«

»

Aniversare DOKA ROMANIA: De 25 de ani contribuim la ridicarea infrastructurii din Romania

Share

 

Doka este unul dintre liderii mondiali in domeniul producerii de sisteme performante de cofrare, precum si in oferirea de solutii si consultanta de specialitate in gasirea solutiilor optime de cofrare.

Anul acesta sarbatorim 25 de activitate Doka in Romania prin inaugurarea noului sediu din Floresti, Cluj.

 

Lucrarile de infrastructura au fost prezente intotdeauna in portofoliul Doka, in functie de finantarile disponibile. Daca in perioada 2012-2018 majoritatea proiectelor reprezentau lucrari de infrastructura a alimentarii cu apa – statii de epurare a apei uzate (SEAU) si statii de tratare (ST), in intervalul 2014-2018 am intampinat o cerere ridicata de lucrari din zona producerii energiei verzi: microhidrocentrale, eoliene etc.

 

In ceea ce priveste infrastructura rutiera (drumuri si poduri) si cea feroviara, Doka a fost mereu implicata – bineinteles, in functie de nivelul cererii pentru aceste tipuri de lucrari de-a lungul anilor. In 2019-2020, a inceput sa se simta o crestere in acest sector, concomitent cu o scadere in sectorul rezidential. Sesizand aceasta tendinta, am inceput sa ne pregatim intens pentru volumul ridicat de lucrari ce puteau sa apara, alegand sa facem acest lucru din timp, pentru a intampina corespunzator o posibila perioada de varf cu lucrari de infrastructura de acest tip. Astfel, am reusit sa livram materiale la majoritatea proiectelor importante de infrastructura rutiera.

Lucrarile de poduri si pasaje in general sunt lucrari specifice si de multe ori complexe. In plus, fiecare in parte este diferita.Tehnologia de executie abordata de catre constructori poate diferi de la un proiect la altul, astfel ca solutia de cofrare propusa de Doka poate fi mereu alta. Timpul alocat unui astfel de proiect este mai mare, iar pe masura ce lucrarile de executie avanseaza sistemele Doka utilizate se pot modifica sau schimba integral. Derularea unui astfel de proiect nu este una simpla, prin comparatie cu un proiect de tip cladire rezidentiala multietajata, unde, odata oferita solutia de cofrare pentru un nivel, aceasta se pastreaza aproape in totalitate pe durata proiectului. Asadar, proiectele de infrastructura necesita o stransa colaborare Client – Doka pe intreaga perioada de desfasurare. Mai mult decat atat, totul trebuie prevazut din timp, solutiile trebuie atent verificate atat intern, cat si impreuna cu cei din santier, intrucat produsele pe care noi le folosim la astfel de lucrari nu sunt intotdeauna produse din stocul curent, unele fiind utilizate in premiera in Romania. Suntem constienti de toti acesti pasi pe care trebuie sa ii avem in vedere pe parcursul derularii unui proiect, astfel ca putem oferi oricand consultanta si asistenta in timp util. Pentru a face fata acestor volume de lucru, atat efectivul tehnic, cat si echipa de vanzari s-au extins si totodata au inceput o instruire temeinica pentru ca fiecare dintre noi sa poata gestiona un astfel de proiect. S-au realizat traininguri specifice, de aprofundare a modalitatii de abordare a acestor proiecte, traininguri pentru cunoasterea si implementarea unor sisteme de cofraj existente in portofoliul Doka Group, dar neintroduse inca pe piata din Romania.

Doka este pregatita cu solutii pentru diverse provocari ce pot aparea in santier, fie ca se vor folosi solutii standard, fie ca acestea vor fi adaptate cerintelor specifice: cerinte legate de timpi de lucru, dar si de capacitatea personalului din santier – care de multe ori poate fi subdimensionat, din pricina lipsei de forta de munca din Romania in acest sector.

Urmarim cu atentie proiectele noi ce pot aparea si pot prezenta provocari, fie ele poduri cu piloni de diferite configuratii si dimensiuni, fie tuneluri, fie linii noi de metrou. Suntem pregatiti sa colaboram, impreuna cu partenerii nostri sau creand parteneriate cu firme noi, pentru realizarea cu succes a proiectelor de infrastructura, si nu numai, prezente in Romania.

 

Premiere Doka in Romania

Doka si-a pus in practica experienta internationala si, prin dedicarea echipei Doka Romania si instruirea continua, am reusit sa fim furnizori de cofraj in mai multe proiecte de referinta, unele chiar in premiera nationala. Daca ar fi sa enumeram doar cateva dintre proiectele de infrastructura la care am oferit produse si solutii de cofrare, acestea ar fi:

  • Caruciorul de cofrare in consola Doka (free cantilevered formwork traveler) (2011) – primul pod din Romania la care s-a folosit acest sistem a fost Podul peste Mures de pe tronsonul autostrazii Timisoara – Arad. Aceasta metoda de mutare a intregului sistem de cofrare permite cofrarea, decofrarea si mutarea in siguranta a cofrajului de la o etapa la alta. Sistemul porneste in pereche, de pe fiecare cap de pila, simultan in ambele directii, pentru a mentine echilibrul. Desi rar intalnita in Romania, acesta metoda se foloseste frecvent in alte tari.

  • Primul cofraj autocatarator Xclimb 60 – utilizat pentru realizarea pilelor cu inaltimi mari la proiecte precum Drum expres Craiova – Pitesti si Autostrada Brasov – Targu Mures – Cluj – Oradea. Sistemul de cofrare Doka autocatarator inlatura aproape total necesitatea macaralei, eficientizand lucrul, mai ales acolo unde accesul utilajelor este foarte dificil. Nota: cofrajul autocatarator este confundat uneori cu cel glisant, insa in fapt vorbim despre mecanisme diferite. Cu toate acestea, putem oferi solutii si pentru proiecte ce impun cofraj glisant.

  • Esafodaj Unikit pentru sustineri grele – utilizat la Varianta de ocolire a Municipiului Sfantu Gheorghe. Este foarte util in crearea de goluri pentru caile de rulare de sub zona de lucru.

  • Platforme cataratoare tip D22 si MF240 – pentru executia pilonilor la Pod peste Raul Somes in Satu Mare si Podul hobanat de la Arad. Primele proiecte cu aceste sisteme au fost pe tronsonul de autostrada Gilau – Turda.
  • Carucior de cofrare pentru consola pod – primul carucior de cofrare utilizat pentru turnarea consolelor de pod a fost oferit anul acesta la unul dintre podurile de pe drumul de legatura spre podul peste Dunare de la Braila. Beneficiile sunt clare: rapiditate, prin mutarea intregului cofraj de la o etapa la alta; reducere de costuri prin eliminarea utilizarii macaralei, intrucat cofrajul este permanent fixat pe carucior, trebuind doar pozitionat la cofrare. De asemenea, este avuta in vedere siguranta in utilizare, accesul la cofraj facandu-se fara riscuri.

 

Doka nu reprezinta doar un furnizor de cofraje si solutii tehnice de cofrare. In portofoliul sau exista si alte produse si servicii conexe, foarte utile in santiere:

  • Concremote in infrastructura

Un aspect important care trebuie avut in vedere, dar care este lasat la final de cele mai multe ori, este legat de monitorizarea temperaturii in betoanele masive.

In proiectele de infrastructura se intalnesc deseori elemente masive de beton. Este cunoscut ca turnarea betoanelor masive in anumite conditii implica cel putin 2 riscuri care pot fi controlate: atingerea temperaturii maxime la interior (in special vara) si diferenta mare intre straturile de beton suprafata – interior (in special in sezonul rece).

Pentru clientii care au testat Concremote, acesta a devenit un serviciu indispensabil. Au obtinut o garantie a calitatii lucrarii si totodata evitarea costurilor suplimentare cu eventuale reparatii.

  • Ringlock in infrastructura

Schela modulara Ringlock, desi lansata in Romania abia anul acesta, si-a dovedit deja utilitatea si in proiectele de infrastructura din tara, fiind utilizata ca turn de acces pe plan inclinat pana la 50 m inaltime.

De asemenea, Ringlock mai este furnizat si ca schela de lucru si chiar platforma de lucru pentru lucrari de reparatii la intradosul unui pod. Principalele avantaje ale schelei modulare sunt versatilitatea – adaptandu-se oricaror cerinte din santier – si usurinta in utilizare – prin componente standard etichetate cu coduri de culoare pentru identificarea lungimii. Garantia calitatii schelei Ringlock o reprezinta atat brandul Doka, caruia ii apartine, cat mai ales certificarea germana DIBt – cea mai apreciata si recunoscuta certificare din Europa.

  • Asistenta in santier

Acolo unde constructorul sau subcontractorii acestuia nu sunt familiarizati cu sistemele Doka de cofrare sau schela modulara Ringlock, oferim asistenta in santier prin cei 3 instructori de montaj cu experienta in domeniu. Cu acestia puteti discuta solutiile de cofrare si rezolva eventualele neclaritati din santier.

  • Digitalizarea Doka

Acest subiect a devenit omniprezent in toate domeniile de activitate si reprezinta un instrument tot mai des folosit pentru cresterea productivitatii. Un astfel de serviciu este myDoka – un portal de gestionare a cofrajelor Doka din santier ce ofera acces instant la informatii legate de stocuri si tranzactii ale tuturor santierelor, in timp real si cu flexibilitate maxima. Astfel, aveti o imagine de ansamblu a tuturor cofrajelor si utilajelor/echipamentelor dvs. Doka. Cu Doka EFP puteti realiza panotaje ale diverselor structuri simplu, direct de pe dispozitivul mobil. Acestea sunt doar cateva dintre aplicatiile smart cu care Doka va vine in intampinare.

 

Pentru mai multe detalii, expertii nostri Doka va stau la dispozitie.

­

 

Indiferent de complexitatea proiectului, am fost mereu alaturi de clientii nostri, incercand sa intelegem cat mai bine nevoile lor pentru a putea oferi solutia optima. In acest fel am reusit sa cream o relatie stransa cu acestia, bazata pe respect, incredere si competenta.

 

Ne bucuram sa furnizam in prezent cofraje si schela Doka in majoritatea proiectelor de infrastructura din Romania si le multumim pe aceasta cale partenerilor nostri pentru increderea acordata, si, bineinteles, echipei Doka Romania pentru profesionalismul de care da dovada in gasirea de solutii optime si coordonarea eficienta a materialelor.

 

 

Doka Romania Tehnica Cofrajelor SRL
Sos. de Centura 34, 077180 – Tunari, Ilfov | Romania
Tel.: 0745 367 920
E-mail: romania@doka.com

 

www.doka.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 207 – octombrie 2023, pag. 20-21

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/10/11/aniversare-doka-romania-de-25-de-ani-contribuim-la-ridicarea-infrastructurii-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.