Infiintata oficial la 26 august 1994 (data inregistrarii la Registrul Comertului), compania CORNEL & CORNEL TOPOEXIM SRL se apropie cu pasi repezi de marcarea a 30 de ani de existenta neintrerupta. Inca de la inceput, si avand doar 3 angajati, obiectul principal de activitate l-a constituit realizarea de lucrari in domeniul geodeziei: topografie, geodezie, fotogrammetrie si cadastru, precum si realizarea de software in domeniul geodeziei.
Astazi, compania a depasit numarul de 100 de angajati, iar impactul pozitiv al cresterii fortei de munca inalt calificate se face simtit si in domeniile noastre de activitate.
Detaliem in cele ce urmeaza oferta de servicii cu care venim in intampinarea celor intersati, grupate pe domenii specifice de activitate:
Inregistrarea proprietatii (cadastru)
In prezent, Romania se afla in plin proces de inregistrare a proprietatii printr-un program national care presupune inregistrarea in registrele cadastrale a tuturor imobilelor de pe teritoriul tarii. Compania noastra este unul dintre participantii activi la acest proces, deruland lucrari sistematice de inregistrare a proprietatii in peste 40 de localitati. Beneficiarii nostri sunt atat Agentia Nationala de Cadastru, cat si multe primarii de pe teritoriul tarii. De asemenea, in calitate de membri ai asociatiilor patronale si profesionale, am consiliat Agentia Nationala de Cadastru in proiectarea sistemului cadastral romanesc, oferind ca experti personalul inalt calificat, de nivel academic, de care dispunem.
Exproprieri
CORNEL & CORNEL TOPOEXIM este implicata in numeroase proiecte de expropriere in scop de utilitate publica, necesare realizarii unor obiective de interes national, judetean si local.
Specialistii companiei noastre au realizat urmatoarele lucrari de utilitate publica:
- exproprieri pentru construirea, reabilitarea si modernizarea drumurilor de interes national, judetean si local;
- exproprieri pentru construirea, reabilitarea si extinderea infrastructurii feroviare publice;
- exproprieri pentru lucrari de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare.
Principalul nostru beneficiar, la acest capitol, este Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) S.A. si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti S.A.
Fotogrammetrie si teledetectie
Fotogrammetria si teledetectia sunt doua domenii legate.
Principala diferenta dintre fotogrammetrie si teledetectie este in aplicare: in timp ce fotogrammetristii produc harti si pozitii tridimensionale precise ale punctelor, specialistii in teledetectie analizeaza si interpreteaza imagini pentru a obtine informatii despre zonele terestre si de apa ale Pamantului. Ambele discipline sunt, de asemenea, legate de Sistemele Informationale Geografice (GIS) prin faptul ca ofera informatii GIS esentiale.
Desi nu exista o definitie universal acceptata a fotogrammetriei, putem defini cea mai importanta notiune de fotogrammetrie astfel: fotogrammetria este stiinta de a obtine informatii fiabile despre proprietatile suprafetelor si obiectelor fara contact fizic cu obiectele si de a masura si interpreta aceste informatii.
Produsele fotografice sunt derivate ale fotografiilor individuale sau compozite de fotografii suprapuse, realizate de o camera aeriana.
Ca rezultate computationale, Triangulatia Aeriana (AT) este o aplicatie de mare succes a fotogrammetriei. Ofera pozitii 3D ale punctelor, masurate pe fotografii, intr-un sistem de coordonate de control la sol, ca, de exemplu, sistemul de coordonate al planului de stat.
Profilele si sectiunile transversale, la randul lor, sunt produse tipice pentru proiectarea autostrazilor, indispensabile la calcularea cantitatilor de terasament. Calculele de inventar ale pilotilor de carbune sau zacamintelor minerale sunt alte exemple care pot necesita date de profil si sectiune transversala. Tot aici trebuie mentionata cea mai populara forma de reprezentare a portiunilor din suprafata pamantului, DEM (Digital Elevation Model), in care cotele sunt masurate in puncte ale grilei distantate in mod regulat.
Hartile sunt cel mai proeminent produs al fotogrammetriei. Sunt produse la diverse scari si grade de precizie. Hartile planimetrice contin doar pozitia orizontala a caracteristicilor terenului, in timp ce hartile topografice includ date de cota, de obicei sub forma de curbe de nivel si cote spot. Hartile tematice subliniaza o caracteristica particulara, ca, de exemplu, reteaua de transport.
Solutiile fotogrammetrice pe care le propunem se bazeaza pe tehnologii de ultima ora. Compania noastra foloseste solutii fotogrammetrice la scara larga, atat ca lucrari aerofotografice independente, cat si ca suport pentru alte tipuri de proiecte. Solutiile le putem aplica pe suprafete mari, cu avioane sau elicoptere, sau pe intinderi mai mici, cu ajutorul dronelor.
Tehnologii de scanare
Unele sondaje, din cauza conditiilor de lucru nefavorabile, duc la diverse probleme de executie. Nu este intotdeauna usor sa ajungeti intr-o zona si sa continuati sondajul prin intermediul metodologiilor conventionale. In unele cazuri, procesul de achizitie de date nu este doar extrem de dificil din cauza timpului indelungat pe care-l implica, ci si extrem de periculos pentru personalul tehnic care se ocupa de lucrare. Toti acesti factori influenteaza calitatea produsului.
Sistemele de topografie cu laser reusesc sa rezolve aceasta problema, deoarece functioneaza la distanta, nemaifiind necesara stabilirea contactului fizic cu terenul.
Aceste sisteme fac posibila obtinerea de masuratori la distanta prin intermediul reflexiei; in loc sa masoare doar cateva puncte (metode clasice), aceste sisteme colecteaza sute de mii de puncte dintr-o zona in doar cateva minute.
Scanarea cu laser 3D este o tehnologie fara contact, nedistructiva, care capteaza digital forma obiectelor fizice folosind o linie de lumina laser. Scanerele laser 3D creeaza „nori de puncte” de date de pe suprafata unui obiect. Cu alte cuvinte, scanarea laser 3D este o modalitate de a capta dimensiunea si forma exacta a unui obiect fizic in lumea computerelor, ca o reprezentare digitala tridimensionala.
Scanerele laser 3D masoara detaliile fine si capteaza forme libere pentru a genera rapid nori de puncte extrem de precise. Scanarea laser 3D este ideala pentru masurarea si inspectia suprafetelor conturate si a geometriilor complexe care necesita cantitati masive de date pentru descrierea lor exacta si acolo unde acest lucru este imposibil prin utilizarea metodelor traditionale de masurare sau a unei sonde de atingere.
Compania noastra foloseste sisteme de sondaj cu laser, atat terestre cat si aeriene, prin intermediul elicopterelor sau avioanelor, in diferite scopuri, pentru o gama larga de proiecte. Se remarca urmatoarele aplicatii:
- studierea liniilor electrice deja existente cu scopul de a determina starea catenarelor si de a identifica eventualele obstacole;
- evaluarea sectiunilor transversale pentru proiecte de drumuri;
- supravegherea liniilor de cale ferata cu scopul inventarierii tuturor componentelor infrastructurii;
- supravegherea drumurilor cu scopul de a imbunatati functionalitatea;
- evaluarea progresului in lucrarile de construire a infrastructurii rutiere si feroviare;
- monitorizarea cresterii arborilor;
- monitorizarea sapaturilor;
- Digital Surface Model (DSM);
- Digital Terrain Model (DTM);
- suprafatarea fatadelor;
- verificarea instalatiilor industriale.
GIS
Datele geostiintelor necesita adesea un context spatial pentru o interpretare adecvata; GIS-ul modern bazat pe computer prezinta capacitatea de a dezvolta, analiza si interpreta mai multe niveluri de date spatiale.
Sistemul de informatii geografice, cunoscut si sub numele de GIS (Geographical Information System) se bazeaza pe utilizarea tehnicilor de calcul electronic, necesare pentru achizitia, stocarea, analiza si afisarea datelor geografice ale suprafetei terenului sub forma de rapoarte grafice si numerice. Sistemele informationale geografice realizeaza organizarea informatiei pe criterii spatiale (geografice) si pe diferite clasificari (atribute) ale informatiilor (planuri tematice).
Inradacinat in stiinta geografiei, GIS integreaza numeroase tipuri de date. Analizeaza locatia spatiala si organizeaza straturi de informatii in vizualizari folosind harti si scene 3D. Cu aceasta capacitate unica, GIS dezvaluie perspective mai profunde asupra datelor, cum ar fi modele, relatii si situatii, ajutand utilizatorii sa ia decizii mai inteligente.
Intr-adevar, astazi, GIS este un instrument de luare a deciziilor foarte puternic, cu o gama masiva de aplicatii, indiferent de afacerea sau domeniul dvs. de interes − managementul resurselor, logistica, planificare, transport, sondaje, studii demografice, epidemiologie si mediu, pentru a numi doar cateva.
Cu GIS, puteti analiza datele topografice, de mediu, demografice si de utilizare a terenului pentru a va ajuta cu deciziile de afaceri si gestionarea proiectelor.
Solutiile GIS pe care le-am dezvoltat ne-au oferit oportunitatea de a ne imbogati aria de expertiza in diverse domenii. Cu software de ultima generatie si personal certificat GIS, am dezvoltat aplicatii dedicate utilitatilor, planificarii transporturilor, urbanismului, detectarii schimbarilor, aplicatii agricole, pentru managementul si atenuarea dezastrelor (risc de inundatii, estimarea daunelor provocate de inundatii), modificari de utilizare a terenului / acoperire a terenului, regionale, pentru planificarea si administrarea terenurilor, pentru mediu, industria petrolului si industria aviatiei.
Compania a oferit solutii complete, de la colectarea datelor spatiale, dezvoltarea aplicatiilor, completarea bazelor de date, pana la consultanta pentru implementarea solutiei.
(va urma)
CORNEL & CORNEL TOPOEXIM SRL
Str. Vidra nr. 31, sector 6, Bucuresti
021-220.40.02
021-221.82.98
021-221.83.77
www.topoexim.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 36-38
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns