«

»

INOVECO: Control erozional prin stabilizarea suprafetelor cu saltele vegetale

Share

 

 Eroziunea este procesul de distrugere a terenurilor si structurilor prin actiunea vantului, curgerea si caderea apei, din cauza cursurilor de apa si a sedimentelor deplasate de-a lungul raurilor, siroaielor si torentilor, valurilor, ghetarilor etc. Un proces evolutiv si ingrijorator in sine, eroziunea poate fi moderata si mai ales evitata prin crearea de structuri vegetale. Deoarece fixarea vegetatiei nu este posibila in zonele neprotejate, se impune adoptarea de masuri care sa stabilizeze aceste locuri vulnerabile supuse distrugerii prin impact erozional. Metodele mai vechi de protectie, utilizate in mod traditional pana in anii 1970, constau in etansarea completa a terenului cu beton, materiale plastice si alte produse anorganice. O abordare ecologica si sustenabila a venit din partea companiei germane MST / SOILTEC, care a inventat metoda „soft-engineering” cu saltele din fibre organice care protejeaza impotriva fortelor erozive si intensifica in acelasi timp fixarea vegetatiei; astazi, acestea sunt cunoscute in intreaga lume sub denumirea de Saltele GREENFIX®.

 

Incepand cu anul 1975, gama de produse GREENFIX® face mai usoara viata inginerilor constructori, furnizand si sustinand o linie completa, fiabila si rentabila de combatere a problemelor complexe si diverse asociate saltelelor antierozionale. SOILTEC a creat cea mai vasta gama de produse si sisteme pentru control erozional, fiind responsabila pentru pionieratul si dezvoltarea solutiilor de control erozional moderne cu saltele din fibre naturale. Cu birouri proprii si reprezentanti in peste 50 de tari din intreaga lume, SOILTEC are in prezent capacitatea de a aduce aceste solutii oriunde este nevoie de ele, gratie vastei retele profesionale de vanzari.

GREENFIX® este cel mai important brand european pentru sisteme de control erozional si de stabilizare a pamanturilor, cu vanzari de peste 8 milioane mp pe an. Excelenta de neegalat a produselor si a serviciilor a condus la dezvoltarea gamei de referinta Covamat Plus, care a fost conceputa special pentru controlul eroziunii la taluzurile de pamant.

 

Principalele aplicatii sunt:

  • Rambleuri cu strat de pamant vegetal proaspat
  • Protectia malurilor apelor
  • Iazuri de neutralizare
  • Protectia zonelor costiere
  • Amenajarea fatadelor la structuri de pamant armat
  • Noi transee in taluz
  • Refacerea plantatiilor salbatice
  • Canale de scurgere la drumuri
  • Depozite de deseuri si exploatari miniere in aer liber
  • Inierbarea partiilor de schi

 

Produsele speciale GREENFIX® Covamat sunt saltele din fibre naturale de paie / fan si / sau din fibre de cocos, cu grosime de 10-15 mm, cu mulci adaugat si o gama de seminte incorporate in timpul procesului de fabricare. Covamat Plus imbunatateste conditiile precare ale pamantului datorita incorporarii ingrasamintelor organice special dezvoltate si a microorganismelor uscate. Aceasta combinatie de seminte, ingrasaminte si microorganisme uscate ajuta la garantarea celor mai bune rezultate posibile de germinare a semintelor de iarba din produsele Covamat. Odata ce GREENFIX® Covamat a fost instalat si irigat, materialul deshidratat si granulat (ingrasamantul) serveste drept sursa naturala de substante nutritive cu eliberare lenta.

Proiectele ecologice speciale necesita o inierbare speciala, aproape naturala, a terasamentelor. Toate saltelele Covamat pot fi produse cu o gama personalizata de seminte, in functie de nevoile clientului, astfel pliindu-se si pe aspectele ecologice. Restabilirea florei salbatice speciale pe un taluz, de exemplu, este acum, cu ajutorul Covamat, mult mai facila.

Timpul de germinare a diferitelor seminte din GREENFIX® Covamat depinde, desigur, de diversi factori de germinare, cum ar fi temperatura, apa, oxigenul si lumina. In functie de tipul de seminte, o vegetatie extinsa se poate realiza in 1-2 sezoane de crestere.

 

Lucrari de taluzare si stabilizare pe R1 Anvers, Belgia

Pentru extinderea autostrazii R1 Anvers, Belgia, au fost proiectate taluzuri cu o inclinare intre 33-38°, astfel incat sa se poata construi o banda suplimentara. Stabilizarea vegetatiei naturale pe aceste taluzuri s-a facut cu ajutorul a peste 350.000 mp de GREENFIX® Covamat.

 

Maluri de rau stabilizate cu saltele GREENFIX®

Utilizarea GREENFIX® Covamat natural la terasamente si lucrari de protectie impotriva inundatiilor reprezinta cea mai ecologica metoda pentru lucrari geotehnice. Multe autoritati fluviale nationale din Europa utilizeaza aceste saltele inca de la inceputul anilor 1990.

 

In Romania, un proiect de referinta pentru utilizarea saltelelor GREENFIX® Covamat este lacul artificial de pe domeniul schiabil Poiana Brasov, iar INOVECO va pune la dispozitie intreaga gama de produse GREENFIX®.

Lac artificial pe domeniul schiabil Poiana Brasov, Romania, avand panta stabilizata cu saltele Covamat

 

 

Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati.

 

INOVECO SRL
Bulevardul Eroilor nr. 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Judetul Ilfov
Tel.: 021 241 55 13
E-mail: geo@inovecoexpert.ro
Web: www.inovecoexpert.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 12-13

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/11/13/inoveco-expert-control-erozional-prin-stabilizarea-suprafetelor-cu-saltele-vegetale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.