Unul dintre proiectele recente in care Popp & Asociatii s-a implicat este cel de extindere si modernizare a Terminalului Plecari al Aeroportului International Avram Iancu Cluj‑Napoca. Prima etapa intreprinsa de echipa Popp pentru proiectarea viitoarei structuri a constituit-o procesul de scanare laser 3D a constructiei existente. Acest prim pas a oferit informatii exacte si complete despre pozitia elementelor structurale si nestructurale si a stat la baza expertizei tehnice realizate de unul dintre expertii nostri atestati MDLPA.
In cele ce urmeaza, vom descrie solutiile avansate pe care echipa Popp & Asociatii BIM Technologies le-a aplicat pentru proiectul de la Cluj‑Napoca.
Descriere generala
Pe amplasamentul din strada Traian Vuia nr. 149-151 din Cluj-Napoca exista un ansamblu de doua cladiri cu regim de inaltime S+P+1E, corpuri ce compun Terminalul Plecari al Aeroportului International Avram Iancu.
Intrucat la acest moment capacitatea Terminalului Plecari este subdimensionata raportat la fluxul actual de pasageri, beneficiarul a dorit extinderea si modernizarea acestuia. Astfel, a fost propusa extinderea sa spre nord, atat la nivelul parterului cat si al etajului retras, in zona portilor de imbarcare destinate zborurilor interne si externe.
Prin solutia tehnica si functionala se vizeaza conectarea directa a noilor elemente structurale de cele existente, asadar nivelul de precizie necesar raportat la identificarea situatiei existente este foarte mare, mai ales in conditiile in care vorbim despre o structura metalica, cu tolerante mici la montaj.
Model Digital Twin
Solutia pentru acest proiect a reprezentat-o generarea modelului Digital Twin, prin reproducerea fidela intr-un model digital a situatiei existente. Informatiile din teren au fost colectate prin intermediul procedurii de scanare laser 3D, oferind precizie maxima in masuratori, colectarea unui volum mare de informatii intr-un timp relativ scazut, si reducerea semnificativa a resurselor necesare pentru culegerea de date.
Intregul proces de realizare a modelului Digital Twin a presupus utilizarea unor instrumente digitale precum: scaner laser 3D, soft-uri specializate pentru procesarea si inregistrarea datelor, pentru vizualizare si modelare informationala, pentru automatizarea modelarii norului de puncte si managementul informatiei.
Principalele avantaje pe care le are scanarea laser 3D in procesul de culegere si procesare a datelor din teren sunt: precizia in masurare, reducerea consumului de resurse necesare pentru masuratori suplimentare in teren, timpul redus de importare a datelor in soft-uri de calcul in vederea realizarii modelului analitic, extragerea rapida a informatiilor grafice si non-grafice. Echipa BIM Technologies are experienta extinsa in domeniu: 100.000 metri patrati scanati in doar 1 an de activitate, prelucrarea datelor scanate si realizarea modelelor informationale.
Suprafata relativ extinsa a cladirii a necesitat realizarea unui numar mare de statii de scanare. In zona destinata publicului, cu vaste portiuni de tip open-space, densitatea statiilor de scanare a fost mult mai mica fata de cea din zona cu acces restrictionat, unde exista o serie intreaga de compartimentari si incaperi cu diverse functiuni.
Amplul volum de lucru si timpul limitat avut la dispozitie au condus la necesitatea implicarii mai multor specialisti in etapa de modelare pe baza norului de puncte. Mai precis, modelarea pentru Terminalul Plecari al Aeroportului Cluj-Napoca a fost realizata de 3 modelatori Revit, timp de 4 saptamani.
Nivelul de detaliere propus a fost LoD300, ceea ce a impus modelarea geometrica si informationala in consecinta. De exemplu, pentru una dintre scarile principale ale terminalului, modelarea geometrica a presupus modelarea reala a latimii rampei, a treptelor si contratreptelor, pozitionarea elementelor secundare precum balustrada, mana curenta etc. La nivel informational, au fost marcate datele referitoare la materialul din care este realizata structura scarii, tipul de finisaj si grosimea acestuia.
Automatizarea procesului si managementul informatiei
Pentru automatizarea procesului de modelare avand la baza norul de puncte, s-au utilizat functionalitatile programului AsBuilt Modeler, care foloseste tehnologia inteligentei artificiale (AI). Acest soft permite recunoasterea in mod automat a tipului de elemente din norul de puncte si le transforma in elemente modelate Revit. De asemenea, pot fi definite in prealabil familii-tip de pereti, structurali sau nestructurali, iar in functie de dimensiunile citite din norul de puncte, elementele modelate sunt automat incadrate in familia corespunzatoare. Similar elementelor de tip pereti-planseu-grinzi, prin modulul de instalatii, programul AsBuilt permite identificarea dimensiunilor de tevi, conducte si modelarea acestora in consecinta. Asadar, acest soft este un instrument de lucru care asigura cresterea considerabila a productivitatii, mai ales pentru tipurile de cladiri cu forme regulate.
Tot prin intermediul add on-ului de la AsBuilt, am putut analiza abaterile inregistrate dintre elementele modelate si informatia provenita din norul de puncte. Am identificat astfel zonele pentru care pozitia peretelui modelat difera fata de inregistrarea din norul de puncte. Acest instrument este foarte eficient la verificarea calitatii executiei si la respectarea abaterilor maxime acceptabile.
Managementul Informatiei pentru acest proiect s-a realizat prin intermediul platformei Autodesk Construction Cloud. In cadrul acesteia au fost create proceduri de lucru specifice procesului Scan to BIM, cu definirea celor 3 mari containere de informatii: Work in Progress, Shared si Published. Au fost definiti membrii de proiect si alocate drepturi in functie de rolurile pe care acestia le-au avut in cadrul proiectului. Un instrument important pe care il ofera platforma Autodesk Construction Cloud este reprezentat de posibilitatea de si utilizarea unor instrumente de masurare, fara a fi limitat de detinerea unei licente de Revit sau AEC. Astfel, in cazul de fata, expertul tehnic responsabil cu realizarea analizei structurale a imobilului existent a avut posibilitatea sa acceseze informatia in format real-view, sa genereze cote pentru verificarea dimensiunii anumitor elemente, toate acestea fara a fi necesara o prezenta indelungata a sa la obiectivul analizat. Aceasta posibilitate a crescut in mod considerabil productivitatea aferenta activtitatii de expertizare tehnica, reducand in acelasi timp si costurile pentru deplasare si cazare. Similar, membrii proiectului, fie ca sunt din partea Clientului, a Constructorului sau din echipa de proiectare, au acces permanent la informatie, cu posibilitatea de vizualizare, cotare, extragere informatii relevante, fara a detine in mod obligatoriu licenta AEC sau a poseda abilitati de utilizare a programelor de modelare, vizualizarea in cadrul platformei fiind destul de intuitiva si facila.
Pentru acest proiect, au fost create 2 fluxuri de aprobare. Scopul acestora a fost de a asigura nivelul de calitate urmarit si de a evita inceperea procesului de modelare fara ca norul de puncte sa aiba calitatea corespunzatoare. Primul flux de aprobare a fost reprezentat de analiza norului generat de catre responsabilul cu modelarea. Au fost urmarite aspecte legate de aliniearea norului, dublarea informatiei in zonele vitrate, corectitudinea definirii nivelurilor. Al doilea flux a fost reprezentat de analiza modelului informational obtinut din norul de puncte. In acest caz, au fost urmarite criterii legate de respectarea nivelului de detaliere vizat, atat la nivelul de reprezentare geometrica, cat si informationala, completitudinea modelarii, dar si verificarea livrabilelor raportat la conditiile contractuale.
Concluzii
In peisajul dinamic al constructiilor, digitalizarea si implementarea unor metodologii de lucru BIM revolutioneaza modul in care proiectele sunt planificate, executate si gestionate. Integrarea tehnologiilor de ultima ora, impreuna cu procesul de Scan to BIM, inaugureaza o noua era a eficientei, acuratetei si colaborarii.
In cazul extinderii si modernizarii Terminalului Plecari al Aeroportului International Avram Iancu Cluj‑Napoca, folosind solutia Digital Twin, durata de realizare a proiectului a fost redusa semnificativ. Capacitatea de a oferi informatii precise, detaliate si colaborative pe parcursul procesului de construire are ca rezultat proiecte care nu sunt doar eficiente, ci si pregatite pentru succes pe termen lung.
Echipa Popp & Asociatii BIM Technologies, formata din ingineri si arhitecti cu experienta, este specializata in furnizarea de servicii privind digitalizarea proiectelor de constructii, atat pentru cele aflate in etapa de proiectare, cat si pentru cladirile existente.
POPP& ASOCIATII BIM TECHNOLOGIES
E-mail: bim@p-a.ro
Website: www.p-a.ro
Adresa: Calea Grivitei nr. 136, Bucuresti
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 206 – septembrie 2023, pag. 50-51
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns