In mediile noastre urbane, caracterizate de dezvoltarea in ritm rapid, lupta impotriva schimbarilor climatice este mai importanta ca niciodata. Urbanizarea accelerata a adus cu sine extinderea constructiilor din beton si asfalt, inlocuind spatiile verzi cu suprafete rigide si sterile. Aceasta tranzitie a transformat orasele din zone naturale si verzi intr-un mediu cenusiu al urbanizarii, aducand cu sine o serie de probleme precum supraincalzirea (efect de insula de caldura urbana), poluarea aerului, inundatiile si pierderea biodiversitatii. Pe masura ce orasele se extind si amprenta noastra de carbon creste, nevoia de solutii durabile devine tot mai stringenta. Una dintre cele mai promitatoare strategii consta in valorificarea puterii naturii in zonele urbane. Prin integrarea fatadelor verzi si a altor infrastructuri verzi urbane, putem transforma orasele noastre in medii rezistente si ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice.
Peretii si fatadele verzi, elemente cunoscute si sub denumirea de pereti vegetali sau gradini verticale, reprezinta o modalitate inovatoare si estetica de a transforma mediul urban si de a integra natura in mijlocul constructiilor orasului. Acest concept merge dincolo de simpla decorare cu plante si ajunge sa aiba un impact profund asupra modului in care percepem si interactionam cu orasele in care traim. In contextul aceasta, peretii si fatadele verzi reprezinta o solutie ingenioasa si indispensabila la aceste probleme; sunt adevarate oaze de natura in mijlocul junglei urbane, aducand cu sine o multitudine de beneficii. Prin integrarea lor in peisajul urban, putem regenera orasele, oferindu-le un aspect viu, plin de culoare si viata.
Bogatele valente estetice ale peretilor si fatadelor verzi aduc o nota vibranta si proaspata in peisajul urban, transformand cladirile si structurile monotone in suprafete vii, colorate. Plantele crescand vertical pe pereti creeaza o dinamica aparte, jucandu-se cu lumina si umbra, si ofera cladirilor un aspect contemporan si inovator.
Aceste constructii inverzite au o serie de beneficii ecologice si economice:
- Reducerea poluarii, filtrarea aerului
Plantele absorb CO2 din aer, transformandu-l in oxigen prin fotosinteza. Astfel, contribuie la imbunatatirea calitatii aerului in oras si la un mediu mai sanatos. Un perete verde de 1 m2 poate elimina in medie 2,3 kg de CO2 din aer intr-un an. Potrivit unui studiu realizat de Universitatile din Birmingham si Lancaster, Marea Britanie, amplasarea atenta a peretilor verzi ar putea reduce concentratiile de dioxid de azot si de particule microscopice cu pana la 40% si, respectiv, 60% la nivelul strazilor.
Un alt studiu sugereaza ca realizarea de „ziduri verzi” in zonele urbane ar putea reduce poluarea cu pana la 30%. Peretii verzi pot contribui, de asemenea, la imbunatatirea calitatii aerului, atat in interior, cat si in exterior. Aproximativ 25% din emisiile de carbon generate de activitatea umana sunt absorbite de plante.
- Atenuarea efectului de insula de caldura urbana
Suprafetele verzi au temperaturi semnificativ mai scazute decat cele construite, care se incalzesc rapid si retin caldura mult timp. Procesul de evapotranspiratie al plantelor genereaza un efect de racire a cladirilor si a zonei imediate din jurul lor. Fatada verde actioneaza ca o bariera de protectie impotriva temperaturilor ridicate, contribuind la crearea unui mediu mai viabil prin imbunatatirea microclimatului si reducerea efectului de insula de caldura urbana.
Potrivit unui studiu publicat in MDPI, acoperisurile si peretii verzi ar putea scadea temperatura aerului dintr-un oras cu pana la 11,3°C si ar putea reduce transmisia termica in cladiri cu pana la 0,27 W/m² K. Peretii verzi pot reduce, de asemenea, fluctuatia de temperatura la suprafata peretelui, care, cu timpul, poate deteriora fatada unei cladiri.
- Economisirea energiei, izolare termica
Datorita proprietatilor de izolare termica, aceste amenajari pot duce la economii semnificative de energie, reducand necesitatea utilizarii climatizarii sau a incalzirii artificiale. Potrivit Societatii Americane a Arhitectilor Peisagisti, peretii verzi pot reduce costurile de energie cu pana la 23% in timpul verii prin umbrirea cladirii si reducerea temperaturilor interioare si exterioare (s-a estimat o reducere cu aproximativ 5°C a temperaturilor interioare ale unui bloc).
- Sustinerea biodiversitatii
Vegetatia ofera un mediu propice pentru diverse vietuitoare esentiale, precum fluturii, albinele polenizatoare si pasarile. Aceste creaturi gasesc hrana si adapost in peretii verzi, fiind astfel sustinuta diversitatea de specii in mediul urban si formarea de ecosisteme unice in oras. Cresterea biodiversitatii urbane nu numai ca sprijina ecosistemele locale, ci si consolideaza rezistenta generala a mediului, ceea ce face ca orasele sa fie mai adaptabile la provocarile reprezentate de schimbarile climatice.
- Izolarea fonica, reducerea zgomotului
Datorita frunzisului dens si formelor neregulate ale plantelor, peretii verzi au proprietati de absorbtie a zgomotului din jur. Plantele absorb vibratiile sonore si disperseaza undele in diverse directii, contribuind la reducerea nivelului de zgomot. Pot reduce nivelul de zgomot ambiental cu pana la 40 de decibeli, acesta fiind un beneficiu semnificativ pentru zonele urbane cu strazi aglomerate, zgomotoase.
- Efectele psihosociale
Peretii cu vegetatie pot intensifica sentimentul de fericire si pot spori productivitatea, satisfacandu-ne nevoia innascuta de a fi conectati cu natura, fenomen cunoscut si sub numele de „biofilie”. Introducerea elementelor naturale in mediile urbane monotone poate imbunatati dispozitia, capacitatea de concentrare si poate promova o perspectiva pozitiva.
Un studiu recent publicat in Frontiers in Ecology and Evolution a constatat ca instalarea de pereti verzi in zonele urbane poate furniza multiple servicii ecosistemice benefice pentru sanatatea si bunastarea oamenilor, aceste structuri contribuind la imbunatatirea sanatatii publice prin furnizarea unei serii de beneficii precum reducerea nivelului de stres, imbunatatirea starii de spirit si a functiei cognitive.
Totodata, persoanele care lucreaza sau locuiesc in zone cu o proportie mare de pereti sau acoperisuri verzi au o sanatate mentala mai buna, se vindeca mai repede dupa o boala si sunt mai productive la locul de munca.
- Valoarea estetica crescuta
Peretii si fatadele verzi aduc natura in oras, reducand monotonia urbana a suprafetelor cu beton. Contribuie la estetica si atmosfera mai placuta a spatiului urban, oferind un aspect atragator si relaxant.
In ceea ce priveste contributia peretilor verzi la imbunatatirea valorii estetice a ambientului, cercetarile au aratat cresterea calitatii vizuale percepute odata cu un procent ridicat de vegetatie si cu prezenta contrastelor de culoare. Exista, de asemenea, o corelatie pozitiva intre preferintele vizuale si o diversitate medie spre mare a speciilor de plante si compozitia cromatica a acestora (de exemplu, culori complementare).
PRINCIPALELE TIPURI DE PERETI SI FATADE VERZI
Sistemele de pereti si fatade verzi pot fi realizate in diferite moduri, iar conceptul de pereti verzi se imparte in doua categorii principale: fatade verzi si pereti vii.
Fatadele verzi
Reprezinta inverzirea traditionala a peretilor si se bazeaza pe plante cataratoare. Plantele sunt conectate la nivelul solului, plantate in solul existent sau intr-un substrat special langa pereti. Acest sistem le permite plantelor sa-si dezvolte radacinile si sa beneficieze de apa si substante nutritive din sol. Sunt utilizate diferite tipuri de plante cataratoare cu capacitate de a conferi un aspect natural si vibrant cladirilor: iedera (Hedera sp.), vita de vie rusa (Fallopia sp.), vita de vie de Virginia (Parthenocissus sp.) si glicina (Wisteria sp.). Foarte decorative pot fi, insa, multe alte plante cataratoare, inclusiv clematitele (Clematis sp.), caprifoiul (Lonicera sp.) si iasomia (Jasminum sp.).
Potrivit sistemului de prindere, fatadele verzi pot fi:
- Fatade cu plante cataratoare autonome
Sunt utilizate plante cataratoare capabile sa creasca si sa se prinda de perete fara un suport special. Plantele au propriul sistem de agatare si prindere, oferind o solutie mai simpla si mai naturala.
- Fatade verzi cu suport
Plantele cataratoare necesita un suport special (plase, sarme, grilaje) pentru a se agata de perete si a urca. Pe masura ce cresc, plantele acopera treptat intreaga inaltime a fatadei, oferind un aspect spectaculos si natural.
Pereti vii instalati in sistem modular
Reprezinta o solutie mai complexa, ce implica panouri modulare si sisteme de irigare. Sunt utilizate panouri preconstruite, prevazute cu compartimente sau buzunare in care plantele pot fi plasate si crescute.
Fiecare panou are propriul sistem de drenaj si irigare, asigurand cantitatea adecvata de apa si substante nutritive. Panourile sunt usor de instalat si adaptate la diferite dimensiuni si cerinte arhitecturale.
RECOMANDARI PENTRU PROIECTAREA SISTEMELOR
Atunci cand se proiecteaza sistemele de pereti verzi, este esential sa se efectueze o cercetare si o planificare amanuntita pentru a se asigura ca sistemul instalat va functiona corespunzator. Este recomandat sa se analizeze zona in care va fi amplasat peretele verde pentru a se identifica toate cerintele suplimentare pe care acesta le-ar putea avea, astfel incat sa se dezvolte corespunzator.
La alegerea plantelor se tine cont de mai multi factori, si selectia trebuie facuta cu grija, potrivit specificatiilor proiectului. Lumina si umbra, amplasamentul, vantul, temperatura si precipitatiile trebuie luate in considerare pentru a se stabili daca plantele vor avea suficienta lumina si apa pentru a creste sau daca este necesara o udare regulata sau un sistem de irigare.
De asemenea, trebuie ales cel mai potrivit tip de sistem de pereti verzi pentru aplicatia respectiva, deoarece este important ca sistemul selectat sa raspunda nevoilor proiectului. De exemplu, un sistem modular poate fi cea mai buna optiune pentru un proiect in care este necesara o ecologizare instantanee, in timp ce un sistem pe baza de spalier din otel inoxidabil poate fi mai potrivit atunci cand factorii de cost si de mediu sunt mai importanti, deoarece aceste sisteme sunt de obicei mai eficiente din punct de vedere al costurilor, necesita mai putina intretinere si sunt complet reciclabile la sfarsitul duratei lor de viata.
Este esential sa se efectueze cercetari amanuntite pentru a se asigura ca peretele / structura de sustinere are capacitatea de a suporta greutatea peretelui verde odata ce acesta este complet plantat, si pot fi necesare calcule tehnice pentru a determina siguranta proiectului.
De asemenea, trebuie luata in considerare si necesitatea de mentenanta a diferitelor tipuri de plante si sisteme: odata ce un perete verde a fost instalat si plantele sunt stabilite, este vital sa fie intretinut pentru a mentine plantele sanatoase.
REZISTENTA LA INCENDII A PERETILOR SI FATADELOR VERZI
Avand in vedere toate beneficiile, este necesar sa se ia in considerare si provocarile pe care introducerea peretilor verzi le creeaza pentru siguranta cladirii in care sunt instalati. In trecut, solutia era adoptata sub forma de mici zone decorative pe cladiri, insa acum este propusa pentru suprafete mult mai mari, acoperind o intreaga fatada sau chiar toti peretii cladirilor inalte. Acest fapt explica nivelul actual crescut de interes in abordarea implicatiilor potentiale ale suprafetelor constructive cu vegetatie in caz de incendiu.
In zilele noastre, amenajarile de pereti verzi se bucura de popularitate crescuta; cu toate acestea, cand nu sunt bine intretinuti, ei pot reprezenta un risc de incendiu si un pericol semnificativ. In multe tari europene inca nu exista legi actualizate care sa reglementeze construirea si nici proceduri de siguranta impotriva incendiilor pentru peretii si fatadele verzi. De aceea este recomandat ca sistemele sa fie testate la foc si sa existe politici si reglementari adecvate.
Plantele si verdeata sunt adesea considerate drept combustibil pentru un incendiu. Cu toate acestea, conform studiilor europene privind incendiile, gradinile verticale si peretii verzi prezinta un grad de siguranta suficient de ridicat impotriva incendiilor, cu conditia mentenantei corespunzatoare. Cheia este sa fie asigurata taierea si intretinerea regulata a plantelor, vegetatia trebuie sa ramana hidratata, trebuie verificata in mod frecvent functionarea corecta a sistemului de irigare, si este important sa fie utilizate in sistem materiale slab combustibile (de exemplu utilizarea solului, a substratului cu mare retentie de apa, in cadrul unui sistem de protectie impotriva incendiilor pentru peretele verde poate ajuta la protejarea suplimentara a zonei).
Intr-o epoca in care urbanizarea a atins niveluri fara precedent, fatadele si peretii vii devin elemente tot mai necesare; acestea reprezinta solutii eficiente si estetice pentru ecologizarea si imbunatatirea aspectului cladirilor, contribuind la biodiversitate crescuta si la reducerea impactului asupra mediului; reprezinta o solutie sustenabila pentru constructii ecologice si sunt o inovatie esentiala ce se poate integra cu succes in strategiile urbane contemporane.
SURSE IMAGINI:
Role of trees & other green infrastructure in urban air quality | www.the-ies.org
Wibke Niels: Increasing building energy efficiency using facade greening
Green Facade Types: The Differences Explained | Tensile Design & Construct
ECOSTRATOS SRL
Arad, str. Clopotului, nr. 128
e-mail: office@ecostratos.ro
web: www.ecostratos.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 6-9
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns