Nimic nu se poate infaptui pe acest Pamant fara truda si aportul oamenilor. Cu cat munca lor se desfasoara cu mai multa atentie, profesionalism, responsabilitate si chiar cu pasiune, cu atat mai mult lucrul realizat va fi de calitate mai buna, mai valoros. De aceea, se cuvine sa-i apreciem, sa-i respectam si sa-i pretuim pe toti acesti fauritori de bunuri materiale.
Victor POPA
Ȋn curand va vedea lumina tiparului si va fi lansata cartea Monografia podurilor rutiere peste canalele navigabile din Romania avandu-l ca autor pe cunoscutul proiectant de poduri dr. ing. Victor POPA si fiind prefatata de catre reputatul academician de onoare ing. Nicolae NOICA.
Cartea va prezenta cele noua poduri rutiere principale care traverseaza caile rutiere afectate prin executia canalelor navigabile din Romania, peste albiile acestora, dupa cum urmeaza:
- Podurile peste Canalul Dunare − Marea Neagra: de la Gara Cernavoda; peste ecluza Cernavoda; din Medgidia; din localitatea Basarabi (Murfatlar); din localitatea Agigea; din Portul Constanta Sud Agigea;
- Podurile peste Canalul Poarta Alba − Midia, Navodari: de la Poarta Alba; din Ovidiu;
- Podul peste Canalul Dunare − Bucuresti (sistat printr-o decizie inexplicabila ȋn faza finala de executie) de la Adunatii Copaceni.
Cartea prezinta podurile ȋn mod descriptiv si, desi include termeni de specialitate, acestia pot fi ȋntelesi si de catre nespecialisti din context, precum si din bogata documentatie imagistica sub forma de desene de proiectare si fotografii din executie. Totodata, lucrarea cuprinde si date informative despre cele trei canale navigabile.
Aceasta carte mai are meritul de a vorbi si despre oamenii din administratia, cercetarea, proiectarea, executia, consultanta, asistenta tehnica, inspectia tehnica exclusiv romaneasca, care au lucrat sau si-au adus aportul la realizarea acestor importante lucrari, avand astfel si un puternic caracter social.
De asemenea, ȋn carte se fac referiri si la vremurile ȋn care proiectele au fost executate, furnizandu-ne astfel o imagine clara a contextului, conditiilor ȋn care s-a muncit, starii mijloacelor tehnice, imprimandu-i volumului si un caracter istoric.
Tinand cont de faptul ca solutiile podurilor prezentate au constituit o cotitura ȋn conceptia moderna si creativa a structurilor de poduri, cartea se va adresa cu precadere specialistilor din domeniu, dar si tuturor acelora care, ȋntr-un fel sau altul, au avut contributii la realizarea acestor adevarate lucrari de arta, precum si celor interesati de istoria neamului nostru romanesc.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 53
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns