Biomaterialele devin un produs important de construire si finisare pentru industria moderna a constructiilor. Casele din paie, alge sau stuf nu mai sunt un vis futurist sau un film science-fiction, ci o realitate legata de nevoia de a gasi materiale care sa indeplineasca cerintele constructiilor durabile si care sa nu ne impovareze pe noi si planeta noastra.
Circle Wood House, Izabelin, Polonia. Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-SR50N
Necesitatea de a acorda din ce in ce mai multa atentie impactului pe care materialele de constructie folosite il au asupra mediului inconjurator a dus la o evolutie atat a modului de obtinere, cat si a utilizarii materialelor organice care se preteaza in constructii.
Care este rezultatul? Atat in constructiile noi, cat si in revitalizari, observam o crestere a ponderii materialelor de constructie ce pot fi reciclate fara pierderi (un astfel de material este, printre altele, aluminiul), precum si utilizarea de noi biomateriale.
Principalele caracteristici ale biomaterialelor de constructie
Biomaterialele de constructie sunt una dintre tendintele cu cea mai rapida crestere in domeniul proiectarii.
Aceste biomateriale se caracterizeaza prin utilizarea de materii prime de origine organica, cum ar fi:
- lemn,
- trestie de zahar,
- paie,
- bumbac,
- si chiar ciuperci si alge.
Ele difera de materialele de constructie traditionale, care se bazeaza adesea pe materii prime neregenerabile, precum otelul sau betonul.
Faptul ca biomaterialele sunt regenerabile nu este singurul lor avantaj. Ca produse provenite din natura, ele se caracterizeaza, de asemenea, prin emisii de CO2 mai scazute generate in timpul procesului de productie. Acest lucru se datoreaza fotosintezei. In procesul de fotosinteza, plantele folosesc CO2 din aer pentru a-si construi biomasa. Il stocheaza si, atunci cand se degradeaza, CO2 este eliberat inapoi in atmosfera. In comparatie cu materialele traditionale, bilantul CO2 este, prin urmare, mult mai mic.
Sursele regenerabile ca baza a biomaterialelor
Merita adaugat ca in procesul de productie a biomaterialelor pentru constructii se acorda o mare atentie si utilizarii surselor regenerabile de energie. Utilizarea energiei din surse regenerabile, cum ar fi energia solara sau eoliana, reduce semnificativ amprenta de carbon a producerii de materiale.
Mai mult, biomaterialele necesita, in general, mai putina energie pentru a fi procesate, in comparatie cu materialele de constructie conventionale.
Sara Kulturhus, Skelleftea, Suedia. Sisteme utilizate: MB-86 SI, MB-SR50N, MB-SR50N OW
Aluminiul ca material de constructie ecologic
Pe langa materialele de constructie complet bio, viitorul constructiilor durabile le include si pe cele care, desi nu sunt de origine organica, permit totusi construirea ecologica datorita posibilitatii de reciclare si minimizarii cantitatii de energie necesara procesarii lor.
Cel mai bun exemplu de astfel de material este aluminiul. Este usor, durabil, non-coroziv si, cel mai important, poate fi reciclat la nesfarsit. La reciclarea aluminiului, se economiseste pana la 95% din energia necesara producerii aluminiului primar, obtinand acelasi produs de inalta calitate.
ALUPROF, lider in randul producatorilor de sisteme de aluminiu pentru usi, ferestre si fatade, foloseste deseuri de aluminiu in fabricile sale de productie pentru a topi lingourile, reducand emisiile totale de gaze cu efect de sera de la 16,7 tone CO2 e/t la 2,9 tone.
In acelasi timp, merita subliniat faptul ca aluminiul este un material mai stabil din punct de vedere structural, asigurand o durabilitate mai mare a cladirii decat multe biomateriale, iar sistemele de fatada cu izolatie termica sporita (cum ar fi MB-SR50N HI+ si MB-SR50N HI) sau ferestrele si usile in sistem MB-79N vor asigura un consum redus de energie pe tot parcursul perioadei de utilizare a cladirii. La randul lor, ferestrele si usile din aluminiu din sistemul MB-104 PASSIVE indeplinesc toate cerintele pentru elementele utilizate in constructia pasiva.
Cladire de birouri Smartware CLT, Saldabagiu de Munte, Romania. Sisteme utilizate: MB-EXPO, MB-86 Aero
Exemple de structuri de constructii din biomateriale
Deci, ce poate fi folosit ca biomaterial?
Betonul de canepa este folosit din 1986 si este perfect atat pentru constructii rezidentiale, cat si pentru cele comerciale, indiferent ca vorbim de proiecte de constructii mici sau mari. Important este ca, canepa creste rapid, necesita putina irigare si absoarbe la fel de mult CO2 la hectar ca o padure. Cu toate acestea, canepa a fost folosita in constructii mult mai devreme. Avem exemple in acest sens in arhitectura noastra nationala – o cladire in care canepa a fost folosita pentru fresce pe perete este Manastirea Voronet, construita in secolul al XV-lea si aflata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Oamenii de stiinta de la INRAE Biopolymers, Interactions, and Assemblies (BIA) au creat o metoda de utilizare a fibrelor de celuloza pentru a stabiliza emulsiile din lichide nemiscibile (apa + ulei). Dupa uscare, emulsia creeaza un panou rigid cu proprietati izolante mai bune decat vata minerala sau polistirenul.
Larixhaus este un exemplu de cladire unifamiliala prefabricata produsa in Spania, in care izolatia termica este asigurata de paie de grau obtinute local pe Costa Brava. Casa este pasiva.
Rasinile de origine organica pot inlocui rasinile epoxidice traditionale care contin bisfenol A nociv. Acestea sunt produse care folosesc polifenoli vegetali (taninuri), obtinuti din tescovina de struguri, adica deseuri din productia de vin.
Cele cateva exemple de mai sus ilustreaza doar o parte dintre progresele stiintifice ale industriei constructiilor, care cauta constant alternative si perfectioneaza procesele tehnologice pentru a face materialele de constructii pe care le foloseste din ce in ce mai ecologice.
Alte exemple de biomateriale de constructie sunt: blocurile si izolatiile din fibre de floarea soarelui, placile aglomerate din ciuperci filamentoase, care, post-utilizare, pot fi folosite ca ingrasamant agricol, panourile de constructie din coji de arahide, materialele plastice din sfecla de zahar, bambus, fibre de nuca de cocos, alge si multe altele.
Vinarstvi Lahofer, Dobsice, Republica Ceha. Sisteme utilizate: MB-78EI, MB-SR50N, MB-104 Passive
Let’s build a better future
Utilizarea biomaterialelor, cheltuielile pentru cautarea de noi forme de produse organice pentru constructii, munca pentru reciclarea mai eficienta a materialelor uzate – toate aceste ramuri ale dezvoltarii constructiilor durabile vor lua amploare. Aceasta nu este o tendinta trecatoare sau o moda.
Nu se poate reveni la folosirea doar a metodelor traditionale daca dorim ca planeta pe care traim sa supravietuiasca si conditiile existente sa le permita oamenilor sa continue sa traiasca aici.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 207 – octombrie 2023, pag. 10-11
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns