«

»

CARMEUSE HOLDING: Stabilizarea pamanturilor in proiecte de infrastructura

Share

 

Drumurile sunt esentiale pentru transport, conectarea comunitatilor si facilitarea cresterii economice. Pentru a asig­ura longevitatea si performanta drumurilor, stabilizarea pamanturilor joaca un rol crucial. Stabilizarea imbunatateste proprietatile pamantului, facandu-l potrivit pentru proiecte de construire de drumuri.

 

 

Importanta stabilizarii pamanturilor pentru drumuri

In cadrul proiectelor de construire a drumurilor intalnim o varietate de tipuri de pamant, variind de la pamanturi moi, slabe, pana la altele prea umede, care pot prezenta provocari semnificative. Pamanturile moi, precum cele argiloase, au o capacitate portanta slaba si pot suferi tasari, ducand la deformarea suprafetei drumului. Stabilizarea atenueaza aceste probleme prin imbunatatirea calitatilor pamantului, oferind o fundatie stabila pentru drum.

Stabilizarea imbunatateste si integritatea structurala a drumului, reducand riscul defectiunilor premature si repa­ratiilor costisitoare. Prin stabilizare, suprafetele drumurilor pot rezista mai bine efectelor daunatoare ale incarcarilor din trafic, inghetului/dezghetului si umezirii/uscarii. In consecinta, drumurile la construirea carora se efectueaza si lucrari de stabilizare prezinta o durabilitate sporita.

 

Beneficii

  1. Capacitate portanta crescuta: Prin imbunatatirea proprietatilor pamantului, stabilizarea creste capaci­tatea portanta a pamantului de subnivel. Acest lucru permite drumului sa suporte sarcini de trafic mai grele fara deformare sau tasare excesiva.
  2. Durabilitate imbunatatita: Pamanturile stabiliza­te prezinta o rezistenta imbunatatita la uzura cauzata de trafic si vreme, avand ca rezultat o durata de viata mai lunga a drumului si reducerea costurilor de intretinere si a intreruperilor de trafic impuse de reparatii.
  3. Lucrabilitate superioara: Pamanturile foarte plastice sunt dificil de compactat. Stabilizarea cu ViaCalco® modifica permanent structura, rezultand un pamant mai friabil, cu potentialul de umflare redus in mod semnificativ.
  4. Controlul umiditatii: Continutul excesiv de umiditate in sol poate duce la inmuiere si la o stabili­tate redusa. Stabilizarea ajuta la ajustarea continutului de umiditate in intervalul optim, asigurand mentinerea rezistentei si stabilitatii pamantului chiar si in stare umeda.

 

 

Stabilizarea pamanturilor este un aspect crucial in construirea de drumuri, oferind o baza solida si sporind durabil­itatea si performanta acestora. Prin imbunatatirea proprietatilor pamantului si prin atenuarea problemelor precum tasarea, deformarea si eroziunea, stabilizarea pamanturilor asigura longevitatea si integritatea structurala a dru­murilor.

Diferite metode de stabilizare, inclusiv stabilizarea mecanica, chimica si cu ciment, ofera solutii eficiente pentru diferite tipuri de pamant si cerinte de proiect. Aceste metode imbunatatesc capacitatea portanta, durabilitatea, lucrabilitatea, controlul prafului si reglarea umiditatii.

La selectarea si aplicarea tehnicilor de stabilizare a pamantului, testarea sa amanuntita, pregatirea adecvata, ame­stecarea, compactarea si intarirea sunt esentiale.

 

Aveti intrebari despre cum poate Carmeuse sa va sustina in proiectul dumneavoastra de stabilizare? Colegii nostri va stau la dispozitie cu sfaturi personalizate si pot raspunde oricaror intrebari legate de stabilizarea pamanturilor.

 

 

CARMEUSE HOLDING SRL − Str. Carierei 127A, Brasov, Romania − Email: constructii@carmeuse.ro

MARIUS ONOFREI
Key Account Manager
Tel: +40 723 173 579
Email: marius.onofrei@carmeuse.ro

LARISA SOPORAN
Application Engineer
Tel: +40 799 900 019
Email: larisa.soporan@@carmeuse.ro

ALEXANDRU BUCSER
Laboratory Technician
Tel: +40 733 053 210
Email: alexandru.bucser@carmeuse.ro

RADU MOSTEANU
Field Support Engineer
Tel: +40 727 784 054
Email: radu.mosteanu@carmeuse.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 28-29

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/11/13/carmeuse-stabilizarea-pamanturilor-in-proiecte-de-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.