Intr-o era in care resursele naturale sunt tot mai limitate, iar schimbarile climatice devin tot mai acute, sectorul constructiilor trebuie sa se adapteze si sa evolueze pentru a contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila. Proiectul nZEB Ready reprezinta un efort sustinut pentru a forma specialisti din domeniul constructiilor si pentru a promova cladirile cu consum energetic redus (nZEB − cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero) in intreaga Europa.
nZEB Ready este un proiect relevant pentru piata constructiilor din Romania, finantat prin programul HORIZON 2020 al Comisiei Europene si implementat de un consortiu format din organizatii din Bulgaria, Croatia, Germania, Polonia, Portugalia si Romania. Echipa locala a proiectului nZEB Ready este constituita din profesionisti de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare URBAN-INCERC, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti (UTCB) si Asociatia Clusterul pRO-nZEB, actori importanti in domeniul constructiilor si al mediului construit din tara noastra.
Scopul nZEB Ready este de a sustine piata constructiilor raspunzand la 3 intrebari-cheie: „De ce nZEB?”; „Cine poate furniza nZEB?” si „Cum se ajunge la nZEB?”, proiectul venind in intampinarea problemelor legate de lipsa de constientizare, lipsa de profesionisti calificati si lipsa instrumentelor necesare implementarii.
Proiectul nZEB vizeaza crearea unui set complet de programe de invatare si formare necesare pentru a se atinge obiective comune de invatare si pentru a facilita recunoasterea reciproca a specialistilor. Aceste programe de formare sunt dedicate profesionistilor din domeniul constructiilor, in special proiectantilor (constructii civile si instalatii), arhitectilor, personalului din executie si muncitorilor calificati. Ele vizeaza, insa, si autoritatile publice, in special administratiile locale, pentru a le oferi acces la proceduri si cunostinte specifice relevante pentru piata nZEB, ajutandu-le sa ia decizii corecte in ceea ce priveste investitiile in cresterea performantelor energetice ale cladirilor si autorizatiile de construire. Mai mult, cursurile includ si module destinate expertilor, cum ar fi auditorii energetici, in scopul de a-i pregati cu competente suplimentare pentru evaluarea cladirilor existente si oferirea de solutii tehnice speciale pentru cresterea eficientei energetice a acestora. In cele ce urmeaza, vom explora importanta acestor module si impactul lor asupra certificarii cladirilor nZEB.
La Building Knowledge Hub Romania au fost deja organizate primele doua sesiuni-pilot ale unor cursuri extrem de importante. Cursul Ventilare mecanica cu recuperare de caldura abordeaza aspecte legate de proiectarea si instalarea sistemelor de ventilare care contribuie la eficienta energetica, in timp ce cursul Evaluarea etanseitatii cladirii prin incercarea cu usa suflanta (blower-door) promoveaza evaluarea si imbunatatirea etanseitatii cladirilor nZEB. Acest modul se concentreaza pe formarea specialistilor in efectuarea testelor cu usa suflanta, o tehnica extrem de importanta pentru masurarea permeabilitatii la aer a cladirilor. Acesti specialisti joaca un rol crucial in asigurarea eficientei energetice a cladirilor la nivel nZEB. La cursuri au participat peste 40 de persoane dornice sa isi imbogateasca cunostintele si sa capete competente noi.
Proiectul nZEB Ready continua sa dezvolte si sa ofere si alte cursuri pentru a acoperi nevoile profesionistilor din domeniul constructiilor, in perspectiva fiind:
- Calculul puntilor termice: Acest modul se va concentra pe evaluarea prin calcul si reducerea pierderilor termice prin puntile termice din alcatuirea cladirilor.
- Etanseitatea la aer a cladirii: Acest curs vizeaza problemele constructive privind etanseitatea la aer a cladirilor, problemele uzuale cauzate de transferul de umiditate, precum si metodele de rezolvare a acestora.
- Sisteme de umbrire solara: Cursantii vor invata sa proiecteze si sa implementeze sisteme de umbrire eficiente pentru a reduce dependenta de climatizare.
- Surse regenerabile de energie: Profesionistii se vor familiariza cu sistemele de furnizare a energiei care utilizeaza surse regenerabile in cladirile nZEB.
- Evaluarea cladirilor prin termoviziune: Cursul se adreseaza specialistilor care utilizeaza termografia pentru a detecta puntile termice din cladiri in vederea identificarii zonelor de pierderi termice si stabilirii solutiilor de configurare si a metodelor de control necesare reducerii impactului puntilor termice in bilantul energetic al unei cladiri.
O parte esentiala a proiectului nZEB Ready este furnizarea de cunostinte si informatii relevante pentru autoritatile publice si factorii de decizie. Prin cursul dedicat autoritatilor publice, se va dobandi o intelegere aprofundata a impactului instrumentelor politice in sustinerea initiativelor nZEB si se va sprijini dezvoltarea specifica a acestora.
Mai mult, vor fi organizate cursuri dedicate inginerilor de executie − atat cei din domeniul ingineriei civile cat si cei din domeniul instalatiilor −, cu scopul de a le da capacitatea sa se asigure ca cerintele nZEB proiectate adecvat sunt implementate efectiv in etapa de executie.
Importanta acestor module nu se limiteaza la ingineri sau arhitecti; lucratorii calificati pot, de asemenea, sa beneficieze de formare in aceste domenii specializate. Accentul este pus pe metodele practice de evaluare a parametrilor tehnici. Prin urmare, lucratorii calificati vor beneficia de formare in realizarea de masurari practice si vor putea aplica aceste cunostinte direct in domeniul in care lucreaza. Lor le vor fi disponibile doua tipuri de specializari:
- Competente in Constructii legate de nZEB: Aici, lucratorii din constructii vor invata cum sa implementeze conceptele nZEB in practica si sa contribuie la construirea de cladiri cu consum energetic redus.
- Competente in Instalatii legate de nZEB: Acest segment este dedicat instalatorilor si ii pregateste sa lucreze in cladiri nZEB, asigurand functionarea adecvata a sistemelor tehnice in contextul obtinerii unei eficiente energetice ridicate.
Curriculumul nZEB Ready va fi integrat in platforma web a proiectului nZEB Ready, pentru a asigura accesul la continutul dedicat formarii continue si certificarii pentru recunoastere reciproca.
In concluzie, proiectul nZEB Ready reprezinta o initiativa esentiala pentru transformarea industriei constructiilor intr-un domeniu mai sustenabil si mai eficient energetic. Prin dezvoltarea si oferirea de cursuri specializate, acest proiect contribuie la formarea unei forte de munca specializate pentru cladirile nZEB si promoveaza implementarea cladirilor cu consum energetic redus in intreaga Uniune Europeana.
Acest proiect a primit finantare din partea Programului Uniunii Europene pentru cercetare si inovare Orizont 2020 in temeiul acordului de grant nr. 101033733.
Intreaga responsabilitate pentru continutul acestui material revine autorilor. Acesta nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia Uniunii Europene. Nici CINEA si nici Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru orice utilizare ce poate fi facuta din informatiile continute in acest material.
Autori:
Cristiana CROITORU
Horia PETRAN
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 66-67
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns