Polipropilena (PP-B) este cea mai noua generatie de material termoplastic utilizat la fabricarea solutiilor pentru canalizare pluviala, material ce combina rigiditatea PVC-ului cu elasticitatea polietilenei.
Pipelife ofera o solutie completa pentru drenajul, dirijarea si retentia sau infiltrarea apelor pluviale, solutie compusa din conducte corugate din polipropilena pentru drenajul si scurgerea apelor pluviale, camine injectate din polipropilena modulare, guri de scurgere modulare din polipropilena, bazine modulare din polipropilena pentru retentie/atenuare sau infiltrarea apelor pluviale, statii de pompare.
Principalele avantaje ale solutiilor oferite de Pipelife constau in durata de viata de minimum 50 de ani, etanseitatea de 100%, usurinta in montaj si raportul calitate-pret.
Componentele de baza ale solutiei Pipelife le detaliem in continuare:
- Tevi si fitinguri de canalizare si drenaj cu perete multistrat (corugat) din PP-B
Tevile si fitingurile corugate din PP-B au suprafata interioara neteda si suprafata exterioara profilata, sunt reglementate din punct de vedere al cerintelor de standardul EN 13476-3, avand o gama de diametre intre 160 mm si 1.000 mm.
Conform normativului de proiectare NP 133/2022, inglobarea conductelor corugate din polipropilena se poate face cu materialul excavat, daca acest lucru rezulta din calculele statice puse la dispozitie de catre producator. Aceasta se traduce intr-o economie semnificativa de bani si timp.
Un alt avantaj il reprezinta acoperirea mica de la care poate fi montata conducta: 40-50 cm de la creasta acesteia pana la cota terenului sistematizat. Astfel, aceste conducte sunt o solutie excelenta si in cazul podetelor.
- Camine de inspectie sau de vizitare modulare, injectate din PP-B
Gurile de scurgere sunt destinate colectarii si descarcarii apelor pluviale de pe suprafetele asfaltate sau betonate in retelele de canalizare. Fiind un sistem modular compus din baza cu racord tip sifon, element de inaltare, guler de descarcare a sarcinilor din trafic si gratar din fonta, gurile de scurgere oferite de Pipelife ofera rapiditate in executie si posibilitatea ajustarii lor la cota terenului sistematizat.
Caminele injectate din polipropilena pentru inspectie si vizitare sunt reglementate din punct de vedere al cerintelor de standardul EN 13598-2. Gama de diametre oferita este intre DN315÷ DN630 pentru caminele de racord/inspectie si DN800, DN1.000 pentru caminele de vizitare.
Avantajele acestor camine sunt rapiditatea instalarii, posibilitatea montarii pana la o adancime de 6,5 metri si la o forta de ridicare a apelor freatice de pana la 5 mCA, posibilitatea realizarii configuratiei bazelor cu o diversitate foarte mare din punct de vedere al unghiurilor de intrare-iesire, posibilitatea unor solutii de conectare in situ, utilizarea sistemului de telescopare pentru reglarea capacului caminului la cota terenului.
- Bazine ingropate de retentie / infiltrare a apelor meteorice in sol, injectate din PP-B
Bazinele de retentie / infiltrare au urmatoarele aplicatii:
- infiltrarea / deversarea partial controlata a apelor meteorice in sistemul de canalizare pluviala, rauri sau sol – sistem de atenuare sau infiltrare cu scurgere continua;
- stocarea apei pentru folosirea sa ulterioara.
Structura bazinului este foarte rezistenta din punct de vedere static: cu o acoperire minima de 0,8 metri, aceasta suporta fara probleme sarcinile statice si dinamice rezultate din trafic si permite ca, uzual, bazinele sa fie pozate sub parcarile exterioare sau sub drum.
Avand o durata de viata de peste 50 de ani, bazinele modulare injectate din polipropilena reprezinta o solutie moderna pentru retentie / atenuare sau infiltrarea apelor pluviale.
Proiecte de referinta:
- Aeroportul „Delta Dunarii” Tulcea: Modernizare si extindere terminal pasageri; Modernizarea platformei de imbarcare-debarcare si a caii de rulare Alfa (construite in 1973); Construire platforma dedicata activitatilor de degivrare/ antigivrare aeronave;
- Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei de decolare-aterizare si a suprafetelor de miscare aferente la Aeroportul International „George Enescu” Bacau;
- Autostrada de Centura Bucuresti Nord, lot 2, km 20+000 – km 39+000;
- Drum Expres Craiova – Pitesti, Tronson 3 si Tronson 4;
- Autostrada Transilvania, lot Nadaselu – Zimbor;
- Drum legatura Centura Oradea (Giratia Calea Santandrei) – Autostrada A3 (Biharia);
- Modernizare transport electric Soseaua Baldovinesti, Braila;
- Proiect de modernizare si fluidizare a traficului din zona cartierului Terra din Floresti, Lot1: Modernizare strazi si amenajari urbanistice prin extindere platforma drum, com. Floresti. Str. D. Mocanu, D. Tautan, Intreprinzatorilor, Petuniei, Terra, Teilor – faza 1.
Descoperiti acum intreaga gama de produse: www.pipelife.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 34-35
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns