Antreprenor general: S.C. HIDROCONSTRUCTIA SA
Beneficiarul lucrarii/ Ordonatorul de credit: General Directorate of Dams and Water Reservoirs Iraqi Kurdistan Region
Proiectant general: ZAE Consultant
Subantreprenor: HABIKA Company, Irak
DESCRIEREA LUCRARII:
Din initiativa Directoratului General al Barajelor si Rezervoarelor de Apa din Regiunea Kurdistan, Irak, in scopul cresterii capacitatii de asigurare a necesarului de consum de apa potabila al capitalei Kurdistanului irakian, Erbil, s-a decis construirea unui baraj din materiale locale, la cca 25 km est de oras.
Elementele geometrice ale lucrarii: inaltime maxima – 17,5 m, cota coronament – 658 m deasupra nivelului marii (raportare la Marea Rosie), parament amonte cu panta 1:2,75, iar cel din aval cu panta 1:2,5 pana in berma si 1:3 sub berma. Paramentul amonte este prevazut cu o berma avand latimea de 4 m. Latimea la coronament este de 7 m, acesta fiind proiectat pentru trafic auto pe doua benzi.
Paramentul amonte este protejat de o saltea de anrocamente pozate manual, cu grosimea de 40 cm, iar paramentul aval – de un strat de pietris grosier avand, de asemenea, 40 cm.
Etansarea barajului s-a realizat, conform proiectului, prin realizarea unui nucleu de argila, care porneste de la o adancime de 13 m sub baraj si se extinde pe inaltime pana la 1,20 m sub cota coronamentului, avand o dezvoltare verticala de aproape 30 m, latimea nucleului in zona superioara fiind de 4 m. Materialul de etansare, in volum de cca 52.500 mc, a fost dispus sub o panta de 1:3,75 spre zona inferioara, in straturi de 15 cm, si compactat corespunzator. Nucleul de etansare din argila a fost „invelit” in material filtrant pe o grosime de 1,6 m, grosime surprinzator de mica, caracteristicile materialului asigurand insa, in totalitate, atingerea scopului propus. Filtrul este alcatuit din doua straturi de cate 80 cm fiecare, primul fiind din nisip, al doilea – din pietris, volumul total al acestuia fiind de 16.000 mc.
Acumularea este prevazuta cu un deversor de preaplin de tip palnie, din beton armat, continuat cu o golire de fund realizata dintr-o conducta metalica Dn 1.000 mm cu lungimea de 150 m, inglobata intr-un masiv de beton armat de cca 500 mc, conducta ce lucreaza sub presiune.
Materialul de umplutura din jurul nucleului de argila este un material local de categorie inferioara, volumul depus fiind de cca 133.500 mc.
Volumele si suprafetele materialelor de protectie ale celor doua paramente s-au situat in jurul valorilor de 4.650 mc anrocamente la o suprafata de 11.625 mp pentru zona amonte si de 4.375 mc pietris la o suprafata de 10.938 mp pentru zona aval.
Odata cu construirea barajului au fost executate si lucrari de regularizare pentru doua vai de torenti adiacente, lucrari concretizate in aparari de mal cu ziduri de beton si gabioane.
Volumele totale de lucrari s-au cifrat la peste 140.000 mc excavatii, 140.000 mc de umpluturi si cca 5.000 mc betoane, peste 95% fiind armate.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns