«

»

ARG: Echoes of the 12th International Conference on Geosynthetics

Share

 

In data de 26 septembrie 2023, Asociatia Romana a Geosinteticelor si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti au organizat la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole, amfiteatrul Mihail Hangan Simpozionul International Echoes of the 12th International Conference on Geosynthetics.

 

A 12-a Conferinta Internationala de Geosintetice (12th International Conference on Geosynthetics) a fost organizata de Asociatia Italiana de Geotehnica (Associazione Geotecnica Italiana), sub auspiciile Societatii Internationale de Geosintetice (International Geosynthetics Society) si s-a desfasurat la Roma, Italia, in perioada 17-21 septembrie 2023. Delegatia Romaniei a fost formata din 7 participanti la lucrarile conferintei si inca 6 care au fost prezenti doar la expozitia tehnica.

In programul stiintific si in volumul conferintei au fost incluse si 2 lucrari cu autori din Romania, respectiv: Using of geosynthetics on foundation of residential complexes and low height buildings on stabilized fillings from municipality of Bucharest – S. MUSTATEA, L. TALOS & A. BARARIU, Ali NAJI si The settlement of a municipal solid waste landfill built on collapsible soils – E.D. OLINIC, T. OLINIC.

O parte din delegatia Romaniei prezenta la a 12-a Conferinta Internationala de Geosintetice

 

La doar 5 zile dupa Conferinta Internationala de Geosintetice, simpozionul international de la Bucuresti a fost gazda pentru 7 specialisti care, la Roma, au sustinut prezentari orale, reluate acum pentru auditoriul simpozionului, in concordanta cu obiectivul principal al evenimentului de la Bucuresti, si anume familiarizarea specialistilor din Romania cu o parte dintre „ecourile” conferintei internationalelucrari, teme de discutie si directii de cercetare.

Invitat special a fost profesorul R. Kerry ROWE, de la Queen’s University, Kingston, Canada, personalitate marcanta pentru domeniile Geotehnica Mediului Inconjurator si Geosintetice, cu o experienta vasta de cercetare si consultanta in: migrarea contaminantilor prin pamant si roca, proiectarea depozitelor ecologice de deseuri, izolarea site-urilor contaminate, geosintetice (inclusiv geotextile, geomembrane, geogrile, georetele etc.), sisteme de depozitare a sterilului, diguri si terasamente armate sau nearmate. Poate cea mai importanta recunoastere a personalitatii profesorului Kerry ROWE o constituie faptul ca, in 2013, International Society of Soil Mechanics and Geotechnical Engineering (ISSMGE – Societatea Internationala de Geotehnica si Fundatii) si ulterior, in 2021, International Geosynthetics Society (Societatea Internationala a Geosinteticelor) au creat Conferinta Kerry ROWE.

 

Evenimentul a fost deschis de prof. Radu VACAREANU – rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, conf. Alexandru DIMACHE – decanul Facultatii de Hidrotehnica si conf. Ernest OLINIC – presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor si directorul Departamentului de Geotehnica si Fundatii din UTCB, ultimul facand si o scurta prezentare a conferintei internationale de la Roma, a participarii romanesti la aceasta conferinta si a evenimentelor viitoare organizate sub egida IGS.

 

Prima prezentare stiintifica i-a apartinut profesorului R. Kerry ROWE, care a facut o sinteza a celor mai recente cercetari ale echipei sale din Queen’s University, prezentate la conferinta de la Roma. Subiectele abordate au fost: variatia rezistentei la intindere a geomembranelor expuse la actiunea chimica a levigatului din depozitele de deseuri, efectul calitatii sudurii geomembranelor, curgerea prin defect circular in geomembrana.

Cei 6 lectori invitati care au sustinut prezentari in 2 sesiuni

July Ellen JARAMILLO CASTRO, de la HUESKER Synthetic GmbH, a prezentat un studiu de caz referitor la Utilizarea coloanelor de material granular imbracate in geotextil, pentru imbunatatirea terenului – Al doilea pod peste raul Niger din Onitsha, Nigeria, lucrare premiala la GeoAfrica 2023 (Conferinta Africana de Geosintetice).

Un alt studiu de caz referitor tot la un pod a fost prezentat de Francesco MASOLA, de la Maccaferi, si a descris armarea unei culei de pod cu plasa de otel si geogrila.

Flavio COSMA, de la Concrete Canvas, a sustinut o prezentare despre proiectarea si utilizarea geocompozitelor cu ciment pentru etansarea canalelor.

Dupa pauza au urmat trei alte prezentari. Piergiorgio RECALCATI, de la TENAX SpA, Italia, a vorbit despre Evaluarea performantei geogrilei tridimensionale pentru cresterea capacitatii portante a structurilor rutiere.

Lucrarea Solutii durabile si inovatoare folosind materialele geosintetice – Stocarea energiei termice folosind o noua generatie de geomembrane a fost prezentata de Catrin TARNOWSKI, de la Solmax Geosynthetics GmbH.

Ultima prelegere a simpozionului international i-a apartinut lui Daniel DIAS, de la Afitexinov, care a revenit la subiectul studiilor de caz si a prezentat proiectarea si executia unui rambleu pe piloti, intr-un teren moale, pentru o cale ferata de mare viteza din Europa de Sud.

 

Ziua s-a incheiat cu un eveniment deosebit. La propunerea Departamentului de Geotehnica si Fundatii, Senatul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti a aprobat ca domnului profesor R. Kerry ROWE sa i se acorde titlul de Doctor Honoris Causa. In cadrul ceremoniei, domnul profesor R. Kerry ROWE a abordat un subiect de mare actualitate, cel al incalzirii globale, intr-o lucrare cu titlul Inginerii constructori – geotehnicieni au un rol urias de jucat in abordarea multor obiective ale ONU si a schimbarilor climatice – O provocare majora!

Prof. R. Kerry ROWE

Prof. Alexandru ALDEA – presedintele Senatului UTCB, prof. DHC R. Kerry ROWE si prof. Radu VACAREANU – rectorul UTCB

 

Asociatia Romana a Geosinteticelor a dus la bun sfarsit un angajament anuntat inca din numarul din martie al Revistei Constructiilor – partener media si al acestui eveniment – si nu se opreste aici. Urmeaza o serie de alte evenimente similare, avand ca scop utilizarea corecta si eficienta dar si constientizarea rolului extrem de important al materialelor geosintetice in lucrarile de constructii.

 

 

Autor:

conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC – presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor, director Departament de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 207 – octombrie 2023, pag. 66-67

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/10/10/arg-echoes-of-the-12th-international-conference-on-geosynthetics/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.