lucrari de construire si extindere a autostrazilor si drumurilor expres, pana la lucrari legate de imbunatatirea, stabilitatea si siguranta terasamentelor de cale ferata in timpul reabilitarii si adaptarii acestora la o retea feroviara de mare viteza. Avand facilitati de proiectare si implementare, Menard este in masura sa consilieze Investitorul sau Antreprenorul cu privire la orice problema geotehnica, sa proiecteze si sa execute toate lucrarile geotehnice pentru a imbunatati gradul de utilizare si siguranta a structurii, in vederea construirii unor elementele de infrastructura care sa serveasca nu numai perioadei urmatoare, ci si generatiilor urmatoare.

 

Autori:

Florina NEDELCU, Agnieszka TOMCZYK – Menard Romania

 

MENARD Romania
Str. Banu Dumitrache nr. 30, sector 2
RO 023765, Bucuresti
+40 740 156 396
www.menard.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 14-15

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/09/12/menard-romania-viitorul-in-prezent-cum-sa-ne-ocupam-de-lucrarile-geotehnice-pentru-a-oferi-infrastructura-pentru-generatiile-urmatoare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.