«

»

GEOSOND: Sprijinirea peretilor excavatiilor adanci in zone urbane

Share

 

 Excavatiile adanci in zonele urbane au rolul de a permite construirea de structuri subterane sau alte lucrari ingineresti. Pentru a evalua stabilitatea pamanturilor si a determina metodele adecvate de sapatura si sustinere a excavatiei, geotehnica are un rol esential prin evaluarea atenta a proprietatilor geotehnice ale pamanturilor.

Pentru a minimiza riscurile asociate excavatiilor adanci in zonele urbane, este esential sa se efectueze o evaluare geotehnica adecvata, sa se adopte masuri de siguranta si sa se utilizeze tehnici si echipamente specifice pentru sapaturi adanci. Lucrarile trebuie sa fie supravegheate de specialisti calificati si este imperios necesar sa se respecte normele si reglementarile de siguranta in vigoare.

Una dintre tehnologiile moderne implementate si executate de catre SC GEOSOND SA in proiecte ce impun sapaturi adanci este cea de tintuire a taluzurilor (soil nailing) cu ajutorul barelor autoforante, acestea avand o aplicabilitate vasta, cu efect minim invaziv asupra amplasamentului.

 

Tintuirea taluzurilor (soil nailing) este o tehnica utilizata in ingineria geotehnica pentru a asigura stabilitatea si consolidarea taluzurilor excavatiilor. Aceasta implica introducerea in pamant a unor elemente de armare relativ subtiri, la distanta apropiata.

Utilizand tehnologia barelor autoforante Ischebeck®, timpul acordat executiei lucrarilor este mult mai mic: forarea, introducerea tijelor – cu rol de armatura – si cimentarea acestora au loc concomitent.

Una dintre lucrarile complexe de sprijinire a peretilor excavatiilor adanci din portofoliul GEOSOND SA a fost executata in Bucuresti, pe un amplasament a carui litologie prezenta un orizont de umpluturi cu liant argilos, cu o grosime de 3,50 m, si un orizont necoeziv, de nisip cu petris, pana la adancimea de -13,30 m, si cu apa subterana la adancimea de -8,80 m, impunandu-se astfel si realizarea unui sistem de epuismente pentru a scadea cota apei subterane.

 

Solutii aplicate:

In scopul asigurarii stabilitatii taluzurilor si a sigurantei constructiilor alaturate, solutia constructiva a presupus realizarea unor taluzuri tintuite pe trei dintre laturile excavatiei. Pentru executarea taluzurilor tintuite s-a ales tehnologia ancorajelor pasive autoforante de tip Ischebeck® 30/16 mm si 30/11 mm. Protectia taluzurilor intre elementele structurale de sustinere s-a facut cu beton de torcretare de clasa C20/25, armat cu plasa sudata STPB avand ochiurile de 10X10 cm si diametrul de 10 cm.

 

Etape de executie:

  1. Executia excavatiei pe etape, conform sectiunilor caracteristice, si montarea foliei de protectie in partea superioara a taluzului;
  2. Ca urmare a conditiilor din amplasament (existenta orizontului necoeziv de nisip cu pietris), a fost necesara aplicarea unei amorse din suspensie de ciment pentru fiecare etapa de sapatura, treptele de excavare fiind reduse la 0,80 m;
  3. Executia ancorajelor autoforante. Au fost executate peste 6.900,00 m de ancoraje de tip pasiv (nepretensionate) cu lungimi de 7,50, 9,00 si 12,00 m si inclinare fata de orizontala de 11°;
  4. S-a montat plasa sudata si s-a aplicat torcret pe o suprafata de peste 2.300,00 m², la extremitatea dinspre incinta, ancorele fiind fixate in stratul de torcret printr-o placa metalica si piulita.

 

Utilizarea tintuirii taluzurilor pentru sprijinirea exacavatiilor adanci ofera mai multe avantaje semnificative:

  • Eficienta economica: utilizarea tintuirii taluzurilor poate fi o solutie economica in comparatie cu alte metode de sprijinire a excavatiilor adanci, procesul de executie fiind rapid si necesitand mai putine echipamente si materiale decat alte tehnici, ceea ce duce la costuri mai mici si la reducerea timpului de executie.
  • Flexibilitate si adaptabilitate: aceasta tehnica este flexibila si poate fi adaptata la diferite conditii geotehnice. Se poate aplica atat in pamanturi coezive cat si necoezive, deoarece permite adaptarea sistemului de sprijin prin personalizarea unor elemente precum lungimea, spatierea si unghiul.
  • Accesibilitate si utilizarea maxima a spatiului: asigurarea stabilitatii taluzurilor prin tintuire permite o utilizare maxima a spatiului, deoarece nu necesita structuri de sprijin in interiorul excavatiei, unde este important sa se mentina fluxul normal al traficului si activitatii.

 

Concluzii: Avand in vedere cele enumerate mai sus, este important sa se tina cont de faptul ca proiectarea si executarea taluzurilor tintuite necesita expertiza si cunostinte specializate in domeniul geotehnicii. Un proiect adecvat si o executie corecta sunt esentiale pentru a asigura eficienta si siguranta sistemului de tintuire a taluzurilor (soil nailing).

 

Autori:

ing. Petre UTA

ing. Ionut Alexandru CIOCANIU

ing. Ovidiu-Marius DUTA

 

 

GEOSOND SA
Strada Alexandru Ivasiuc, nr. 12, sector 6, Bucuresti, Romania
tel: 0744 55 00 14/ 0749 12 08 45
www.geosond.com | office@geosond.com | birou@geosond.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 207 – octombrie 2023, pag. 14-15

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/10/11/geosond-sprijinirea-peretilor-excavatiilor-adanci-in-zone-urbane/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.