In lumea consumerismului de masa, tot ce este nou este la moda. Dar arta renovarii este caracterizata de o forta a inspiratiei similara cu cea care rezida in crearea a ceva de la zero. Un exemplu perfect in acest sens este renovarea cladirilor, care permite elaborarea de spatii frumoase si functionale pe baza celor existente, respectand in acelasi timp principiile dezvoltarii durabile. Desigur, acesta este un proces care necesita gandire si planificare adecvata, dar efectele sale pot depasi cele mai curajoase asteptari ale investitorilor. Este el, insa, un proces profitabil? Si ce oportunitati ofera?
O cale catre un viitor sustenabil
Procesul de construire si exploatare a cladirilor genereaza 38% din emisiile globale de CO2. Majoritatea, adica 28%, vin din exploatarea cladirilor, iar 10% – din utilizarea energiei pentru a produce materiale si tehnologii noi, conform datelor furnizate in luna ianuarie de Forumul Economic Mondial. Desigur, atat la construirea unei proprietati de la zero, cat si la modernizarea acesteia, investitorii se concentreaza de bunavoie pe solutii durabile sub forma de materiale cu impact redus asupra mediului, instalarea de panouri fotovoltaice si sisteme de colectare a apelor pluviale, precum si pe ferestre eficiente energetic si izolatie termica. Dar sunt suficienti acesti pasi?
Teoretic, Uniunea Europeana intentioneaza sa ajunga la emisii zero de carbon pana in anul 2050. In practica, aceasta inseamna ca este necesara mobilizarea sectorului constructiilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Economiile in acest domeniu sunt realizate, printre altele, datorita renovarilor, care sunt asociate cu reducerea emisiilor de CO2 rezultate din construirea de cladiri noi. O concentrare pe renovare permite, de asemenea, limitarea extractiei de materii prime si taierii copacilor pentru o noua investitie, si, pe cale de consecinta, reducerea cantitatii de deseuri din constructii.
„Risipim atat de mult, incat trebuie sa incepem sa limitam. Trebuie sa reutilizam ceea ce avem – si acolo unde putem. Iar daca folosim ceva nou, trebuie sa o facem eficace, astfel incat sa poata fi reciclat si reutilizat in viitor”, a argumentat Neil PENNELL, Head of Engineering and Design la compania britanica Landsec, in cadrul conferintei Future Builders 2022 organizata de ALUPROF.
Reprezentantii industriei sunt asadar constienti de gravitatea situatiei, dar daca dorim sa obtinem rezultate mai bune, avem nevoie de mai multa munca si de implicarea unui numar mai mare de persoane. Din fericire, argumentele nu lipsesc.
Beneficiile continua
Procesul de renovare ar trebui privit prin prisma eficientei energetice nationale intelese pe scara larga. Ideea este ca, cu cat folosim mai putina energie, cu atat vom avea nevoie de mai putine materii prime din alte tari pentru a o produce. In practica, vorbim de construirea securitatii energetice pe termen lung − a Romaniei, in cazul nostru − si de preocuparea pentru sanatatea a milioane de oameni. Raportul Barometrul Caselor Sanatoase 2022 arata ca pana la 32% dintre romani se confrunta cu conditii nefavorabile in locuinte (inclusiv lipsa luminii solare, frig, zgomot, umiditate si mucegai), ceea ce se traduce direct in cresterea cheltuielilor pentru sanatate.
Mai mult decat atat, aproape opt din zece cladiri din tara necesita renovare energetica, deoarece au fost construite inainte de 1980, cand se realiza un grad scazut de eficienta energetica (fara izolatie termica sau cu izolatie termica minima, adaptata cerintelor de izolare termica existente in anii 1960-1989).
Investind in renovarea cladirilor, ne putem astepta la beneficii financiare masurabile sub forma de economii, printre altele: 800 de milioane de euro in cheltuieli pentru sanatate pana in 2050, 1,4 miliarde de euro in scoli si 1,6 miliarde de euro in birouri, datorita productivitatii crescute in cladiri mai bine ventilate si cu mai multa lumina naturala. Daca toate statele membre ale Uniunii Europene ar decide sa faca un astfel de pas, am putea economisi cateva sute de miliarde de euro pana in 2050!
