«

»

ARG: Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2023

Share

 

 In perioada 13-15 octombrie 2023, Asociatia Romana a Geosinteticelor (ARG) a organizat la Arefu, jud. Arges, evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2023. Dedicat in special studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, Workshop GeoSint 2023 a adunat 70 de participanti, dintre care 50 au fost studenti din 4 centre universitare din Bucuresti, Cluj si Timisoara.

 Programul stiintific a cuprins 3 sesiuni si un total de 7 prezentari sustinute de cadre didactice si specialisti din companii producatoare, distribuitoare si utilizatoare de materiale geosintetice.

 Cele 3 sesiuni de prezentari au fost completate de concursuri pe echipe, conduse de cate un specialist, iar echipa castigatoare a impartit premiul de 2.000 RON. Ultima zi a fost dedicata unei vizite tehnice la Centrala Hidroelectrica si Barajul Vidraru.

 

 

Dupa succesul primei editii, cea din 2022, a evenimentului Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice, era absolut fireasca decizia organizarii unei noi editii in anul 2023. A fost pastrat acelasi format al unei reuniuni informale dintre studenti si specialisti cu experienta in utilizarea materialelor geosintetice, o oportunitate pentru un dialog deschis si obtinerea de noi informatii tehnice, care sa imbogateasca bagajul de cunostinte al tanarului inginer constructor. De data aceasta, ne-am reunit in perioada 13-15 octombrie, in comuna Arefu, jud. Arges.

 

Ziua de vineri, 13 octombrie 2023, a fost una de conectare la atmosfera evenimentului, de cunoastere si adaptare. Conf. dr. ing. Ernest OLINIC, presedintele Asociatiei Romane a Geosinteticelor, a deschis partea tehnica a intalnirii cu o introducere despre materialele geosintetice, rolul, obiectivele si activitatile recente ale ARG, si despre evenimente viitoare sub egida International Geosynthetics Society (IGS) la care studentii beneficiaza de importante avantaje. Printre acestea, IGS Student Award, un premiu de 1.000 USD pentru participarea la urmatoarea Conferinta Europeana a Geosinteticelor – EuroGeo 8, Lille, Franta, in septembrie 2025.

Ca si la editia anterioara, la inceputul evenimentului, participantii au fost rugati sa raspunda la un chestionar despre materiale geosintetice, cu intentia de reluare a testului la finalul manifestarii. A fost mare satisfactia sa descoperim ca la multe dintre intrebari au fost date raspunsurile corecte. Inainte de eveniment, 60% dintre participanti aveau cunostinte despre materiale geosintetice, doar 40% auzisera de ARG sau IGS si 32% au participat si la editia de anul trecut.

Tot in prima seara au fost prezentate concursurile concepute de principalii organizatori ai evenimentului, conf. dr. Daniel MANOLI si prof. dr. Manole SERBULEA.

 

Ziua de sambata, 14 octombrie 2023, a inceput cu prezentarea prof. dr. Manole SERBULEA – vice-presedinte al ARG, despre Cadrul normativ care reglementeaza utilizarea materialelor geosintetice in Romania. A urmat o prezentare sustinuta de ing. Laura POPA si ing. Sabina VOICU, de la Geostud, despre Solutii pentru constructii durabile in armonie cu natura, de peste 22 de ani.

Dupa pauza, s. l. dr. Ioan BOTI a adus in discutie Rolul tanarului inginer in alegerea si utilizarea materialelor geosintetice, prelegere ce a cuprins o succesiune de studii de caz in care materialele gosintetice au un rol important. Dr. ing. Alexandru BRATU, cadru didactic asociat la Universitatea Transilvania din Brasov, a vorbit despre Optimizarea ranforsarii structurilor rutiere cu geogrile utilizand metoda elementului finit. Sesiunea a fost continuata de ing. Adrian DOICU, de la Holscher Wasserbau Romania, care a prezentat mai multe studii de caz privind sistemele de epuizment.

Ultima sesiune de prezentari a fost deschisa de ing. Ionel DAVIDESCU, de la Inoveco, tot cu studii de caz, de data aceasta despre Utilizarea materialelor geosintetice la depozite ecologice de deseuri. Ramanand in acelasi subiect, ultima prezentare din program a fost a conf. Ernest OLINIC, despre Stabilitatea pe pante a materialelor geosintetice.

Ziua a continuat cu expozitia tehnica axata pe mostre de materiale geosintetice si cu concursurile prin care s-au testat cunostintele, dar mai ales intuitia, privind rolul benefic al materialelor geosintetice pentru cresterea semnificativa a capacitatii portante si reducerea tasarii.

La finalul concursurilor, locul 1 a fost ocupat de echipa condusa de s. l. dr. ing. Adrian ANDRONIC si formata din studentii Alexandra Roxana FODOR, Elena Ioana SERBULEA, Andreea-Antonia VONICA, Khalil ABARA si Vlad-Tudor LEPADATU. Premiul in bani, in valoare e 2.000 RON, oferit din partea sponsorilor, a fost impartit de studentii din echipa castigatoare.

 

Atat participantii la Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2023 cat si toti membri ARG au primit materialul rezultat in urma evenimentului, sub forma unei prezentari de 295 de pagini care cuprinde toate prelegerile, concursurile, chestionarul completat la inceput si la final, si multe fotografii.

 

Prin prezenta, calitatea lucrarilor sustinute si implicarea tuturor participantilor, si aceasta a doua editie a evenimentului a depasit orice asteptari!

 

 

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Romana a Geosinteticelor cu sprijinul urmatoarelor cadre didactice si doctoranzi – cadre didactice asociate din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti: conf. Daniel MANOLI, prof. Manole SERBULEA, conf. Ernest OLINIC, drd. Mihaela STAN si drd. Cristian BARBU.

Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2023 nu ar fi fost posibil fara suportul financiar considerabil venit din partea sponsorilor: Inoveco, Maccaferri, Holscher Wasserbau, Viacon si Geostud, dar si partenerului media, Revista Constructiilor. Sumele obtinute din sponsorizare au fost folosite pentru a acoperi cca. 80% din taxa de participare pentru cei 50 de studenti, masteranzi si doctoranzi.

 

GeoSint este denumirea Simpozionului National de Geosintetice, organizat de Asociatia Romana a Geosinteticelor in 3 editii: 1998, 2002 si 2007. Urmeaza sa fie luata decizia Adunarii Generale a membrilor ARG de organizare, in anul 2024, fie a Simpozionului GeoSint – a 4-a editie, fie a evenimentului Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice. Oricare ar fi evenimentul organizat anul viitor, cu siguranta se va bucura de o prezenta internationala semnificativa.

 

 

Detalii despre evenimente vi­itoare organizate de ARG vor fi anuntate pe pagina geosint.ro si in Revista Constructiilor.

 

 

Autor:

conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC − presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor, director Departament de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 54-55

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/11/13/arg-workshop-geosint-atelierul-de-geosintetice-2023/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.