«

»

PPTT: Negocierea colectiva – un element esential din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social

Share

 

 Negocierea colectiva este definita ca ingloband toate formele de negociere care au loc intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si sindicat/organizatia sindicala sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, dupa caz, de cealalta parte, care urmaresc reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre parti, stabilirea conditiilor de munca, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun. Parteneri sociali sunt „sindicate/organizatii sindicale si angajatori/organizatii patronale, precum si autoritatile administratiei publice, care interactioneaza in procesul de dialog social”, iar dialogul social este reprezentat de „toate formele de negociere, consultare sau schimbul de informatii intre reprezentantii Guvernului, ai angajatorilor si ai angajatilor/lucratorilor, in probleme de interes comun privind politica economica si sociala”. Sectoare de negociere colectiva sunt acele parti ale economiei nationale in care partenerii sociali convin sa negocieze colectiv, se stabilesc de catre Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social si se aproba prin ordin al ministrului responsabil cu dialogul social.

Cateva dintre cele mai semnificative elemente stipulate in Legea 367/2022 privind dialogul social si care ar putea avea un impact asupra activitatii din domeniul tamplariei termoizolante sunt prezentate in cele ce urmeaza.

 

Revenind la definirea entitatilor implicate in negocierea colectiva, sa ne oprim putin la organizatiile patronale. In ceea ce le priveste, legea stipuleaza la articolul 76 ca „organizatiile patronale pot desfasura, in conditiile legii, si alte activitati specifice generatoare de venituri, cum sunt infiintarea si administrarea de unitati de pregatire, certificare profesionala si consultanta in domeniile specifice sectoarelor de negociere colectiva din economia nationala pe care le reprezinta, potrivit legii”. De asemenea, articolul 64 a fost completat cu o multitudine de prevederi referitoare la constituirea, organizarea si functionarea patronatelor, dupa cum urmeaza: „Uniunile patronale teritoriale […] dobandesc personalitate juridica la cererea federatiilor sau a confederatiilor patronale care au hotarat constituirea acestora […] Un patron/angajator poate fi afiliat la mai multe patronate, conform obiectelor de activitate inregistrate la registrul comertului, pentru protejarea intereselor specifice fiecarui obiect de activitate. In scopul constatarii reprezentativitatii la nivelul unui sector de negociere colectiva, un angajator poate fi reprezentat de un singur patronat sau de o singura federatie patronala, respectiv de o singura confederatie patronala”. In ceea ce priveste reprezentativitatea, aceasta este definita ca „atribut al organizatiilor sindicale sau al organizatiilor patronale dobandit potrivit prevederilor prezentei legi, care confera statutul de partener social abilitat sa isi reprezinte membrii in cadrul dialogului social institutionalizat”. In cazul Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), reprezentativitatea este asigurata prin apartenenta la FPSC si nu se refera la situatia de sine statatoare a patronatului. Un element important insa ce se poate exploata in mod favorabil din relatia PPTT cu FGS Familia este cel prevazut la articolul 25, unde la litera (g) este definit rolul organizatiei sindicale „sa organizeze si sa desfasoare cursuri de pregatire si calificare profesionala, in conditiile legii”, precum si dreptul la „infiintarea si administrarea de unitati de pregatire, certificare profesionala si consultanta in domeniile specifice sectoarelor de negociere colectiva din economia nationala pe care le reprezinta”, dupa cum se arata la litera (a) a alineatului (2) al aceluiasi articol.

 

 

PPTT si FGS Familia, coechipieri in negocierea unui contract colectiv de munca

Problematica dialogului social tripartit, purtat intre Guvern, patronate si sindicate, a fost deosebit de complexa inca de la reinstaurarea in Romania a statului de drept si a economiei de piata. In urma cu mai mult de trei decenii, situatia a revenit la normal, iar rezultatele inregistrate de Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) in numai 20 de ani de activitate demonstreaza ca forta organizatiilor profesionale a ajuns din nou ceea ce ar fi trebuit intotdeauna sa fie – si anume principalul factor de impulsionare a operatiunilor lucrative, pe un segment extrem de dinamic cum este cel al productiei de ferestre, usi si fatade cortina. Fiind un domeniu de nisa, ce beneficiaza de un grad ridicat de automatizare si de o forta de munca destul de inalt specializata, sectorul respectiv a avut pana recent reprezentare sindicala destul de limitata, ceea ce a diminuat insa importanta relatiilor tripartite.

Prin apartenenta la Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), organizatia PPTT are o colaborare de lunga durata cu Federatia Generala a Sindicatelor Familia (FGS Familia), ce include in componenta sa sindicate nationale, regionale si de intreprindere, reunind membri din sectoarele de constructii, materiale de constructii si servicii. FGS Familia este afiliata la Blocul National Sindical (BNS), European Federation of Building and Woodworkers (EFBWW) si Building and Wood Workers’ International (BWI), pe plan national organizatia deruland parteneriate cu FPSC, Casa Sociala a Constructorilor (CASOC), Cluster TEC si Cluster pROnZEB.

Unul dintre subiectele cele mai importante din acest punct de vedere, pus pe tapet la multiplele intalniri din ultima perioada, si unde au participat inclusiv oficiali de cel mai inalt rang de la PPTT si FGS Familia, a fost constituit de recentele modificari ce au fost aduse legii dialogului social, cu nr. 367/2022. „Am reusit ca, odata cu adoptarea noului act normativ, domeniul tamplariei termoizolante sa devina sector de sine statator de negociere colectiva, denumit «Tamplarie, ferestre, usi si pereti cortina» astfel incat in viitor vom putea negocia un contract colectiv de munca la nivel national, care va permite, de exemplu, un control foarte strict al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Exista o serie de avantaje pentru angajator care apar odata cu aceasta schimbare. De exemplu, in ceea ce priveste orele suplimentare de munca, in conditiile respectarii Codului Muncii, se asigura o anumita flexibilitate, dar si un echilibru identificat de comun acord cu angajatii. Un alt aspect important este cel legat de investitii, in special in calificarea personalului, folosind fonduri din PNRR. Desi in bransa noastra lucrurile nu sunt atat de complexe ca in alte ramuri industriale, exista totusi elemente care ne intereseaza in mod direct, iar unul dintre cele mai importate este cel referitor la pregatirea profesionala. De aceea, intentionam sa strangem legaturile cu FGS Familia si sa asiguram pe aceasta cale o serie de noi avantaje pentru membrii organizatiei noastre, in special in planul fortei de munca. Este un aspect destul de sensibil la momentul actual, cand intreaga economie nationala si chiar europeana se confrunta cu un deficit nemaiintalnit de specialisti, ceea ce impune o abordare responsabila din partea factorilor de decizie, care trebuie sa se asigure ca operatiunile de productie se realizeaza cu o stricta respectare a normelor tehnice si de calitate.

Noi tratam cu maxima seriozitate aceste aspecte legate de parteneriatul nostru cu sindicatele si guvernul, cu atat mai mult cu cat noua lege aduce anumite schimbari importante. Toate aceste elemente sunt puternic interconectate si in viitor vom urmari indeaproape masura in care problemele vor fi solutionate”, a declarat Valentin PETRESCU, presedinte al PPTT.

Valentin PETRESCU, presedinte PPTT

 

Perfectionarea, recalificarea si noul proiect-pilot de conturi personale de invatare pentru formare profesionala

In mod concret, avand in vedere noul statut al domeniului de tamplarie termoizolanta, FGS Familia a fondat Sindicatul National Familia Constructii, Materiale de Constructii si Lemn, din a carui componenta pot face parte salariatii din cadrul companiilor membre PPTT, fara a infiinta sindicate de intreprindere. Coordonarea, organizarea si toate activitatile acestui sindicat vor intra sub directa indrumare a FGS Familia si a presedintelui federatiei, conform noii legi putand fi negociat si incheiat un contact colectiv de munca intre cei doi parteneri sociali (PPTT si FGS Familia), excluzand astfel imixtiunea unei terte organizatii sau confederatii sindicale. De subliniat faptul ca neincheierea unui astfel de contract la nivel de sector poate duce la desfiintarea sectorului de activitate, asa cum este el definit prin actul normativ. Ramona VELEANU, vicepresedinte al federatiei sindicale, a explicat ca „organizatia Casa Sociala a Constructorilor are un nou obiect de activitate legat de formarea profesionala, pentru ca peste tot in lume se pune un accent tot mai puternic pe acest aspect, pe o serie de concepte precum perfectionare, recalificare, data fiind modificarea rapida a tehnologiilor, aparitia de noi materiale cu care lucratorii trebuie sa se familiarizeze. De asemenea, trebuie amintit faptul ca federatia a sustinut aparitia OUG 114/2018 care prevede, printre altele, consolidarea fortei de munca specializate. In ceea ce priveste negocierea colectiva a contractelor de munca, exista deja o directiva europeana care va fi transpusa in curand in legislatia nationala ce stabileste ca 80% din salariatii unui stat sa aiba venituri acoperite de o astfel de negociere. In acest proces pot fi identificate solutii care sa fie de folos atat angajatorului, cat si salariatilor, fara a fi incalcate prevederile Codului Muncii. De precizat ca este foarte important ca organizatiile noastre, care sunt de multa vreme partenere, sa reuseasca sa definitiveze un astfel de proces, iar FGS Familia sa devina astfel reprezentativa pe noul domeniu de negociere colectiva. In ceea ce priveste calificarea profesionala, pentru a-si inchide un capitol din PNRR, tara noastra participa, alaturi de alte cinci state, la crearea unui nou concept definit prin conturile personale de invatare. Este vorba despre o recomandare a Consiliului Europei din care a rezultat un proiect-pilot asumat de Ministerul Muncii. Fiecare salariat va dispune de niste credite virtuale destinate formarii profesionale, care vor putea fi folosite anual doar in acest scop. Partener al autoritatilor in acest proiect va fi Casa Sociala a Constructorilor, iar primul sector in care va fi testat va fi cel al constructiilor. In cazul in care se va inregistra un succes, modelul va fi aplicat si in alte sectoare economice nationale. In ceea ce priveste sistemul de credite transferabile pentru formarea profesionala continua, in care pentru fiecare competenta se aloca un numar de credite, in cazul unor abilitati comune pentru mai multe ocupatii, se pot organiza module comune mai ales pentru latura practica, ce asigura o trecere mai usoara a oamenilor de la o meserie la alta. In concluzie, sunt foarte multe lucruri pe care le putem face impreuna, iar majoritatea se negociaza prin contractul colectiv de munca, ce devine astfel un veritabil pivot al dezvoltarii”.

Ramona VELEANU, vicepresedinte FGS FAMILIA

 

LORINCZ Barnabas, director executiv al patronatului, la randul sau, subliniaza ca „este clar ca pentru PPTT cooperarea cu FGS Familia se poate dovedi benefica in perioada care urmeaza si vom face tot ceea ce tine de noi pentru a sustine initiativele de formare si dezvoltare profesionala. De altfel, nu ne aflam la primul demers de acest fel, de-a lungul timpului organizatia noastra deruland o serie de actiuni legate de pregatirea angajatilor din domeniu – certificare profesionala, evaluare a competentelor etc. – care au culminat cu cele doua cursuri derulate recent si adresate celor care doresc sa se specializeze in domeniul ingineriei si managementului sistemelor de fatada. Noi vom continua pe aceasta linie, incercand sa ne aducem astfel contributia la consolidarea companiilor pe care le reprezentam din punct de vedere al competitivitatii pe piata, ce se asigura inclusiv cu ajutorul unor specialisti mai bine antrenati”.

LORINCZ Barnabas, director executiv PPTT

 

______________

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 207 – octombrie 2023, pag. 56-58

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/10/10/pptt-negocierea-colectiva-un-element-esential-din-legea-nr-367-2022-privind-dialogul-social/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.