Apropo de bani, renovarea creste valoarea proprietatilor existente, ceea ce poate contribui la o dezvoltare mai durabila a zonelor urbane, pastrand in acelasi timp mostenirea culturala si istoria nepretuita a unui anumit loc.
A doua viata a cladirilor, cu produsele ALUPROF
In procesul de renovare, pot fi necesare modificari structurale, dar acestea nu sunt intotdeauna de dorit din cauza interferentei cu caracterul istoric al cladirii. Inconvenientul poate fi insa rezolvat. Aspectul de ferestre si usi asemanatoare cu cele de acum zeci de ani poate fi realizat cu ferestrele din aluminiu in sistemul MB-SLIMLINE. Pe langa calitatile lor vizuale, acestea se caracterizeaza printr-o izolare termica si fonica excelenta, etanseitate la apa si aer si rezistenta structurala ridicata. Aceasta solutie s-a dovedit un succes in inima orasului Manchester, in proiectul Phoenix & Crusader Mills. In mai multe cladiri istorice ale fabricii de bumbac, peste 100 de apartamente unice au fost construite folosind structurile existente si pastrand peretii de caramida.
Posibilitati si mai mari sunt oferite de usile si ferestrele din aluminiu in sistemul MB-FERROLINE, care este ideal pentru cladirile supuse regimului de protectie a monumentelor istorice.
„Datorita profilelor pentru renovare disponibile in sistemul MB-FERROLINE, montarea tamplariei noi se poate face fara a fi nevoie de demontarea tocurilor vechii tamplarii. Acest lucru reduce la minimum riscul de deteriorare a peretelui din jurul ferestrelor. Latimea vizibila a profilelor de aluminiu a fost ajustata pentru a nu provoca diferente majore ale aspectului exterior intre ferestrele vechi si cele noi. Solutiile sigure si gama intreaga de profile noi cu forme adecvate permit crearea de structuri cu un aspect care se potriveste perfect caracterului cladirii ”, spune Hubert NUCKOWSKI, Managing Director la ALUPROF SYSTEM Romania.
Un astfel de sistem a fost folosit in Clouth Quartier din Koln. Fosta fabrica a fost transformata intr-un complex modern format din 1.200 de apartamente, birouri, ateliere pentru artisti si facilitati de catering.
Cladirile clasice, industriale, si interioarele acestora atrag de multi ani atentia pasionatilor de design de buna calitate. Dar nu este vorba doar de valorile vizuale. Valentine Place din Londra este o combinatie a stilului depozit cu fatada unei foste brutarii, si un exemplu excelent de utilizare a solutiilor moderne: tehnologia pompelor de caldura cu aer, panouri fotovoltaice, ferestre si usi din aluminiu in sistemul MB-70HI Industrial. Componentele acestui sistem se incadreaza perfect in atmosfera industriala a locului, oferind o izolare termica excelenta pentru utilizatorii de apartamente, case unifamiliale, zone comerciale si de birouri.
Sa nu uitam ca minimalismul favorizeaza functionalitatea, ceea ce ne dorim sa realizam in cladirile si incaperile supuse renovarii. Usile culisante MB-Skyline Type-R vor fi perfecte aici, deoarece au fost introduse recent doua solutii noi: un maner minimalist (pe o parte sau pe ambele parti, cu sau fara incuiere) si un montant static (ce poate fi folosit pentru a crea sectiuni rezistente pentru ferestrele cu doua canaturi). Acestea va permit sa obtineti un efect mai modern si mai estetic.
Cu acestea, credem ca am raspuns la intrebarile din deschiderea articolului: utilizand produse atent dezvoltate de specialisti in domeniu, care raspund celor mai riguroase cerinte de eficienta si calitate, renovarea cladirilor devine un proces simplu de implementat, avantajos si fara limita de creativitate.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 60-61
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns